شمانیوز
شما نیوز

فرهنگ ایثار در حصار هیچ گروه، شخص و رسانه‌ای نیست

بیست و هشتمین نشست تخصصی از سلسله نشست‌های خانه فرهنگ ایثار و مقاومت و نشست تخصصی، رسانه و تحقق جامعه مبتنی بر فرهنگ ایثار(با تحلیلی بر نشان و جایزۀ ایثار و رسانه) برگزار شد.

بیست و هشتمین نشست تخصصی از سلسله نشست‌های خانه فرهنگ ایثار و مقاومت و نشست تخصصی، رسانه و تحقق جامعه مبتنی بر فرهنگ ایثار(با تحلیلی بر نشان و جایزۀ ایثار و رسانه) برگزار شد.

به گزارش ایسنا، این نشست با سخنرانی دکتر ایرج گلشنی مدیر خانه فرهنگ ایثار و مقاومت و سعید علامیان نائب رئیس مجمع «نشان و جایزه ایثار و رسانه و دبیرکل انجمن روزنامه‌نگاران دفاع مقدس» در ساختمان شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.

سعید علامیان نایب رئیس مجمع نشان و جایزه ایثار و رسانه در این نشست ضمن اشاره به برخی از ریشه‌های تاریخی فرهنگ ایثار و فداکاری در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بیان کرد:فرهنگ ایثار در قرن اخیر در کشور ما بعد از انقلاب اسلامی شناخته شده و در دوران دفاع مقدس به بلوغ رسید و در واقع انقلاب عظیم جمهوری اسلامی از دستاوردهای بسیار مهم فرهنگ ایثار است.

وی ادامه داد: دفاع مقدس یک واقعۀ غافلگیرکننده، هم برای نظامی‌ها و هم برای رسانه‌ها بود. اهالی رسانه پابه‌پای رزمندگان، تجلی فرهنگ ایثار در جبهه‌ها را انعکاس می‌دادند و ما خود شاهد بودیم که میدان جنگ در هیچ روزی خالی از این خبرنگاران نبود؛ بنایراین رسانه به عنوان یک لشگر فرهنگی، قدم‌های بزرگی در راه ترویج فرهنگ ایثاربرداشته است.

علامیان ابه ارزش و اعتبار خبرنگار و رسانه در میان مردم پرداخت: رسانه‌ها همواره دربین مردم، مورد تکریم و احترام بوده‌اند، چرا که به آن اعتماد داشته‌اند و از آنجایی که فرهنگ ایثار بالاترین دارایی معنوی یک کشور است؛ دولت باید در صیانت و ترویج آن تلاش زیادی کرده و افراد فداکار و ازخودگذشته را مورد تجلیل و تکریم قرار دهد.

وی ادامه داد: بالا بودن سطح فرهنگ ایثار به عنوان یک پشتوانه بزرگ در جامعه، مانع از بروز ناهنجاری‌های اجتماعی می‌شود و باعث افزایش قدرت و مقاومت و پایداری یک کشور در مقابل مشکلات زاده از عوامل داخلی وخارجی می‌شود.

علامیان راه پیشبرد هدف اشاعۀ فرهنگ ایثار را به بال‌هایی برای پرواز تشبیه کرد و گفت: «رسانه» و«حمایت دولت» می‌تواند دو بال برای پرواز در جهت ترویج فرهنگ ایثار باشد و از طریق این دو عنصر فضای حرکتی فرهنگ ایثار را گسترش داده و خروجی مفید و موثری را داشته باشد.

دبیر انجمن روزنامه‌نگاران دفاع مقدس و نائب رئیس مجمع نشان و جایزه ایثار و رسانه در انتهای صحبت‌هایش گفت:دولت با سرمایه‌گذاری و حمایت همه‌جانبۀ خود،می‌تواند فضای بهتر و مناسب‌تری برای فعالیت رسانه‌ها در راستای تقویت و اشاعه هر چه بیشتر مصادیق ایثار ایجاد کند.

در ادامه این نشست،ایرج گلشنی دبیر خانه فرهنگ ایثار و مقاومت گفت: با امید به اینکه بتوانیم با لحنی علمی و گرایش به علم منطق، با یکدیگر گفتگو کنیم، بدون اینکه حمله‌ای و اتهامی همچون غرب زدگی و ضد دفاع مقدسی بودن به همدیگر بزنیم؛ و در تبیین مفهوم ایثار کمی به عمق رفته و تحلیلی صحیح و برداشتی جامع از این فرهنگ داشته باشیم.

ایرج گلشنی ضمن ارائه تعریفی از مفاهیم و مصادیق ایثار تصریح کرد: ایثار قبل از این¬که یک مقولۀ دفاع مقدسی و انقلابی باشد، یک مقولۀ انسانی است؛. نمی¬توان ادعا کرد که قبل از اسلام، مقوله¬ای به نام ایثار نبوده است. چراکه در تفسیر المیزان علامه طباطبایی، در سورۀ کهف، ذوالقرنین،که منتسببه کوروش کبیر می‌باشد و موردنظر قرآن کریم بوده به این موضوع اشاره شده است،و به راستی اگر کوروش و اطرافیانش اهل ایثار نبودند باز هم آن امپراتوری عظیم و انسان دوستانه اتفاق می‌افتاد؟!لذا ایثار مولود خداوند کریم است.

وی همچنین افزود: ایثار در مرز هیچ جغرافیا و هیچ تاریخی جای نمی¬گیرد، بلکه مقوله‌ای کاملاً فرامرزی است. بنابراین دفاع مقدس فقط مختص ما نبوده و برای خیلی از کشورها وجود داشته است؛ مفهوم فداکاری در همه جا معنی دارد، و دفاع از شرف و کیان و ناموس،در نزد همه انسان‌ها ارزشمند است.

