شمانیوز
شما نیوز

اروپا هم گشت ارشاد دارد+عکس

شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز):اگر چه گفته شده پلیس آخرین مسئول در مقابله با بدحجابی است اما واقعیت این است که ناجا در این حوزه تنها مانده است  

به گزارش خبرنگار شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز)،

«امنیت اخلاقی از مهم‌ترین مقولاتی است که مردم به آن احتیاج دارند …نیروی انتظامی در کوچه و خیابان باید با همه چیزهایی که از نظر اخلاقی ممنوع و خلاف است، مقابله کند و این جزو وظایف شماست». این جملات بخشی از فرمایشات مقام معظم رهبری است که سال‌ها قبل در دیدار با فرماندهان نیروی انتظامی مورد تاکید قرار داده بودند.
برخورد انتظامی با برهنگی در اروپا

تاکید بر موضوع مهم و نو پایی همچون امنیت اخلاقی و صیانت از آن یکی از مهم‌ترین مسائل جامعه امروز محسوب می‌شود. به راستی شاید برخی موضع گیری‌ها و انتقادات نسبت به عملکرد پلیس در این زمینه به حق نباشد. طی سال‌های اخیر نهادها، ارگان‌ها، رسانه‌ها، احزاب و افراد مختلفی به نوعی سعی کرده‌اند برخورد پلیس با کسانی که متهم به بد حجابی و به طور کلی اخلال در امنیت اخلاقی هستند را زیر سؤال ببرند و حتی پلیس را به فراتر رفتن از وظایف قانونی خود متهم کنند. اگر چه گفته شده پلیس آخرین مسوول در زمینه عفاف و حجاب و مقابله با بدحجابی است اما نباید این موضوع مهم را فراموش کرد که ناجا در فضای موجود، برای اجرای طرحی که برای یک جامعه اسلامی و قبل از آن برای یک جامعه انسانی یک ضرورت اساسی محسوب می‌شود، تنها مانده و دست‌های اندکی برای یاری رساندن به آن در کار است.

طرحی که ون‌ها را به خیابان‌ها کشاند این روزها دیگر مثل سال‌ها قبل دیدن ون‌های سبز رنگی که گوشه و کنار خیابان‌ها و میدان‌ها با چشمانی تیزبین ایستاده‌اند عجیب نیست. ون‌هایی که برای همه به گشت ارشاد معروف شده‌اند. گشتی که کارش را از سال ۱۳۸۳ و درست زمانی که سردار طلایی رئیس پلیس پایتخت بود، آغاز کرد. در روزها و سال‌های اول اجرای این طرح اعتراضات زیادی مطرح شد که با مقاومت پلیس و اصلاحاتی در طرح ادامه پیدا کرد تا اینکه در سال گذشته برای اولین بار نام این طرح از گشت ارشاد به گشت امنیت اخلاقی و بعدها به طرح ارتقای امنیت اجتماعی تغییر کرد.

طرح ارتقای امنیت اجتماعی برنامه اجرایی نیروی انتظامی است که در راستای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان «طرح جامع عفاف» اجرا شد. پس از تصویب «طرح جامع عفاف» و تایید آن توسط مقام معظم رهبری، محمود احمدی نژاد به عنوان رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی این طرح را به نیروی انتظامی ابلاغ کرد. نیروی انتظامی نیز برنامه اجرایی خود درباره عملی کردن «طرح جامع عفاف» را بعد از چند جلسه هماهنگی با رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان «طرح ارتقای امنیت اجتماعی» آغاز کرد. مراحل نخستین طرح بیشتر بر پوشش زنان تمرکز داشت و در مراحل بعدی جمع آوری معتادان و اراذل و اوباش، بازرسی از کارگاه‌ها و فروشگاه های لباس و آرایشگاه های مردانه، عکاسی‌ها و … در دستور کار نیروی انتظامی قرار گرفت. هرچند که تا کنون نیز هنوز بیشترین نیرو و هزینه صرف پوشش زنان می‌شود.

