ساز مخالف افزایش قیمت خودرو در بازار با کاهش قیمت سهام این صنعت
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: با وجود زیان انباشته در صورت هایمالی خودروسازان، دولت شرکت های خودروساز را به فروش خودرو با یکسوم قیمت واقعی کرده است.
به گزارش شمانیوز به نقل از فراسرمایه، از ابتدای ریزش اخیر بازار سرمایه که از اواسط مردادماه آغاز و تاکنون نیز ادامه یافته، شاخص سهام صنعت خودرو 50 درصد ریزش کرده، اما در مقابل خودرو در بازار بیش از 50 درصد افزایش قیمت داشته است. سوال اینجاست که چه موضوعی باعث اینواگرایی شده است؟
عبدالله مشکانی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار ما پیرامونافزایش قیمت خودرو در بازار و در مقابل کاهش قیمت سهام این صنعت در بازار سرمایه، اظهار داشت: در صورت های مالی خودروسازان یکزیان بسیار سنگینی جمع شده است. علت این زیان آنست که هزینههای تولید خودروسازان با رشد نرخ ارز رشد کرده اما متاسفانه دولت تصمیم گرفته قیمت خود را با قیمت سال 97 تثبیت کند و با همان نرخ، پیش فروش سنگین به میزان 6 میلیون خودرو را انجام دهد.
وی افزود: موضوع مهم دیگر اینست با وجود آنکه نرخ ارز و قیمتخودروست رو به افزایش است، اما دولت خودروساز را مجبور به فروش از طریق ثبت نام یا قرعه کشی و به یک سوم قیمت واقعی در بازار کرده است.
مشکانی با اشاره به اینکه این موضوع باعث شد تا در این میان دلالان 100 الی 200 درصد سود کرده و خودروسازان به شدت متضرر شوند، خاطرنشان کرد: این اقدام زیان سنگینی را در صورت های مالیخودروسازان به وجود آورد. تا زمانی که دولت این راه را ادامه دهد تولیدزیان ده خواهد بود و زیان جدید به زیان های قبل اضافه خواهد شد.
وی با اشاره به راهکار حل این مشکل گفت: باید قیمت ها به حاشیهبازار واگذار شده تا از ضرر بیشتر خودروسازان جلوگیری شود. در اینصورت می توان امیدوار بود که تولید خودروسازان زیان ده نیست.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: این نکته به این معنی نیست که اگر امروز قیمت خودرو به بازار واگذار شود، شرایط سهام خودرو یکبارهاصلاح می شود، چرا که زیان انباشته شرکت های خودروساز به مرور و طیزمان برطرف می شود.
اهمیت ورود خودرو به بورس به دور از مداخلات دستوری
وی همچنین به ورود خودرو به بورس کالا اشاره و اظهار کرد: فروش خودرودر بورس کالا در صورتی می تواند اثر مثبت داشته باشد که قیمت گذاریآن براساس سازوکار بازار و عرضه و تقاضا باشد تا مردم بتوانند آزادانه اقدام به خرید و فروش و ثبت سفارش کنند.
مشکانی افزود: اما اگر با ورود خودرو به بورس کالا، وزارت صمت باز هم به نرخ گذاری دستوری خود ادامه داده و یا برای رقابت سقف تعیین شود، یابه عبارتی مداخلات در قیمت گذاری، سازوکار بازار را زیر سوال ببرد، اثر منفی خواهد داشت.