علاقه خارجیها به شکار پلنگ در ایران
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیطزیست استان خراسان جنوبی گفت: شکارچیان خارجی علاقه زیادی به شکار پلنگ در ایران دارند که خوشبختانه مجوز آن صادر نمیشود.
به گزارش شما نیوز ، بهمن مودی (معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان جنوبی) درباره حضور شکارچیان در فصل زاد و ولد در این منطقه گفت: فصل زاد و ولد حیات وحش با توجه به منطقه متفاوت است، اما به طور کلی حیوانات به گونهای زاد و ولد میکنند که در فصل بهار نوزادشان به دنیا بیاید تا از مواد غذایی کافی استفاده کند. در مناطقی مانند منطقه ما که یک گرمسیری محسوب میشود تولیدمثل از نیمه اسفندماه شروع و در نوروز تقریبا همه زایمانها به پایان رسیده است. به جز در مناطق سردسیر که در نهایت تا پایان فروردین تمام میشود. البته اگرچه زاد و ولد در فروردین ماه انجام میشود، اما ضعف بعد از زایمان همچنان تا اردیبهشت و خرداد در حیوانات وجود دارد.
احتمال انتقال بیماری توسط قوچهای پیر در منطقه
وی با بیان اینکه فروش و صدور پروانه شکار براساس یک کار کارشناسی انجام میشود، خاطرنشان کرد: در گذشته در زیستگاههای حیات وحش پلنگ وجود داشت که باعث کنترل جمعیت حیات وحش منطقه میشد، اما در حال حاضر که کنترل کنندهها نیستند، حیوان به سن پیری رسیده و فرتوت میشود و در طبیعت میماند و از آنجا که حیوانی شکاری نیست که آن را شکار کند این حیوان برای طبیعت مخرب است.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان جنوبی با بیان اینکه پروانه شکار برای حیوانات نر صادر میشود، خاطرنشان کرد: وقتی یک حیوان نر پیر میشود، گله را در اختیار میگیرد و اجازه نزدیک شدن دیگر نرها را نمیدهد و این برای حفظ تنوع ژنتیک یک ایراد محسوب میشود اگر یک ژن همیشه بخواهد ادامه پیدا کند، قطعا دارای نواقصی است که تشدید خواهد شد و بهتر است تغییر کند. همچنین این حیوانات سالخورده ممکن است بیمار شده و بیماری را به نقاط مختلف منطقه منتقل کند.
مودی با بیان اینکه استان خراسان جنوبی درگیر خشکسالی است، خاطرنشان کرد: در منطقه "رستان درمیان" ۱۵۰۰ راس قوچ و میش وجود دارد که از این تعداد پروانه شکار برای ۱۵ راس صادر شده است. این حیوانات پیر در شرایط خشکسالی در زیستگاه یک مصرفکننده هستند و در صورتی که حذف شوند زمینه برای حضور نرهای دیگر ایجاد میشود.
پول شکار در منطقه هزینه میشود
وی با اشاره به اینکه پروانه شکار فقط برای قوچ صادر شده است، یادآور شد: در گذشته مبلغ دریافت شده بابت هر پروانه شکار به خزانه دولت واریز میشد و طبق قانون سازمان حفاظت محیطزیست بخشی از آن پول را دریافت کرده و بین استانها تقسیم میکرد که این به نوعی بیعدالتی در حق محیطزیست محسوب میشد، اما در حال حاضر ساز و کار تغییر کرده و هزینه دریافت شده بابت شکار به صندوق محیطزیست میرود و سازمان حفاظت محیطزیست موظف است؛ بخش عمدهای از این پول را در همان منطقه هزینه کند.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان جنوبی بیان کرد: بخش عمده حفاظت ما بر عهده مردم است و اگر از این مبلغ برای جوامع محلی استفاده نشود، قطعا ضرر خواهیم کرد و ما حمایت مردم را از دست دادهایم. همچنین در صورتی که اعتبار مناسبی در استان وجود داشته باشد و یکسال حیات وحش تقویت شود در سال بعد با افزایش جمعیت بیشتری در حیات وحش منطقه روبرو خواهیم شد.
مودی با بیان اینکه تاکنون دو شکارچی خارجی وارد این منطقه شدهاند، خاطرنشان کرد: محیطبان در تمام مدت زمان شکار در کنار شکارچی است تا حیوان دیگری شکار نشود و در صورتی که حیوان دیگری غیر از آنچه مجوز برایش صادر شده، شکار شود آن فرد متخلف است و جرم مرتکب شده است.
کمبود علوفه در سطح استان نداریم
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به اینکه در گذشته در تمام زیستگاهها گزارشهای مستند و غیرمستند در خصوص پلنگ وجود داشت، خاطرنشان کرد: در سال گذشته دوربینها در این مناطق تنها دو قلاده پلنگ را ثبت کردهاند. البته شکارچیان خارجی علاقه زیادی به شکار پلنگ نیز دارند که مجوز آن خوشبختانه صادر نمیشود.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان جنوبی همچنین درخصوص گرگهای این منطقه خاطرنشان کرد: در حال حاضر آمار دقیقی از جمعیت گرگها ندارم، اما متاسفانه این حیوان تعارضاتی با جوامع انسانی نیز دارد و به دلیل خشکسالی به جوامع انسانی نزدیک شده و دامهای بلاصاحب را شکار میکند.
مودی همچنین در خصوص تاثیر خشکسالی بر جمعیت حیات وحش گفت: قطعا خشکسالی بیتاثیر نیست، اما سازمان حفاظت محیطزیست در تامین علوفه، دان و آب وحوش تلاشهای بسیاری انجام داده است. در حال حاضر بجز یک انبار در نایبندان که امسال علوفهاش به صددرصد نرسید، تمام واحدهای ما علوفهشان را به طور کامل دریافت کردند. در زمان خشکسالی شاید مشکلاتی در بحث علوفه ایجاد شود، اما به معنی این نیست که تمام علوفه از بین رود و حیات وحش با مشکل ایجاد شوند، بلکه شرایطشان سختتر میشود و باید مسافت زیادتری را برای چرا طی کنند.
وی همچنین درباره شکارچیان غیرمجاز در منطقه گفت: شکارچیان غیرمجاز نیز در اغلب موارد اقدام به شکار قوچ، کل و ... میکنند. یکی از دلایلی که باعث حضور شکارچیان غیرمجاز در منطقه میشود کمبود محیطبان در منطقه است. در منطقهای به وسعت ۱۵۰ هزار کیلومتر مربع تنها ۶۰ محیطبان حضور دارد طبیعتا شکارچیان غیرمجاز نیز از خلاءهای موجود استفاده میکنند.
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان جنوبی با تاکید براینکه نقصان محیطبان در سراسر کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد: تقریبا هر روز تقاضای نیروی محیطبان داریم، اما متاسفانه به دلیل اینکه دولت قصد دارد بدنه خود را کوچک کند و قصد دارد بخش خصوصی را فعال کند؛ این موضوع باعث کمبود نیرو میشود و دودش به چشم حیاتوحش میرود، چراکه تا فعال شدن بخشخصوصی ما با خلاءهایی در مناطق حیات وحش روبرو هستیم که این مشکلاتی را ایجاد میکند.