مأموران با آموزش ارشاد می‌کنند هر چند یک مقام اطلاع رسانی ناجا به قول خودش به دلیل حساس بودن موضوع حاضر به مصاحبه نشد و فقط به همین اندازه اکتفا کرد که این گشت‌ها را نباید دیگر گشت ارشاد نامید بلکه عنوان اصلی آن‌ها گشت امنیت اخلاقی است اما معاون اجتماعی ناجا سال گذشته اعلام کرده بود که این گشت‌ها در تابستان با انجام اقدامات پیشگیرانه و تذکر تا ۲۰ درصد وضعیت جامعه را از نظر امنیت اخلاقی بهبود داده‌اند. در این میان بسیاری از مردم نیز به نحوه برخورد این مأموران معترض بودند و همین موضوع موجب برخوردها و تنش‌های زیادی در طول اجرای این طرح شد اما در بیش از یک سال گذشته نیروهای پلیس قبل از شروع طرح در کلاس‌های توجیهی و آموزشی شرکت کردند و مصادیق بدحجابی را فرا گرفتند. سردار ساجدی نیا رئیس پلیس پایتخت نیز قبلا در این باره گفته بود: عده ای با تشویش اذهان قصد داشتند اجرای این طرح را مختل کنند که با هوشیاری مردم به مقاصدشان نرسیدند. البته ساجدی نیا به تغییراتی که اتفاق افتاده بود نیز اشاره کرده بود و گفته که آموزش‌های لازم در این زمینه انجام شده و دیگر هیچ مأمور مردی حق تذکر و برخورد با بانوان را ندارد.

مانکن‌ها، مجرمان قضایی این طرح طی سال‌هایی که اجرا شد با تغییرات زیادی همراه بود و با توجه به شرایط روز مأموران اقدام به تذکر، اخذ تعهد و انتقال بد حجاب‌ها به مرکز پلیس می‌کنند. افراد بد حجاب در صورت دستگیری و اصلاح نکردن وضعیت خود به مرکز پلیس منتقل و با گرفتن تعهد و اصلاح پوشش آزاد می‌شوند. البته در صورتی که این افراد بار دیگر دستگیر شوند به عنوان مانکن شناخته شده و به مراجع قضایی تحویل داده می‌شوند. این طرح سال گذشته تشدید شد و حتی در اقدامی عجیب برای اولین بار از مأموران راهنمایی و رانندگی نیز خواسته شد تا در اجرای این طرح به نیروهای گشت امنیت اخلاقی کمک کنند به طوری که به گفته ساجدی نیا مأموران راهنمایی و رانندگی در مباحث امنیت اخلاقی تذکر می‌دهند و در صورت نیاز برخورد کرده و خودرو مورد نظر را متوقف می‌کنند. هر چند این موضوع از سوی رییس راهنمایی و رانندگی پایتخت تایید نشد اما فرمانده انتظامی تهران به شدت بر این موضوع تاکید کرده است و همین طور پلیس نیروهای خود را به صورت گشت موتورسوار در بزرگراه های پایتخت مستقر کرده است.

طرحی که با تابستان داغ می‌شود و با زمستان سرد در این بین موضوع جالب و قابل توجهی وجود دارد و آن اینکه بحث برخورد با بدحجابی ظاهراً به یک سوژه فصلی تبدیل شده است به طوری که از لا به لای خبرهایی که نیروی انتظامی در خصوص تشدید این طرح‌ها عنوان می‌کند به خوبی مشخص است که با نزدیک شدن فصل گرم سال طرح‌هایی برای برخورد با بدحجابان و مانکن‌ها هم افزایش چشمگیری می‌یابد و به همان نسبت در فصل‌های سرد این جوش و خروش فرو می‌کشد. پلیس پایتخت تاکنون طرح‌های تشدید برخورد با بد حجابی و بد پوششی در میادین و مراکز خرید، رانندگان و سرنشینان بد حجاب در بزرگراه‌ها و معابر درونشهری، سگ گردانی و ایجاد آلودگی صوتی را به مرحله اجرا گذاشته است.

اروپا هم گشت ارشاد دارد هرچند برای اصلاح وضعیت موجود و رفع مشکلات فرهنگی، حضور و مشارکت نهادهای دیگر ضروری است و باید نقش پلیس و نیروی انتظامی در این حوزه کمتر شود اما انتقادها از گشت ارشاد در حالی است که کشورهای دیگر نیز قوانین پوشش خاص خود را دارند و در صورتی که شهروندانشان این قوانین پوششی را رعایت نکنند، مجازات حبس و جریمه نقدی برای آنها پیش بینی شده است. به گزارش نکات پرس سال قبل مطلبی در رسانه های ایران منتشر شد که نشان از سختگیری کشورهای اروپایی، امریکایی و آسیایی در موضوع پوشش شهروندانشان داشت. در این مطلب آمده بود:

" در ایالت‌های مختلف آمریکا اگرچه قوانین مختلفی در خصوص وضعیت پوشش وجود دارد اما زنان و مردان در تمام ایالت‌های این کشور موظف هستند در هنگام اختلاط با جنس مخالف برای ساعات طولانی (مثلاً در محیط کار یا کالج‌ها)، سطح خاصی از پوشش را رعایت کنند. سقف رعایت این پوشش در هنگام حضور جنس مخالف توسط قوانین هر ایالت مشخص می‌شود و موارد خروج از آن با برخورد قاطع پلیس مواجه می‌شود.

