رپرتاژ آگهی/
کولر آبی چگونه کار میکند
کولر های آبی یکی از وسایل خنک کننده می باشند که بیشتر مناسب مناطق خشک می باشند. در فرایند خنک سازی کولرهای آبی، بر اساس سرمایش تبخیری فعال هستند. یعنی زمانی که آب تبخیر می شود در نتیجه هوا را خنک میکند. سرمایش تبخیری نیز به این صورت است که، با جذب گرمای طبیعی که در تبخیر صورت می گیرد و بر اساس میزان آبی که در داخل کولر می باشد بستگی دارد.
هرچه میزان آب کولر بیشتر باشد میزان گردش آن موجب خنک کنندگی بیشتر خواهد شد.
سرمایش تبخیری در کل به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد. در سرمایش تبخیری یا همان برودت تبخیری زمانی که آب و هوای خشک با یکدیگر تلفیق شوند، حرارت و دمای هوا توسط قطره های آب گرفته می شود. که منجر به کاهش دمای هوا خواهد شد. سپس گرما به آب منتقل شده و منجر به بخار آب می شود که وارد محوطه خواهد شد. سپس با پاشیدن آب روی پوشال ها باعث می شود تا سطح تماس قطرات آب و هوا به وسیله فن وزیده شود که منجر به خروج هوای خنک خواهد شد. این فرآیند بسیار مناسب محیط های خشک و نیمه خشک کشور است و قابلیت استفاده در مناطق شرجی از جمله شمال کشور را اصلاً ندارد. چون فضا حالت شرجی تر و مرطوب تر خواهد داشت. فرآیند استفاده از دستگاههای آیرواشر ، اکوتوبک و زنت نیز مانند کولرهای آبی می باشد.
سیستم تبخیری مستقیم
در این سیستم هوا از برخورد با آب خنک شده و از کانال ها وارد محیط ساختمان خواهد شد. این سیستم ها دارای نصب و راه اندازی راحتی هستند و از نظر هزینه های نصب و راه اندازی بسیار مقرون به صرفه می باشند. در سیستم تبخیری مستقیم مصرف نسبتاً آب زیادی وجود دارد.
سیستم خنک کننده تبخیری غیر مستقیم
در فرآیند تبخیر غیر مستقیم عملیات تبخیر به صورت دو طبقه انجام می شود. در این سیستم یک مبدل حرارتی نیز وجود دارد. که در یک سلسله مراتب خاص هوا را خنک می کند. در این سیستم به طور همزمان دو جریان هوای گرم بیرون وارد دستگاه میشود. یکی از عوامل برگشت هوا و خارج شده از ساختمان ، یکی هم هوای گرم بیرون که به پوشال های خنک شده وارد مبدل میشود. البته این دو جریان بدون هیچ ارتباطی به مبدل وارد شده، سپس از آن عبور کرده و وارد محیط می شود. هوای برگشتی که گرم است به بیرون منتقل می شود. سیستم خنک کننده تبخیری غیر مستقیم را میتوان گفت زیاد کارایی خاصی ندارد. چرا که تنها افزایش هزینه برای دستگاه را خواهد داشت. ضمن اینکه در مناطق مرطوب هم کاربرد چندانی ندارد و اکثر آنها از سیستم تبخیری مستقیم استفاده میکنند. سیستم سرمایشی تبخیری در دهه ۱۹۴۰ اولین بار در آمریکا ابداع شد.
کولرهای آبی
کولرهای آبی قطعات پیچیده ای نیستند.
آنها بسیار راحت سرویس می شوند. کافی است که افراد فقط با قطعات داخلی کولر آشنایی داشته باشند. از آنجایی که کولرها یک وسیله مکانیکی و الکتریکی می باشند در آنها از یک سری قطعات مکانیکی الکتریکی و همچنین قطعات ثابت استفاده میشود که در ادامه به معرفی این قطعات خواهیم پرداخت.
