بعد از ترک سیگار بدنتان به چه حال و روزی می افتد؟
مصرف سیگار از اصلی ترین دلایل مرگ و میر قابل پیشگیری می باشد، در حقیقت ترک آن دشوار است اما تنها چند ساعت بعد از ترک سیگار اتفاقات خوبی برای بدن می افتد.
استعمال سیگار یکی از دلایل اصلی مرگ و میر قابل پیشگیری است اما ترک آن سخت می باشد. بسیاری از افراد می ترسند که زمان زیادی طول بکشد تا بهبودی در سلامتی رخ دهد اما بازه زمانی برای مشاهده مزایای واقعی سریع تر آن چیزی که مردم فکر می کنند، اتفاق خواهد افتاد.مزایای سلامتی در حدود یک ساعت پس از آخرین سیگار آغاز می شود و به پیشرفت خود ادامه خواهد داد.
حقایق سریع و مهم در مورد ترک سیگار :
در این بخش از سلامت برخی نکات کلیدی برای ترک سیگار آورده شده است.ترک سیگار به معنی ترک سیکل عادت است و اساسا ًبازسازی مغز برای توقف مصرف نیکوتین می باشد.برای موفقیت، افراد سیگاری که می خواهند ترک کنند باید برنامه ای در موقعیت هایی برای غلبه بر هوس ها و محرک ها داشته باشند.فواید ترک سیگار یک ساعت پس از آخرین سیگار شروع می شود و فرد سیگاری هرچه زودتر ترک کند ، خطر ابتلا به سرطان ، بیماری های قلبی و ریه و وضعیت های دیگری را که به سیگار مرتبط است، کاهش خواهد داد.
بازه زمانی:
مزایای ترک سیگار تقریبا ً فوری نمایان می شوند و به محض اینکه فرد سیگار کشیدن را متوقف می کند، بدنش شروع به بهبود می کند :
بعد از یک ساعت:
در عرض چند دقیقه بعد از کشیدن آخرین سیگار، ضربان قلب کاهش می یابد و به حالت عادی بازمی گردد و فشار خون شروع به کاهش می کند و گردش خون نیز بهتر خواهد شد.
بعد از 12 ساعت:
سیگار شامل مقدار زیادی مواد سمی شناخته شده از جمله مونوکسید کربن و گاز موجود در دود است.این گاز در دزهای بالا می تواند مضر یا کشنده باشد و از ورود اکسیژن به ریه ها و خون جلوگیری می کند و وقتی به مقدار زیادی در زمان کوتاهی تنفس می شود، خفگی ناشی از کمبود اکسیژن اتفاق می افتد و پس از گذشت 12 ساعت از ترک سیگار ، بدن را از اکسید کربن اضافی ناشی از سیگار پاک می کند و سطح مونوکسید کربن به حالت عادی بازمی گردد و سطح اکسیژن بدن نیز افزایش خواهد یافت.
بعد از 1 روز
تنها 1 روز پس از ترک سیگار خطر حمله قلبی کاهش می یابد. سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را با کاهش کلسترول خوب افزایش می دهد که باعث می شود قلب سالم سخت تر کار کند و دخانیات هم فشار خون و هم لخته های خونی و هم خطر سکته را افزایش می دهند.
اما در کم تر از یک روز پس از ترک سیگار ، فشار خون فرد شروع به کاهش می کند و خطر بیماری قلبی ناشی از فشار خون بالا را هم کاهش می دهد . در این زمان کوتاه، سطح اکسیژن فرد بالا خواهد آمد و باعث می شود فعالیت فیزیکی و ورزش راحت تر شود و این امر باعث بهبود قلب خواهد شد.
بعد از 2 روز
سیگار کشیدن به انتهای اعصاب مربوط به حس بویایی و چشایی آسیب می رساند و در کم تر از 2 روز پس از ترک ، فرد ممکن است متوجه حس قوی تری از بو و طعم شود چرا که این اعصاب التیام می یابند.
