آلودگی هوای تهران تمام سازمان و نهادها را فعال کرده تا شاید راهی برای عبور از این بحران بیابند اما دراین بین سازمان مدیریت و برنامه ریزی به دنبال اجرای طرحی است که در صورت اجرای نادرست آن، عواقب ناخوشایندی در انتظار تهران و شهروندان آن خواهد بود.
آنطور که سازمان مدیریت و برنامه ریزی تلاش دارد قرار است واحدهای صنعتی آلاینده به شهرک های صنعتی انتقال یابند. در ظاهر این خبر بسیار مثبت و مفید است که کارخانه های آلاینده به بیرون شهر کوچ کنند اما بررسی جانمایی شهرک های صنعتی در تهران و اشتباه تاریخی در این خصوص نشان میدهد اجرای نادرست این طرح میتواند تهران را برای همیشه با مشکلات و چالشهای بزرگی مواجه کند.
برخی از کارشناسان بخش زیادی از آلودگی هوای تهران را در جانمایی نادرست شهرک های صنعتی در حاشیه تهران جستجو میکنند.
در حال حاضر باد از سمت غرب به سمت شرق در تهران می وزد. در حالی که بزرگترین شهرک صنعتی خاورمیانه در استان تهران با عنوان شهرک صنعتی "شمس آباد" یکی از آلوده ترین شهرک های صنعتی کشور بنا نهاده شده است. آلودگی این شهرک صنعتی هر روز با وزش باد از غرب به شرق تهران در حرکت است و همین امر آلودگی صنعتی را وارد هوای شهر میکند.
هر چند که برخی کارشناسان، بنزین بی کیفیت را عاملی بر آلودگی هوا میدانند اما کارشناسان صنعتیپ، جانمایی نادرست شهرک صنعتی در غرب تهران و مطالعه بدون کارشناسی لازم را دلیل این امر میدانند. حال در شرایط فعلی سازمان مدیریت برای مدیریت بحران آلودگی هوای تهران از طرحی سخن میگوید که اجرای نادرست آن میتواند تهران را به ورطه نابودی نزدیک کند.
در این بین بسیاری از کارشناسان معتقدند به دلیل آنکه تجربه ثابت کرده بسیاری از تصمیم های مدیریتی کشور بر پایه آزمون و خطا بنا شده این طرح در حال حاضر بزرگترین تهدید برای شهر تهران محسوب میشود.
این درحالی است که مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران به تشریح این طرح پرداخته و درعین حال تاکید کرده است: اجرای این طرح زمان بر است، چراکه به مطالعات جدی و دقیقی نیاز دارد.
محمدرضا قاهریبا اشاره به انجام مطالعاتی برای انتقال واحدهای صنعتی آلاینده به شهرکهای صنعتی توسط کارگروه آمایش سرزمین در سازمان مدیریت،گفت: اجازه ورود کارخانههای آلاینده تهران را به شهرکهای صنعتی نمیدهیم.
وی با اشاره به تصویب ایجاد ۱۰ شهرک صنفی در شورای برنامهریزی استان تهران، اظهار داشت: برای جابهجایی واحدهای صنفی از تهران به شهرکهای صنعتی برنامهریزی انجام شده ولی در این مورد باید با حساسیت ویژهای عمل کنیم، زیرا عملکرد بدون بررسی در زمینه زنجیره ارزش صنوف، مشکل ایجاد خواهد کرد.
وی تصریح کرد: انجام مطالعاتی در زمینه انتقال واحدهای صنعتی به شهرکها و نواحی صنعتی توسط کارگروه آمایش سرزمین در سازمان مدیریت و برنامهریزی آغاز شده و با کمیته مکانیابی در تعامل هستیم.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران توضیح داد: همچنین برای تحول صنایع تهران، ۹ برنامه جدید با همکاری سازمان مدیریت به تصویب رسیده که با اجرایی شدن آنها به سمت صنایع هایتک حرکت خواهیم کرد و به تعداد صنایع آلاینده در تهران نیز اضافه نخواهد شد.
وی همچنین با اشاره به تصمیمگیری صبح امروز در مورد انتقال صنف پوشاک به شهرک صنعتی پوشاک تا پایان سال آینده، گفت: تهران در وضعیتی قرار دارد که برای حل مشکل آلایندگی صنایع آن باید برنامهریزی انقلابی صورت گیرد و در سطح بالای کشور در این خصوص تصمیمگیری شود.
قاهری تصریح کرد: در شورای معاونین وزارت صنعت نیز برنامههای خاصی در این مورد پیگیری میشود و با توجه به اینکه وزیر صنعت، رئیس ستاد اقتصاد مقاومتی استانهای تهران و مرکزی است، برای ساماندهی صنایع تهران مطالعه و تصمیمگیری خاصی در حال انجام است که البته در مرحله اولیه قرار دارد.
وی با بیان اینکه در مورد تهران باید در چارچوب آمایش سرزمین کل کشور تصمیمگیری شود، گفت: صنوف مختلفی در تهران قرار دارند که فهرست آنها تهیه شده و با توافق انجمنهای مربوطه و مطابق با برنامه، انتقال آنها به شهرکهای صنعتی انجام خواهد شد.
قاهری همچنین در مورد آلایندگی صنایع بزرگ در تهران از جمله صنعت سیمان نیز گفت: اجازه نمیدهیم آلایندگی کارخانههای بزرگ به شهرکهای صنعتی منتقل شود و البته بحثی هم در مورد جابهجایی کارخانههای آلاینده به شهرکهای صنعتی مطرح نیست.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران تأکید کرد: صنایع آلاینده را به شهرکها و نواحی صنعتی راه نمیدهیم، مگر اینکه ارتقای تکنولوژی داشته باشند و از درجه آلایندگی به درجه پاکی برسند.
وی با اشاره به قدیمی بودن طرح ساماندهی صنایع، گفت: مطالعات این طرح حدود ۲۰ سال پیش انجام شده که قصد داریم آن را به روزرسانی کنیم.
دراین بین این طرح نگرانیهایی را در سطح صنعت ایجاد کرده و به نظر میرسد کوچکترین اشتباهی در اجرای شتابزده آن میتواند درهای تهران را برای همیشه به روی مردم ببندد.