رپرتاژ آگهی
مقایسه سازه CFS و LSF
با توجه به پیشرفت روز افزون صنعت ساخت و ساز، مصالح ساختمانی مختلفی برای استفاده در سازه های سبک وزن و ایمن در برابر زلزله وجود دارند. دو نوع سازه سبک (Light Steel Framing) و (Cold Formed Steel) که به ترتیب با نام های LSF و CFS شناخته می شوند، برای ساخت سازه های سبک وزن با قابلیت انعطاف پذیری بالا، به کار گرفته می شوند.
در این مقاله، بررسی و مقایسه سازه های LSF و CFS از جمله مزایا و معایب هر کدام، عملکرد در برابر زلزله، قابلیت طراحی و ساخت، هزینه های ساخت و نگهداری و ... مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. به علاوه، این مقاله با بررسی انواع کاربردهای مختلف سازه های LSF و CFS، به مهندسان و سازندگان کمک خواهد کرد تا انتخاب بهتری در طراحی و ساخت سازه های سبک وزن داشته باشند.
سازه CFS چیست؟
بهتر است قبل از اینکه بخواهید مقایسه سازه CFS و LSF را بدانید، در مورد تعریف این سازهها هم چیزهایی را بلد باشید. سازه CFS که مخفف عبارت Cold_Formed Steel است، یکی از انواع سازهها میباشد که آن را در کارخانجات با فولاد نورد سرد تولید میکنند.
سازه CFS به سازه هایی گفته میشود که از ورقهای فولادی با ضخامت کمتر از 3 میلیمتر تشکیل شدهاند. این ورقها با استفاده از دستگاههای خودکار، به شکل پیچیدهای خم میشوند و با استفاده از اتصالات مخصوص به هم متصل میشوند تا یک سازه فلزی سبک با قابلیت انعطاف پذیری بالا تشکیل شود.
سازه LSF چیست؟
سازه LSF ، یکی از انواع سازه سبک است که با استفاده از شیارهای فولادی با ضخامت کمتر از 2 میلیمتر و پوشش گالوانیزه، ساخته میشوند. این شیارها در قالب اجزای پیشساخته و به کمک اتصالات مخصوص به هم متصل میشوند تا سازه های با قابلیت انعطاف پذیری بالا و وزن سبکی تشکیل شوند.
مقایسه سازه CFS و LSF
اگر بخواهیم مقایسه این دو سازه را با یکدیگر انجام دهیم، باید تفاوتهای آنها را بررسی کنیم. به طور کل تفاوتهای این سازهها شامل موارد زیر است:
- در سازههای CFS شما باربری قطعات را از طریق تیرهای فرعی، اصلی و ستون انجام میدهید اما در سازه LSF شرایط اینگونه نیست. یعنی باربری توسط دیوارها انجام میشود. در واقع دیوارها برای انتقال بار، نقش اصلی را بر عهده دارند و شما دیگر از تیر و ستون استفاده نمیکنید.
- تفاوت دیگری که میتوانیم در مورد آنها بگوییم، این است که در سیستمِ ساخت و ساز با CFS شما میتوانید از ورق سیاه هم استفاده کنید که ورق سیاه معمولا ضخامت بیشتری دارد و گاها به ۳ میلیمتر هم میرسد. اما در سازه LSF باید طبق آییننامه عمل کنید؛ یعنی ورقی که باید استفاده کنید، حتما باید ورق گالوانیزه باشد.
- در مورد مقایسه سازه CFS و LSF باید بگوییم از آنجایی که دیوارههای موجود در سازه LSF مصالح سبک تری دارند، در نتیجه وزن آنها هم از سازه CFS کمتر است. به خاطر همین است که خیلیها آن را ترجیح میدهند.
- شما در سازه LSF نمیتوانید از مصالح قدیمی و همیشگی استفاده کنید و در استفاده از مصالح، کمی محدودیت دارید، زیرا نوع کارتان متفاوت است، به خاطر همین مواد دیگری مورد استفاده قرار میگیرد که شاید گستردگی کمتری دارد و همین باعث میشود که هزینه مصالح افزایش پیدا کند. اما در مورد سازه CFS، شما با چنین مشکلی مواجه نیستید و میتوانید از مصالح سنتی مثل آجر، بلوک و سفال هم استفاده کنید و سیستم شبیه به سیستم ساختمانسازی است. در نتیجه هزینهتان کمتر میشود، زیرا وسایل و مصالحی که استفاده میکنید، قابلیت دسترسی بیشتری دارد.
- یکی دیگر از مواردی که باید در مقایسه سازه CFS و LSF به آنها اشاره کرد، این است که شما در سازه LSF از لحاظ معماری محدودیت بیشتری دارید که بالاتر اشاره کردیم، تعداد مصالح و نوع مصالحی که استفاده میکنید، در سازه LSF محدودتر است. از طرفی از لحاظ معماری و تیم اجرایی هم، محدودیتهای بیشتری دارید که خیلی از افراد آن را به عنوان یک مشکل تلقی میکنند.