در بخش دیگری از قوانین کشور آمریکا پوشیدن شلوار بگ (گشاد) در تعداد زیادی از ایالت‌های آمریکا برای زنان و به خصوص برای پسران و مردان ممنوع است. و همین‌طور در ایالت کنتاکی لایحه ای پیشنهاد شده است که به موجب آن پوشیدن شلوار از زیر کمر توسط مردان، موجب دستگیری و ۱۰۰۰ دلار جریمه است. با این حساب، اگر برخی مردان ایرانی در اروپا باشند، روزانه هزار دلار جریمه می دهند.

مثال دیگر این است که پوشیدن لباس‌های کوتاه و بدن نما در جنوب ایتالیا ممنوع است. همچنین مسوولان یک شهر ساحلی ایتالیا پوشیدن دامن کوتاه و لباس‌های بدن نما را در این شهر ممنوع کرده‌اند. این برنامه برای بهبود وضعیتی است که شهردار این شهر ساحلی آن را استاندارد «نجابت عمومی» نامیده است.

شهر «کاستلا ماری دی استابیا» در جنوب ناپل، تازه‌ترین شهر ایتالیاست که از اختیارات جدید برای مقابله با رفتارهای ضد اجتماعی استفاده می‌کند. شهردار این شهر ساحلی گفته: "این مقررات باعث بازگشت ادب شهری می‌شود و همزیستی مدنی را آسان‌تر می‌کند".

در کره هم مثل خیلی از کشورهای جهان قوانین مهم و لازم‌الاجرایی برای پوشش وجود دارد. بر اساس یکی از این قوانین، زنان مکلف هستند که در طول ساعات کاری شلوار بپوشند و استفاده از دامن برای آن‌ها در هنگام حضور در سازمان‌های اداری ممنوع است.

کانادا هم به عنوان یکی از مهاجرپذیرترین کشورهای جهان یک قانون کلی در زمینه پوشش دارد که تمامی افراد حاضر در این کشور موظف به رعایت آن هستند. طبق این قانون هرگونه برهنگی در بدن که توهین به اعتقادات و قوانین کشور کانادا باشد و مغایر با امنیت عمومی باشد غیر قانونی است و با آن برخورد می‌شود. مصادیق توهین و مغایر بودن برهنگی با امنیت عمومی نیز مشخص و به تمامی پایگاه های پلیس در کشور کانادا ابلاغ شده است.

در ایالت پنسیلوانیای آمریکا نیز زنان طبق قانون حق آرایش غلیظ و میک آپ را ندارند. در واقع آرایش آن‌ها نباید در حدّی باشد که توسط مأموران پلیس، غلیظ و زننده تشخیص داده شود وگرنه با برخورد پلیس مواجه شده و مجبور به پرداخت جریمه و یا تحمل زندان خواهند بود و همین‌طور در کلورادو نیز زنان حق پوشیدن لباس‌های زننده را ندارند و پلیس در صورت مشاهده مصادیق زنندگی، با آن‌ها برخورد می‌کند.

مدارس انگلیس نیز به تازگی با ابراز نگرانی از شرایط پوشش، دانش‌آموزان دختر را از پوشیدن دامن‌های کوتاه منع کرد. طبق قوانین جدید پوشیدن دامن‌هایی شش سانت بالای زانو در مدارس ممنوع است و دانش‌آموزانی که از این قانون سرپیچی کنند، مجبور به پوشیدن شلوار هستند. بر اساس قوانین کشور امارات متحده عربی نیز، برهنگی در سواحل آزاد این کشور و یا پوشیدن هرگونه لباسی که توهین به مقررات این کشور تلقی شود غیر قانونی است و با آن برخورد می‌شود. در بین این قوانین نکته جالبی نیز وجود دارد و آن توجه پلیس به فضاهای داخلی خودروها است. در واقع در قوانین تمام کشورها این‌طور لحاظ شده است که خودرو اگرچه محیط شخصی است اما سرنشینان آن حق انجام هر کار غیر اخلاقی و یا مغایر با امنیت اخلاقی آن کشورها را ندارند. برای مثال طبق قوانین شهر نیویورک، هیچ‌کس حق ندارد در خودروی خود برهنه شود. این کار در شهر نیویورک با تذکر پلیس مواجه می‌شود و جریمه آن نیز ۱۰۰ دلار و یا گذراندن ۹۰ روز در زندان است. " (این بخش برگرفته از مطلبی بود که سال گذشت در رسانه های داخلی کشور منتشر شد)

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین