بوتاکس چیست؟
کلوستریدیوم بوتولینوم، باکتریومی که بوتاکس از آن مشتق میشود، در بسیاری تنظیمات طبیعی شامل خاک، دریاچهها و جنگلها وجود دارد.
کلوستریدیوم بوتولینوم، باکتریومی که بوتاکس از آن مشتق میشود، در بسیاری تنظیمات طبیعی شامل خاک، دریاچهها و جنگلها وجود دارد.
این باکتری را در عین حال میتوان در دستگاه گوارش پستانداران و ماهیها و نیز آبشش و دستگاههای داخلی بدن خرچنگها و دیگر آبزیان دریایی یافت. این نوع موارد وجود و بروز طبیعی کلوستریدیوم بوتولینوم و هاگهای آن به طور معمول بیضررند. مشکل صرفاً هنگامی بروز میکند که هاگها وارد سلولهای سبزیجات شده و جمعیت سلولی آنها افزایش پیدا میکند. در یک مقطع مشخص باکتری تولید سم بوتولینوم را آغاز میکند، که پاسخ مرگآور نوروتوکسین برای بوتولیسم محسوب میشود.
نوروتوکسینها سیستم عصبی را هدف قرار میدهند و فرآیند پیامرسانی را که امکان ارتباط مؤثر میان سلولهای عصبی را فراهم میکند، مختل میسازند.
از جایگزین های تزریق بوتاکس می توان به تزریق ژل و تزریق چربی اشاره کرد.
کارکرد بوتاکس
سم بوتولینوم یکی از سمیترین مواد شناخته شده برای نوع انسان شناخته میشود. دانشمندان تخمین میزنند که فقط یک گرم از این سم میتواند در حدود یک میلیون انسان را از بین ببرد و فقط یک کیلوگرم از سم مزبور برای کشتن تمام انسانهای روی کره زمین کافی است. در حالات غلیظ و متراکم سم بوتولینوم میتواند به بوتولیسم منجر شود، که نوعی بیماری شدید و تهدیدگر حیات محسوب میشود. در صورت عدم درمان، بوتولیسم به نارسایی تنفسی و مرگ منجر میشود. علیرغم آنکه سم بوتولینوم خاصیت سمی دارد بوتاکس در عرصههای متعددی مورد استفاده قرار میگیرد.
با وجود این اثبات شده است که سم بوتولینوم میتواند نوعی پروتئین با خواص دارویی مؤثر و ارزشمند باشد.
سم بوتولینوم را میتوان در مقادیر بسیار اندک به انسان تزریق کرد و این سم در مقادیر ناچیز مورد اشاره مانع از رسیدن پیامهای سلولهای عصبی به عضلات شده و بدین وسیله باعث فلج شدن آنها میگردد.
با هدف ایجاد انقباض عضلانی، عصبها یک پیامرسان شیمیایی به نام استیلکولین (که نوعی نوروترانسمیتر یا انتقال دهندۀ عصبی محسوب میشود) در محل اتصال پایانه عصب و سلولهای عضله رها میکنند. استیلکولین به گیرندههای روی سلولهای عضله میچسبد و باعث میشود تا این سلولها منقبض یا کوچک شوند.
تزریق سم بوتولینوم مانع از رهش استیلکولین میشود، که این به نوبۀ خود باعث پیشگیری از انقباض سلولهای عصبی میگردد. سم بوتولینوم سبب کاهش میزان انقباض غیر نرمال عضله میگردد که این به عضلات این امکان را میدهد که کمتر دچار خشکی عضلانی شوند.
خطرات و عوارض جانبی
تزریق سم بوتولینوم به طور معمول خوب تحمل میشود و عوارض جانبی ناشی از این اقدام اندک است. در موارد نادر، فرد ممکن است نوعی آسیبپذیری پیشینی ژنتیکی داشته باشد که باعث ایجاد پاسخهای نامعمول خفیف و موقتی در برابر دارو میشود.
در حدود 1 درصد مردم دریافت کننده تزریقهای سم بوتولینوم نوع A آنتیبادیهایی در پاسخ به این سم در بدن توسعه میدهند که باعث میشود تا ادامۀ درمان به این روش بیتأثیر گردد.
در کنار اثراتی که از درمان با این سم انتظار میرود سم بوتولینوم ممکن است سبب ایجاد برخی تأثیرات ناخواسته شود که از جملۀ عوارض بوتاکس میتوان موارد زیر را نام برد:
- درد خفیف، ادم موضعی (تجمع مایع) و / یا اریتما (سرخی پوست) در محل انجام تزریق.
- بیحسی.
- سردرد.
- ناخوشی - احساس بیحالی کلی.
- تهوع خفیف.
- ضعف موقتی ناخواسته / فلج عضلات مجاور محل تزریق
- افتادگی موقتی پلک بالایی چشم یا پتوزیس ابرو
- ضعف پلک چشم پایینی یا رکتوس لترال (یک عضله کنترل کننده حرکت چشم).
مطالب مفیده .
بوتاکس عوارض بدی داره