گلشنی به رابطه مستقیمی که میان ایثار با انسانیت وجود دارد پرداخت کرد و تأکید کرد:ایثار یک مقوله ارزشی و انسانی‌ستو ربطی به دین و مذهب و آیین ندارد؛ اما افتخار ما این است که دین ما«اسلام» بر روی این ارزش، تاکید بسیاریداشته است.

وی در ادامه صحبت‌هایش برخی از شاخص‌ها و معیارهای یک جامعۀ مبتنی بر فرهنگ ایثاررا برشمرد و به تبیین پاره‌ای از این شاخص‌ها پرداخت و توضیح داد:

اولین شاخص؛ تعریف و فهم مشترک از فرهنگ ایثار؛ اولین گرفتاری کنونی ما این است که بین متخصصان و پژوهشگران و مدعیان علم در حوزه فرهنگ ایثار، فهم مشترک و تعریف مشخص و روشن و متقن از فرهنگ ایثار وجود ندارد؛ این ذهنیت باعث شده،بخش بزرگی از جامعه‌ای که مربوط به فرهنگ ایثار است، در این نشست و نشست‌هایی با این محوریت،وجود نداشته باشند و خود را جدای از این فرهنگ بدانند.

وی افزود: جامعه مبتنی بر فرهنگ ایثار یعنی این فهم مشترک و روشن، در بین متخصصان در قدم اول و در قدم دوم بین تمام مردم، ایجاد شود؛ وقتی با گفتن کلمۀ ایثار، ذهن فقط به سمت دهۀ شصت می رود و بالاتر نمی‌آید، این یعنی خطا و نقص در جامعۀ مبتنی بر ایثار. در حوزۀ رسانه نیز یعنی دو تکه شدن نشریات؛ به طوری که آن‌هایی که صرفاً به جنگ می‌پردازند، ایثارگرند و آن‌هایی که به جنگ نمی‌پردازند، ایثارگر نیستند. لذا اولین وظیفۀ یک رسانه این است که این فهم مشترک را ایجاد کند.شاخصۀ دوم، نفی مصادره به نفع است که در جامعۀ ما زیاد رعایت نمی‌شود؛ همانطور که ریاست محترم جمهوری گفت: ما باید کاری کنیم که فرهنگ ایثار، از انحصار خارج شود؛ معتقدیم که این اتفاق باید بیفتد و رسانه می‌تواند جلودار این نفی مصادره به نفع باشد.

گلشنی اظهار کرد: شاخصۀ سوم این است که فرهنگ ایثار فرای زمان و مکان است و همان‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند، برویم و ایثارگران گمنام در تاریخ را پیدا کنیم؛ و محدود به دهه شصت نباشیم؛ دهه شصت، عشق و یک گنجینه ارزشمند و گهربار است و برای استفاده برای نسل‌های امروز و فرداست و باید به دهه‌های بعدی انتقال داد و این به معنی نفی ایثارگران قبل از دهۀ شصت نیست زیرا آنها قهرمانان حوزه ایثار و فداکاری هستند و در این هیچگونه تردیدی وجود ندارد. اما باید بدانیم ایثار برای هر نژاد و ملیت و قومی در هر پنج قاره در تمام تاریخ، یک معنی مشترک دارد.شاخص بعدی، گسترۀ مصادیق و مفاهیم ایثار است؛ مصادیق ایثار، به تعداد انسان‌ها و شخصیت‌هاست، بنابراین تجلیل از ایثارگری را فقط به سرداران و شهدای دفاع مقدس محدود نکنیم و تجلیل از ایثارگرانی چون امید عباسی یا آن معلم مریوانی و ... که از ایثارگران امروز هستند، باعث نقد و شماتت عده‌ای نشود و گرنه به این مفهوم، سطحی و محدود نگریسته خواهد شد و حق مطلب ادا نمی‌شود.

وی درباره نشان و جایزه ایثار و رسانه گفت: جایزه و نشان ایثار و رسانه، برای تمامی رسانه‌هایی است که در جهت ترویج فرهنگ ایثار، کاری کرده باشد، دولت حق نظارت و وظیفۀ حمایت را دارد. حق مطبوعات نیز این است که از جامعه مطالبه داشته باشد و دغدغه‌های فرهنگی خود را بیان کند.

وی افزود: فرهنگ ایثار،باید محل امن باشد، همه باید به فضای داخلی این فرهنگ بیایند و وقتی به این فرهنگ رسیدند، زبان آدمیت بگشاییم و با هم با انسانیت صحبت کنیم؛ در این نقطه همه مشترکیم؛ آنجایی فریادمان برمی‌آید که کسی بگوید این فرهنگ «مال من» است که در آنجا داد ما درمی‌آید که خیر! فرهنگ ایثار متعلق به جامعه انسانیت است و در حصار هیچ گروه و شخص و رسانه‌ای نیست؛ و همه رسانه‌ها بدون استثناء، وظیفۀ انسانی دارند که به این قضیه کمک کنند.

در پایان بیست و هشنیمن نشست خانه فرهنگ ایثار و مقاومت؛ سید محمود دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات برای دقایقی به اهمیت و ضرورت نشان و جایزه ایثار و رسانه پرداخت و ضمن ابراز امیدواری از ارائه چنین طرحی از همه رسانه‌ها و تشکل‌های دولتی و خصوصی دعوت کرد در طرح نشان و جایزه ایثار شرکت کرده و با نظرات و پیشنهادات و نکته نظرات خود طرح نشان ایثار را به سرانجام برسانند.

انتهای پیام

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied