تشکیل جبهه واحد «مقاومت»، مهمترین تحول بینالمللی/ناکامی آمریکا در سوریه، پایان طرحهای راهبردی آمریکا در منطقه بود/حاکمیت دلار، بزرگترین مانع در ایجاد نظام چند قطبی
روزنامهنگار آمریکایی افشاگر عملیات مخفی واشنگتن علیه مخالفان و منتقدان، در گفتوگو با خبرنگار فارس، تشکیل ائتلاف میان ایران، روسیه، سوریه و حزب الله را مهمترین تحول سال 2015 میلادی خواند و تأکید کرد که با شکست آمریکا در سوریه، همه تلاشهای 15 ساله واشنگتن برای بازترسیم نقشه خاورمیانه نقش بر آب شد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، همزمان با فرا رسیدن روزهای پایانی سال میلادی، و با توجه به وقوع رخدادهای متعدد در عرصه سیاست و روابط بین المللی در سال 2015، خبرگزاری فارس با کارشناسان، تحلیلگران، اساتید دانشگاه، مقامات و اندیشمندان این حوزه به گفت وگو پرداخته و نظرات آنان را در خصوص رخدادها و جریانات روی داده، جویا شده است. علاوه بر این، طی این مصاحبه ها از کارشناسان خواسته شده تا پیش بینی هایشان را در خصوص روندهای پیش رو در سال 2016 میلادی بیان کنند.
در شماره دوازدهم از ویژه نامه فارس برای بررسی مهم ترین رویدادهای عرصه سیاست و روابط بین الملل در سال 2015 میلادی، به گفت وگو با «مایک ویتنی»، خبرنگار تحقیقی مستقر در واشنگتن که برای نشریات متعددی از جمله «کانترپانچ» مطلب می نوبسد پرداخته ایم. این روزنامه نگار در سال 2010 به دلیل گزارش افشاگر نه اش در خصوص «عملیات فالکون»، تلاش دولت آمریکا برای بازداشت منتقدان و دگراندیشان، برنده جایزه Project Censored شده است . این تحلیلگر مسائل سیاسی، تشکیل جبهه مقاومت را مهم ترین تحول سال 2015 می خواند و می گوید که
این امر منجر به شکست طرح های آمریکا در منطقه شد. وی خاطر نشان می کند که بدون حذف اسد از قدرت، آمریکا قادر به ایجاد نظم جهانی مورد نظرش نخواهد بود که این مسئله در نتیجه مداخله روسیه، نقش بر آب شد. این خبرنگار شناخته شده آمریکایی، می گوید که تا زمانی که حاکمیت دلار ادامه دارد، نظام چند قطبی شکل نخواهد گرفت. وی معتقد است که سال 2016، سال برداشتن اولین قدم ها برای جایگزین کردن دلار با ارزی دیگر در مبادلات جهانی خواهد بود. او تأکید می کند که آمریکا مجدداً از گروه های نیابتی و جنگ های نامتقارن بهر ه خواهد گرفت تا به مقابله با نفوذ مسکو بپردازد. از همین رو، وی بر این باور است که تقابل مستقیم و شدید میان واشنگتن و مسکو برای همه جهان خطر آفرین خواهد بود. وی تصریح می کند که در صورت ادامه دورویی ها و فریبکاری ها و حمایت ها از داعش، نابودی این گروه غیر ممکن است. مشروح گفت وگوی خبرنگار بین الملل فارس با این روزنامه نگار تحقیقی پیش روی شماست.
فارس: از دید شما، بزرگترین و مهم ترین تحول بین المللی در سال 2015 چه بود؟ چه عاملی باعث می شود که این رخداد دارای چنین اهمیتی باشد؟
مشخصاً می توان گفت، تشکیل جبهه واحد میان روسیه، ایران، سوریه، حزب الله را می توان به عنوان مهم ترین تحول بین المللی یاد کرد. ائتلافی که هم اکنون در حال مبارزه با گروه های تروریستی فعال در سوریه که مورد حمایت کشورهای خارجی هستند، می باشد.