موتور کولر یا دینام
پمپ کولر یا واتر پمپ
جعبه تقسیم برق کولر
کلید کولر
کابل کولر
الکتروموتور
قسمت های مکانیکی
شناور کولر آبی
تسمه کولر آبی
پروانه کولر آبی
شیلنگ
شفت کولر
بلبرینگ ها
محور پروانه
پیچ نگهدارنده پروانه به محور
فن ها
وانتیلاتور
الکتروپمپ
قطعات ثابت
بدنه
دریچه ها
پوشالی ها
شیر تخلیه
شبکه
موتور کولر
داکت تهویه
مخزن
راه اندازی کولر آبی
نکات مهم قبل از راه اندازی
قبل از اینکه بخواهید کولر راه اندازی کنید باید کل سیستم کولر را سرویس کنید و مورد بررسی قرار دهید. تا بتواند به درستی کار کند. از جمله قسمت هایی که قبل از روشن کردن و راه اندازی کولر باید بررسی شود و سرویس شود شامل:
پوشالها
تنظیم شناور
چک کردن شلنگ آب
رسوب زدایی لوله ها و جداره های بدنه کولر
تمیز کردن تمامی قسمت های کولر
بررسی شدت جریان آب
برر سی کابلها و سیمهای کابل
بررسی کلیه اتصالات
تسمه ها
بلبرینگ ها و سایر قطعات داخلی کولر
به هر حال قبل از راه اندازی هم باید تمام قطعات را مورد بررسی قرار داد.
پس تا اینجا به اهمیت شناسایی قطعات کولر های آبی پی بردیم.
معرفی قطعات کولر های آبی
شناور کولر آبی
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که کولر شما از آب پر شده و سرریز شده باشد. زمانی که شناور کولر خراب باشد و یا اینکه تنظیم نباشد منجر به این اتفاق خواهد شد. زیرا شناورها با قطع و وصل آب به مخزن این فرآیند را به طور خودکار کنترل میکنند. .وقتی آب کولر کم میشود شناور اتوماتیک آب را وارد مخزن می کند. اگر آب بمقدار کافی داخل مخزن نباشد در نتیجه مانع از خیس شدن پوشال و نهایتا مانع از خنک شدن کافی هوا میشود. بنابراین تنظیم شناور بسیار اهمیت دارد. از جمله عوامل خرابی شناورها وجود خرابی در ورودی یا خروجی آب و کولر یا قطع بودن آب کولر از فلکی اصلی و یا از نحوه اتصال شناور باید اطمینان داشته باشید سپس اقدام به تنظیم شناور نمایید.
بلبرینگ کولر آبی
بلبرینگ های کولر آبی از جمله قطعات کولر هستند که اگر تحت عملیات روانکاری و روغن کاری قرار نگیرند، دچار آسیب خواهند شد. خرابی بلبرینگ های کولر موجب از کار افتادن و سوختن موتور کولر خواهد شد. همچنین اگر دیدید که پروانه کولر به سختی و با فشار کار می کند ناشی از خرابی بلبرینگ کولر آبی میباشد. اگر هم کولر تولید صدای زیاد و ناهنجار داشته باشد، به دلیل خرابی یاتاقان ها و بلبرینگ ها خواهد بود. خرابی محور پروانه نیز از جمله اختلالاتی است که ناشی از خرابی بلبرینگ ها می باشد. در صورت مواجهه با هر یک از این علائم باید اقدام به تعویض سریع بلبرینگها نمایید.
تسمه کولر آبی
وظیفه تسمه در کولر آبی انتقال نیروی چرخشی دینام به توربین است .در زمان استفاده از تسمه باید بررسی شود که فرسوده نباشد. تسمه ها مانع از داغ شدن و سوختن دینام در کولر میشوند. تنظیم تسمه یکی از موارد مهمی باشد که تسمه نباید سفت یا شل باشد. چراکه سیستم عملکرد کولر را دچار اختلال می کند. تسمه های یک کولر دارای ابعاد مختلفی هستند. که مشخصات آنها روی بدنه تسمه ثبت می شود. ابعاد تسمه ها بر اساس نوع و اندازه کولر متغیر است..