بعد از 3 روز
3 روز پس از ترک سیگار، سطح نیکوتین در بدن فرد کاهش یافته است ، در حالی که نداشتن نیکوتین در بدن بهتر است و این کاهش اولیه می تواند باعث تمایل به مصرف نیکوتین شود و در حدود 3 روز پس از ترک، اغلب افراد افسردگی و زود رنجی، سردرد های شدید و تمایل به مصرف مجدد را تجربه می کنند.
بعد از 1 ماه
در کمتر از 1 ماه عملکرد ریه فرد بهبود می یابد و با بهبود و افزایش ظرفیت ریه ها، افراد سیگاری سابق ممکن است متوجه سرفه و تنگی نفس کمتری شوند و استقامت ورزشی افزایش می یابد و ممکن است متوجه توانایی جدید برای فعالیت های قلبی عروقی مانند دویدن و پریدن شوند.
بعد از 1-3 ماه
چند ماه پس از ترک ، گردش خون بهتر شده و این روند ادامه می یابد.
بعد از 9 ماه
نه ماه پس از ترک ، ریه ها به طور قابل توجهی بهبود یافته اند و ساختارهای ظریف و مو مانند داخل ریه ها که به نام مژک شناخته می شوند و از دود سیگار آسیب دیده اند، بهبود می یابند که این ساختارها به بیرون آوردن مخاط از ریه ها و مبارزه با عفونت کمک می کند.در این زمان بسیاری از افراد سیگاری سابق متوجه کاهش دفعات عفونت ریه می شوند زیرا مژک های بهبود یافته می توانند کار خود را راحت تر انجام دهند.
بعد از 1 سال
یک سال پس از ترک سیگار، خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب به میزان نصف کاهش می یابد و این خطر پس از گذشت از مرز 1 سال همچنان به کاهش خود ادامه می دهد.
بعد از 5 سال
سیگار حاوی بسیاری از سموم شناخته شده است که باعث تنگ شدن عروق و رگ های خونی می شود و همین سموم نیز احتمال ایجاد لخته خون را افزایش می دهند.
5 سال پس از ترک سیگار بدن به اندازه کافی بهبود یافته تا شریان ها و رگ های خونی دوباره شروع به گسترش کنند و این گسترش بدان معنی است که احتمال لخته شدن خون کمتر است و خطر سکته مغزی را کاهش می دهد.خطر سکته مغزی هم در طی 10 سال آینده کاهش می یابد زیرا بدن بیشتر و بیشتر بهبود می یابد.
بعد از 10 سال
پس از گذشت 10 سال احتمال ابتلا به سرطان ریه و مرگ بر اثر ابتلا به این بیماری ها ، تقریباً به نصف کاهش می یابد و احتمال ابتلا به سرطان دهان ، گلو یا لوزالمعده نیز کاهش یافته است.
بعد از 15 سال
پس از گذشت 15 سال از ترک سیگار احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب برابر با افراد غیر سیگاری است و به همین ترتیب ، خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده نیز به همان میزان کاهش یافته است.
بعد از 20 سال
پس از 20 سال ، خطر مرگ ناشی از مصرف سیگار ، از جمله بیماری ریه و سرطان تا حد زیادی کاهش می یابد گویا که در زندگی خود هرگز سیگاری نکشیده است و همچنین خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده برابر با کسی که هرگز سیگاری نکشیده است، کاهش می یابد.
سیگار کشیدن عادت مضری است که می تواند منجر به مشکلات جدی در سلامتی و حتی مرگ شود.وقتی فرد سیگار کشیدن را ترک می کند، بدن به طور طبیعی التیام پیدا می کند و سرزندگی فرد غیر سیگاری را در طول زمان باز می گرداند.برخی اثرات مانند فشار خون پایین تقریبا ً بلافاصله دیده می شوند و سایر عوارض مانند خطر ابتلا به سرطان ریه، بیماری های قلبی و بیماری های ریوی سال ها طول می کشد تا در بدن یک فرد سیگاری کاهش یابد. با این حال، هر سال سیگار نکشیدن خطرات را کاهش می دهد و سلامت کلی را بهبود می بخشد و تصمیم به ترک سیگار یک انتخاب عالی است.
منبع:نمناک