این مسئله که آمریکا، ترکیه، قطر، عربستان سعودی به تجهیز تسلیحاتی و لجستیکی و حتی آموزش نیروهای افراطی تکفیری پرداخته اند، بر کسی پوشیده نیست. متأسفانه به دلیل جنایت های این گروه های تندرو تکفیری نزدیک به 250 هزار تن از سوری ها جان خود را از دست داده اند و تقریباً نیمی از جمعیت این کشور بی خانمان شده اند.
پس از نزدیک به 15 سال تقلاهای مشابه از سوی آمریکا برای تأسیس پایگاه های نظامی عملیاتی پیشرو در آسیا، و علاوه بر اینها، تلاش برای بازترسیم نقشه منطقه، که منجر به ناآرامی و بی ثباتی در شمال آفریقا، خاورمیانه، آسیای مرکزی گردیده است، شکست آمریکا در سوریه، به منزلۀ شکست این طرح ها بود. این مسئله بسیار مهم و قابل توجه است.
آمریکا هرگز قادر نخواهد بود که بدون حذف بشار اسد از قدرت و نیز چند پاره کردن سوریه، به اهداف خود که همانا تسلط بر جهان است، دست پیدا کند. خوشبختانه، مداخله مسکو در سوریه، این راهبرد آمریکا را از عملیاتی شدن خارج کرد و آینده سوریه به عنوان یک کشور مستقل را تضمین کرد. این امر، به حفظ ساختار چند قطبی در نظام بین المللی متشکل از کشورهای مستقل، کمک خواهد نمود.
فارس: پیامدهای این تحول در کوتاه مدت و بلند مدت چه خواهد بود؟
در کوتاه مدت، آمریکا مجبور خواهد شد تا رویکردش را تغییر دهد و استراتژی عقب نشینی، که به حفظ مجال و جای پایی در سوریه کمک می کند، را در پیش بگیرد. اما در بلند مدت، واشنگتن مجبور است تا تکلیف خودش را روشن کند که آیا قصد مقابله مستقیم با ائتلاف روسی-ایرانی را دارد یا اینکه باز هم راهبرد شکست خورده استفاده از نیروهای نیابتی برای پیشبرد اهدافش، را در پیش خواهد گرفت. تصمیم سازان و سیاستمداران آمریکایی، تا کنون این مسئله را مشخص نکرده اند که به کدام راهبرد روی خواهند آورد. اما این که واشنگتن به مقابله مستقیم با روسیه بپردازد، کمی دور از ذهن است. در عوض به نظر می رسد که آمریکا به بازیگران غیر-دولتی و مزدوران و گروه های تندرو اسلامگرا روی خواهد آورد تا به عملیاتشان در سوریه ادامه دهند و در همین ضمن، آمریکا تحریم هایش بر ضد مسکو را افزایش خواهد داد. همچنین تلاش های مجددی صورت خواهد گرفت تا روابط تجاری مسکو و اتحادیه اروپا را مختل کند؛ به ویژه در زمینه صادرات گاز روسیه به اروپا که منبع درآمدی مهم و حیاتی برای این کشور است. روابط مسکو-واشنگتن در سال 2016 میلادی رو به وخامت خواهد گذاشت و همین امر منجر به عواقب بسیار ناخوشایندی برای همه جهان خواهد شد.
فارس: پیش بینی شما از روند تحولات در سال 2016 میلادی چیست؟
به باور من، در سال 2016 واشنگتن جبهه نبرد نامتقارنش علیه مسکو را تقویت خواهد کرد و در مقابل روسیه نیز دست به گسترش ائتلافش خوهد زد و مناسبات اقتصادی با متحدانش را تقویت خواهد نمود و به دنبال راه هایی خواهد بود که خودش را از بلوک غرب جدا کند. رهبران روسیه و ایران به خوبی متوجه این امر شده اند که پیروزی در تقابل کنونی، منحصراً در میدان نبرد به دست نخواهد آمد بلکه نیازمند مؤلفه های اقتصادی-مالی است تا از این طریق به نقاط آسیب پذیر آمریکا، به ویژه دلار و خزانه داری، ضربه وارد کند. اینها اساس بنیان های قدرت جهانی آمریکا هستند.
