اعتراض نمایندگان به قطعی اینترنت کشور
قیمت بنزین اصلاح شد، عدهای اعتراض کردند، در برخی مناطق اعتراضات به خشونت کشیده شد و اینترنت قطع شد. مخاطبان میپرسند، آیا با گذشت چند روز از ناآرامیها و دستگیری اغتشاشگران، تداوم قطعی اینترنت همچنان توجیه پذیر است؟
علیرغم اینکه آرامش به بسیاری از شهرهای کشور که پس از اعلام اصلاح نرخ بنزین با تنش و تشنج مواجه شده بودند بازگشته، اما همچنان در کل کشور دسترسی به اینترنت و خصوصا اپلیکیشنهای پرطرفداری مثل واتساپ و اینستاگرام با محدودیت مواجه است و حتی فیلترشکنهایی که دسترسی کاربران توییتر و تلگرام را ممکن میکرد نیز با اختلال مواجه شده است و حتی یک جستجوی ساده در اینترنت نیز امکانپذیر نیست.
در این میان اگرچه برخی اپلیکیشنهای اینترنتی مثل اسنپ و تپسی و سایتهای خرید بلیط سینما، تئاتر و کنسرت و همچنین خبرگزاریهای داخلی با امکان دسترسی کاربران ایرانی به کار خود ادامه میدهند، اما بسیاری از کسبوکارهای اینترنتی با مشکل مواجه شده و دانشجویان، مسافران خارج از کشور و آژانسهای مسافرتی هم دچار مشکلات عدیده شدهاند.
نمایندگان مجلس در گفتوگوهای جداگانهای عمدتا از رفع محدودیت اینترنت حمایت کرده و خواستار برقراری هرچه سریعتر آن شدند.
تدابیر لازم برای دسترسی به اینترنت اندیشیده شود
قاسم میرزایی نیکو، عضو کمیسیون امو رداخلی کشور و شوراها نیز با بیان اینکه بخشی از جامعه برای کسب و کار خود به اینترنت و فضای مجازی نیاز دارند، میگوید: از نظر بنده باید قبل از قطع اینترنت تدابیر لازم اتخاذ میشد تا این بخش از جامعه با مشکل جدی روبه رو نشوند.
او میافزاید: حداقل باید مراکزی در نظر گرفته شود تا افراد بتوانند در این مراکز با دسترسی به اینترنت امور روزمره خود را انجام دهند. باید تدابیر لازم در این زمینه اتخاذ شود. نباید اجازه داد تا برخی از مسائل که به راحتی قابل حل است بزرگ شود.
نباید آزادیهای مشروع مردم را نادیده گرفت
جلال میرزایی رئیس کمیته سیاسی فراکسیون امید مجلس نیز میگوید: اکنون آرامش در اکثر نقاط کشور برقرار شده و به نظر میرسد به تدریج در برخی از استانها اینترنت مجددا برقرار شود. درصد پایینی از کسب و کارها در داخل کشور با فضای اینترنت در ارتباط است اما در شرایط تحریم همین درصد پایین نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است که باید به آن توجه شود.
نماینده مردم ایلام در مجلس میافزاید: تدابیری که دولت برای بازگشت امنیت به کشور انجام داده، حساب شده بود. در زمانی که کشور ناامن است و جان و مال مردم در خطر قرار گرفته نباید با سیاسی بازی به دنبال کسب محبوبیت برای خود باشیم؛ بلکه باید از محبوبیت خود برای تامین امنیت مردم خرج کنیم. از سوی دیگر تامین امنیت مردم نباید به گونهای باشد که حقوق و آزادیهای مشروع مردم را نادیده بگیریم.
حق دسترسی به اینترنت حقالناس است
فاطمه سعیدی سخنگوی فراکسیون امید مجلس هم با تاکید بر اینکه «حق دسترسی به اینترنت همچون حق الناس است»، میافزاید: شواهد و گزارشهای امنیتی نشان میدهد از نقطه اوج این اتفاقات فاصله گرفتهایم و شرایط به سمت عادی شدن میرود به همین دلیل باید با برقراری دوباره دسترسیهای مختلف به ویژه اینترنت، اختلال بزرگی که در زندگی میلیونها نفر پدید آمده رفع شود.
او میافزاید: با توجه به اینکه رییس جمهور بارها ایجاد اشتغال در فضای مجازی را ثمره سیاستهای دولت اعلام کرده است، باید برای صیانت از این دستاوردها و زندگی چند میلیون نفری که مستقیم و غیر مستقیم از این طریق امرار معاش میکنند، هرچه سریعتر رفع محدودیتهای ایجاد شده را در دستور قرار دهند.
رفع محدودیت اینترنت در کنار حفظ امنیت مورد توجه قرار گیرد
حمیده زرآبادی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز ضمن درخواست از شورای عالی امنیت ملی و وزارت کشور برای توجه به رفع محدودیت اینترنت ضمن حفظ آرامش و امنیت، میافزاید: اگر حتی قطعی اینترنت برای برقراری امنیت در یک بازه زمانی کوتاه اتفاق افتاده، اینکه بخواهیم با قطعی اینترنت امنیت را برقرار کنیم به صورت مستمر شدنی نیست و به هر حال باید محدودیتهای اعمال شده را برداریم.
او میافزاید: در چند روز گذشته خیلی از کسانی که کسب و کارشان در بستر اینترنت بوده کارشان مختل شده، کسانی که کارهای پژوهشی و دانشگاهی انجام میدادند هم کارشان با اختلال مواجه شده و حتی خیلیها روال عادی زندگیشان دچار اشکال شده است. کارکنان خیلی از ادارات در این چند روز در محل کار خود حضور مییابند اما بخشی از کارشان انجام نمی شود، همچنین مشکل قطعی اینترنت در حوزه خبرگزاریها بیشتر خودش را نشان میدهد و با توجه به عدم دسترسی آنها به برخی منابع اشکالاتی در این زمینه نیز به وجود آمده است.
زرآبادی با بیان اینکه در برخی از نقاط کشور از ابتدا هم مشکل امنیتی وجود نداشته، قطعی اینترنت را موجب نارضایتی و ضرر به فعالان اقتصادی و همچنین انتقال اضطراب به جامعه میداند.
اینترنت را در شهرهایی که شرایط عادی است وصل کنند
طیبه سیاوشی نماینده مردم تهران در مجلس معتقد است: شاک (شورای امنیت کشور) دستوری را ابلاغ کرده بود مبنی بر اینکه به دلیل مسائل امنیتی کشور تا ۲۴ ساعت اینترنت قطع باشد، اما اکنون فکر میکنم از آن ۲۴ ساعت ۷۲ ساعت هم گذشته است، اما هنوز اینترنت برقرار نشده است.
او میافزاید: حداقل اینترنت را در شهرهایی که آرامش به آنها بازگشته است برقرار کنند. من با فرماندار تهران صحبت کردم و وی در این باره گفت که شرایط تهران عادی است. پس باید در این شهر اینترنت را برقرار کنند. در واقع باید اینترنت را در این شهرهایی که شرایط عادی است وصل کنند تا این احساس در میان مردم ایجاد شود که شرایط کاملا عادی است. این قطع ارتباط یک ذهنیتی را برای مردم ایجاد میکند که اکنون چه وضعیت هولناکی در کشور برقرار است، اما وضعیت به این وحشتناکی نیست که اینگونه با قطع اینترنت برای مردم تصویرسازی میشود.