موتور کولر آبی
گردش هوای داخل کولر از طریق دینام یا همان موتور کولر تامین میشود. موتور کولر با شروع به چرخش منجر به چرخش پولی و تسمه شده در نهایت پولی بزرگ می چرخد، سپس پروانه به حرکت می آید. که باد تولید می کند. برای اینکه موتور کولر حرکت روان داشته باشد و دیرتر فرسوده شود باید با روغن روانکاری شود.
پروانه کولر آبی
پروانه کولر قطعه حلزونی شکلی است که موجب انتقال باد خنک از کانال کولر به فضا می شود. تراز نبودن کولر و یا خرابی بلبرینگ کولر میتواند موجب خرابی و اختلال در نحوه کار پروانه شود. همچنین بیکیفیت بودن پروانه می تواند باعث ایجاد صدای نامناسب در کولر نماید.چرا که ضمن کار کرد بد خنکی مطلوبی ایجاد نمیکند و باید حتما تعویض شود.
الکتروپمپ
پمپ کولر یکی از قطعات مهم کولر آبی است. در زمان نصب آن در کولر باید:
میزان سرعت گردش
بازده پمپ
توان
جنس
شفت
پروانه
ارتفاع پمپ
ابعاد پمپ
وزن پمپ
دقت لازم را داشته باشید.
البته برند پمپ ها نیز بسیار اهمیت دارد. بهتر است از برندهای ناشناس و نامعتبر در این زمینه استفاده نشود. چرا که در برخی موارد می تواند هزینه های گزافی را در بر داشته باشد. از جمله مواردی که میتواند موجب اختلال در سیستم کارکرد واتر پمپ شود گرفتگی پمپ کولر و یا کمبود آب در واتر پمپ می باشد. همچنین خرابی شناورها نیز عامل دیگر در خرابی پمپ آب است. اگر به این موارد رسیدگی نشود منجر به آسیب پمپ خواهد شد. پمپ ها برای اینکه از سوختن آنها جلوگیری شود باید روغن کاری شوند. روغن کاری پمپ ها باید به موقع انجام شود. پوشالها سریع و به موقع باید تعویض شود و به طور کلی سیستم آبرسانی کاملاً تنظیم باش.د تا از سوختن پمپ جلوگیری شود. اگر به هر دلیل پمپ بسوزد باید اقدام به تعویض پمپ نمایید..
پوشال کولر آبی
رشته چوب های منظم با ساختار فیبری که در کولرهای آبی جهت خنک کردن استفاده میشود. خنکی توسط حرکت باد تولید شده توسط پره های متصل به الکتروموتور ایجاد میشود. پوشال های کولر یکی از قسمت های بهداشتی کولر نیز محسوب میشوند. عدم تعویض آنها میتواند بعضا مشکلات تنفسی را ایجاد کند. در سطح پوشال های استفاده شده معمولاً حشرات قارچ ها و گرد و غبارها و کلیه ذرات معلق در هوا وجود دارد. که در صورت تعویض نشدن تمامی موارد با باد کولر وارد محیط ساختمان خواهد شد و از نظر بهداشتی بسیار مسئله ساز خواهد بود. بنابراین استفاده و تعویض پوشال ها به صورت یکدست موجب افزایش بهرهوری بیشتر از کولرها خواهد شد.
پرشین صنعت به عنوان یکی از تامین کنندگان قطعات صنعتی با برندهای معروف اروپایی با نزدیک به پانزده سال تجربه در خدمت صنعت کشور و حمایت از تولید ملی میباشد.
***
این مطلب رپرتاژ بوده و پایگاه خبری شمانیوز صحت و یا عدم صحت مطلب فوق را تایید نمیکند و مسیولیت حقوقی آن هیچ ارتباطی با شمانیوز ندارد.