- درست است که در موردِ سازه LSF از لحاظ مصالح باید هزینه بیشتری پرداخت کنید؛ اما به طور کل هزینهای که در نهایت برایتان ایجاد میشود خیلی با هم تفاوتی ندارند. علت هم این است که وزن سازه CFS بیشتر خواهد بود اما به جای آن ورقی که در LSF استفاده میکنیم، گالوانیزه است که قیمت آن از ورق سیاه بیشتر است. به طور کل در بعضی از جهات سازه LSF هزینه بیشتر و از جهات دیگر سازه CFS هزینه بیشتری دارد و در نهایت شما خیلی تفاوتی را حس نخواهید کرد.
- از دیگر فاکتورهای مقایسه سازه CFS و LSF باید بگوییم که در سیستم LSF شما تا دو طبقه امکان این را دارید که بدون دیوار برشی بتنی، سازه را اجرا کنید و با دیوار هم تا پنج طبقه اجازه انجام این کار را دارید؛ اما در مورد سیستم csf با دیوار برشی بتنی تا ۵ طبقه اجازه ساخت دارید که البته سیستم مهاربندی هم نیاز دارد اما اگر میخواهید بادبند استفاده نکنید، فقط تا دو طبقه میتوانید این کار را به صورت خمشی به انجام برسانید.
- در مورد حمل و نقل این سازهها هم باید بگوییم که در سازه CFS نیاز به جرثقیل پیدا میکنید اما در LSF معمولا نیاز به جرثقیل نیست.
- یکی دیگر از مهمترین مواردی که در مقایسه سازه CFS و LSF باید به آن اشاره کنیم، سرعت انجام کار است که اهمیت بسیار زیادی هم دارد. به طور کل سرعت اجرای کار با سازه CFS ، بیشتر از سازه LSF است. علت هم این است که قطعات و المانهایی که در سازه csf نیاز است، کمتر بوده و کارتان سریعتر انجام میگیرد.
- اگر بخواهیم این سازهها را از لحاظ فرهنگی مقایسه کنیم، باید بگوییم در مناطقی که خیلی از افراد آشنایی خاصی با سیستمهای نوین ساختمان سازی (به دلایل مختلف) ندارند، سیستم csf را بیشتر میپذیرند که بخاطر دیوارهای سفالی آجری است. چون با آن ارتباط راحتتری برقرار میکنند و نکته اینجاست که خیلی از آنها زمانی که وارد سازه LSF میشوند احساس میکنند که این سازه بیش از حد سبک و ضعیف است اما اشتباه میکنند، زیرا سازه سبک LSF در برابر بلایای طبیعی مثل زلزله مقاومت بیشتری دارد.
- یکی دیگر از مواردی که در مورد سازه LSF باید بگوییم و اشاره کردن به آن در مبحث مقایسه سازه CFS و LSF ضرورت دارد، این است زمانی که میخواهید تجهیزات مختلف مثل پرده یا تابلو روی این نوع از سازه داشته باشید، میتوانید مثل دیوار معمولی به دیوار میخ بکوبید و پرده اویزان کنید. در نتیجه شما زمانی که این سازه را سفارش میدهید و قرار است افرادی آن را برای شما تولید کنند، حتماً باید مکانهایی را در نظر بگیرید و تجهیزات تزیینی مثل چوب پرده یا تابلو روی آنها قرار دهید که معمولاً اتصالات را جوشکاری میکنند و با پیچ و مهره روی دیوار فولادی که از نورد سرد ساخته شده، قرار میدهند تا شما راحتتر بتوانید این لوازم تزئینی را استفاده کنید.
نتیجهگیری
در مبحث مقایسه سازه CFS و LSF خیلی از شما به این نتیجه رسیدهاید که بالاخره میخواهید کدام سازه را انتخاب کنید. در نهایت متوجه شدید که هر دو سازه باکیفیت هستند و میتوانند نیاز شما به داشتن یک ساختمان با امکانات کافی را برطرف کنند اما اینکه کدام سازه را ترجیح میدهید، بستگی به سلیقه و ترجیح خود شما دارد. اگر باز هم در این مورد شک دارید، میتوانید با چند فرد متخصص صحبت کنید، نظر آنها را بپرسید و ببینید که کدام سازه برای شما بهتر است که شرکت اشکو سازه گستر در این زمینه یکی از بهترینها است و میتواند همیشه با کیفیتترین و بهترین سازهها را به شما معرفی کرده و ساخت و سازش را در سریعترین زمان ممکن برایتان به انجام برساند.
* این مطلب رپرتاژ آگهی میباشد و سایت شمانیوز هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.