من معتقدم که رهبران مسکو، تهران، پکن تا کنون متوجه شده اند که نظم جهانی چند قطبی، که در آن حق حاکمیت همه کشورها به طور برابر محترم شمرده می شود، تا زمانی که دلار ارز رایج بین المللی است، غیر ممکن است.
در سال 2016 میلادی، ما شاهد برداشته شدن اولین گام ها برای جایگزینی ارز بین المللی به جای دلار در مبادلات جهانی خواهیم بود. این امر ضربه ای به اقتصاد آمریکا خواهد بود، چرا که میزان بدهی واشنگتن به رقمی بیش از 17 تریلیون دلار می رسد.
تغییر رژیم برای [حفظ جایگاه] دلار، واشنگتن را مجبور خواهد ساخت تا اولویت هایش را دوباره مورد بررسی قرار دهد و جاه طلبی های امپرایالیستی اش را محدودتر کند، و به دنبال راه هایی برای همکاری و تعامل با همسایگانش و دیگر کشورها باشد. یک آمریکای متواضع تر رویکرد تهاجمی و جنگ طلبانه کم تری در سیاست خارجی خواهد داشت که این امر ممکن است به حل وفصل مسالمت آمیز بحران ها در جهان منجر شود.
از همین رو می توان گفت که مداخله کنونی مسکو در سوریه ممکن است که آمریکا را به جمع کشورهای «جامعه ملل» برگرداند. مسئله ای که تقویت و بهبود امنیت جهانی و بازگشت و تثبیت صلح در جهان را در پی خواهد داشت. اما برای این امر، اول از همه، طرح های واشنگتن برای تسلط بر سوریه و نابودی این کشور، باید متوقف شود. این چیزی است که می بایست در سال 2016 میلادی رخ دهد [امیدواریم رخ دهد.]
فارس: راه مقابله با گروه تروریستی داعش چیست؟ آیا رهبران جهان قادر خواهند بود که جبهه واحدی علیه این گروه تشکیل دهند؟
تا زمانی که گروه تروریستی افراطی داعش در جهت رسیدن به اهداف راهبردی آمریکا و متحدانش -ترکیه، عربستان، قطر- عمل می کند نابودی داعش مسئله ای تقریباً غیر ممکن است. اگر چه که مستندات و مدارک مستدلی از اینکه کشورهای مذکور به حمایت مستقیم از داعش می پردازند، وجود ندارد، اما شواهد و قراین متعدد حکایت از این دارد که داعش کمک های مالی هنگفتی هم از حامیانش و هم از آژانس های اطلاعاتی و جاسوسی دریافت می کند.
عوض اینکه داعش را تحت عنوان گروهی از تندروهای دلخور و ناراضی که در تلاش برای نابودی جهان هستند، ببینیم، باید این سازمان را به عنوان ابزار آمریکا برای رسیدن به اهداف سیاست خارجی اش در نظر بگیریم. این بدان معنا نیست که واشنگتن کنترل داعش را در دست دارد، بلکه به این معناست که اقدامات داعش در سوریه حکومت بشار اسد را تضعیف کرده که همین مسئله، به آمریکا در رسیدن به اهدافش کمک می کند. درست به همین دلیل است که دولت اوباما، تا کنون تصمیم قاطعی برای نابودی و از بین بردن داعش اتخاذ نکرده است.
در دورانی که چند قدرت هسته ای می توانند بخش های بزرگی از زمین را تخریب و نابود، و در عمل غیر قابل سکونت کنند، ما باید انتظار چنین جنگ افزارهای هیبریدی را داشته باشیم. متأسفانه، پدیده جنگ پنهان داعش، از سوی مزدوران در سایه ای ([گروه های پشت پرده ای]) هدایت می شود که منشأ و انگیزه های آنان نامعین و نا مشخص است.
انتهای پیام/.