شمانیوز
شما نیوز

لزوم توجه به بومی‌سازی در صنعت نفت

لزوم توجه به بومی‌سازی در صنعت نفت

در حالی که برخی از صنعتگران معتقدند توان تولید لوله های انتقال گاز ترش را در داخل دارند، اما بررسی نشان می دهد که همچنان بخش عمده ای از تولید این کالا وابسته به واردات مواد اولیه آن است.

به گزارش شما نیوز ، با خروج دولت ایالات متحده آمریکا از توافق برجام حضور یا خروج شرکت فرانسوی توتال به عنوان نخستین سرمایه گذار خارجی بعد از برجام در صنعت نفت ایران، بیش از پیش محل بحث قرار می گیرد. حضوری پرحاشیه که از آن به عنوان برگ سبز و میوه شیرین برجام یاد می شود به نظر می رسد اکنون در هاله ای از ابهام به سر برده و خروج آمریکا از برجام و مواضع غیر شفاف کشورهای اروپایی، می تواند سرنوشت این پروژه را دستخوش تغییر کند. این در حالی است که توتال توسعه مرزی ترین فاز پارس جنوبی را در دست دارد و طی ۶ ماه گذشته شائبه هایی درباره تعلل این شرکت در توسعه این فاز و همچنین بی توجهی به توان داخل شنیده شده است . در همین حال شرکت سی ان پی سی چین که دومین دارنده سهم در کنسرسیوم توسعه ای فاز ۱۱ پارس جنوبی هستند اعلام کرده است که در صورت خروج توتال از ایران آماده است تا راهبری این پروژه را بر عهده بگیرد.

در این میان باید توجه داشت که چه با حضور توتال و چه با خروج آن از این پروژه و حتی با نگاهی کلان تر درباره تمام پروژه هایی که در صنعت نفت به خارجی ها سپرده می شود، بخش داخلی ما پیش از ورود و پس از خروج آنها توانمند تر شوند. توانمندی حقیقی و متکی تمام عیار به بخش داخلی. البته حمایت از بخش داخلی همواره سرلوحه قراردادهای خارجی بوده است اما با نامگذاری سال جاری از سوی رهبر انقلاب اسلامی به اسم سال حمایت از کالای ایرانی، استفاده حداکثری از توان داخل بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است؛ چرا که حمایت از کالای ایرانی به طور غیر مستقیم حمایت از ایجاد اشتغال، کاهش واردات، کاهش خروج ارز، رونق اقتصادی و ... را در پی دارد .

فاز ۱۱ پارس جنوبی از جمله طرحهای توسعه صنعت نفت است که بدلیل حضور توتال در آن، موضوع استفاده از توان داخلی در زیرپروژه های مختلف آن با حساسیت بیشتری پیگیری می شود. یکی از بخش های مهم قرارداد توسعه ای بخش فراساحل فاز ١١ پارس جنوبی را می توان بخش ساخت لوله های انتقال گاز ترش به خشکی دانست. لوله هایی که ورق های مورد استفاده در آن آلیاژ خاصی داشته و همگی وارداتی هستند، البته بخش ساخت (رول کردن) آن در داخل کشور نیز امکان پذیر است .

غلامرضا منوچهری، معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در پاسخ به مهر درباره آخرین جزییات قرارداد توتال گفت: توتال با هزینه خود ورق های مورد نیاز تولید لوله های انتقال گازترش را خریداری کرده و مناقصات مربوط به آن را نیز در حال انجام دارد که در انتظار تایید نهایی کارفرماست .

پیمانکار خارجی در پی کسب سود بیشتر

حسین علی محمدی، کارشناس حوزه خرید لوله و امر لوله گذاری دریایی، در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه فازهای یک، دو و سه، چهار و پنج پارس جنوبی که دو فاز اول سرمایه گذار خارجی داشت، ورق همه لوله های انتقال گاز ترش وارد و لوله ها در داخل ساخته شد، گفت: بخش قابل اهمیت در امر لوله سازی، ورق لوله است که از گذشته تاکنون وارداتی بوده است؛ البته در فازهایی نیز لوله به طور کامل وارد شده است، چرا که در آن زمان توانایی داخلی برای ساخت ورق با آلیاژ خاص لوله ها به اندازه کافی نبود .

وی با اشاره به اینکه مشکل در این بخش زمانی ایجاد می شود که قیمت تمام شده لوله های داخلی بیش از مشابه خارجی آن است، ادامه داد: علت این فزونی قیمت نمونه داخلی را می توان وارداتی بودن مواد اولیه دانست .

علی محمدی با تاکید بر اینکه پیمانکار خارجی وظیفه ای برای اشتغالزایی داخلی ندارد، تصریح کرد: باید با استفاده از ابزارهای متفاوت، پیمانکاران داخلی و خارجی را تشویق به استفاده حداکثری از توان داخل کرد اما باید توجه داشت که پیمانکار از کالا یا خدماتی استقبال می کند که کیفیت بالا و نرخ پایین تری داشته باشد.

به گفته وی، حوزه خرید و لوله گذاری دریایی سرمایه گذاران خارجی در پی کسب سود بیشتر هستند و بخش دولتی باید با حمایت بخش داخلی از طریق افزایش تعرفه واردات و گمرکی و دریافت مالیات، سرمایه گذاران خارجی را به سمت استفاده از توان داخلی سوق دهد.

وی در پاسخ به پرسش مهر در ارتباط با اینکه آیا بالابودن نرخ دلار هزینه تمام شده ساخت لوله انتقال گاز ترش در داخل را افزایش می دهد، توضیح داد: هر چه قیمت دلار حقیقی تر باشد به نفع تولید کننده داخلی است چرا که می تواند در ازای هزینه ارزی، ریال بیشتری دریافت کند.

در شرایطی که پیمانکاران خارجی بنا به وظیفه ذاتی خود در پی کسب سود بیشتر هستند توجه مضاعف به توانمندی های داخلی پشتکار ویژه ای می طلبد، البته ضمیمه های مطلوبی به همین منظور به قرارداد های آی. پی. سی الحاق شده است که انتظار می رود نظارت بیشتری بر اجرای آن صورت گیرد.

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین