رپرتاژ آگهی
کتابهایی که زندگی شما را متحول میکنند
بسیاری از بحرانهای ذهنی روزمره را میتوان با چند تکنیک مختصر خودیاری، تمرکز حواس، گشت و گذار و یا حتی چند کتاب انگیزشی کم حجم برطرف کرد، اما برای مواجههی جدیتر با مسائل و فهمِ درستتر و ریشهای از آنها باید کمی جدیتر به مسائل نگاه کرد. اگر واقعا به دنبال ایجاد تحولی در مسیر طی شده هستیم، لاجرم باید شناخت دقیقی هم از مسیر طی شده داشته باشیم. این به معنای مطالعهی صرف آثار تخصصی و آکادمیک نیست. گاهی هم صحبتی و گپ و گفتی با یک متخصص میتواند زوایای پنهانی از مسائل پیش رویمان را برای ما روشن کند. در واقع آنچه که در جلسات مشاورهی روانکاوی و روانپوبیشی هم اتفاق میافتد، یک گفت و گوی تخصصی بین درمانگر و درمانجو نیست، بلکه گفت و گویی به مراتب ساده و پایدار با راهبری درمانگر است و البته با این هدف که درمانجو بتواند بهتر مسئله را بفهمد.
اضطراب، افسردگی، عدم توان حل مسائل پیچیدهی زندگی و یا حتی اولویت بندی آنها شاید مشکل همهی ما در این زمانهی پر سرعت باشد. سلسله مراتبی از افکار و احساسات که در طول روز کاکرد مغز، ذهن و در نهایت تمامی عرصههای زندگی ما را تحت تاثیر قرار میدهد. شاید به همین دلیل باشد که این روزها دائماً مجبوریم از همهی امکاناتمان استفاده کنیم، سایتها را زیر و رو کنیم و با خرید آنلاین کتاب یا سر زدن به کتابفروشیها دنبال کتابی باشیم شاید گوشهای از این کلاف ذهنیمان را باز کند.
گندزدایی از مغز
مغز و ذهن و زندگی. سه گانهای که از هر جهت با هم درارتباطاند. اگر قصد این را داریم که تحولی در روندهای زندگی ایجاد کنیم، بی شک اولین قدم شناخت ابزارمانبرای ایجاد این تحول است. فیث جی هارپر یکی از مشاوران حرفهای است که تمرکزش را بر شناخت مهمترین ابزار ما برای درک جهان گذاشته: مغز ما. به راستی مغز ما چطور کار میکند و اگر اختلالی در توانایی های آن ایجاد شد، قابل حل هست یا نه؟ «گندزدایی از مغز» با عنوان فرعی «چگونه علم را به یاری بگیریم و از شر نگرانیها، افسردگی، خشم، هراسها و وسواسها خلاص شویم» اثری از «فیث جی. هارپر»، نویسندهی محبوب آمریکایی است. هارپر در این کتاب به شیوهای کاملا متفاوت سعی میکند راهکارهایی تاثیرگذار و مفید به کسانی ارائه کند که اسیر احساسات منفی و تفکرات نابودکننده شدهاند.
نکتهی جالب ماجرا اینجاست که هارپر به هیچ وجه با حرفهایی که به طرز مشکوکی مثبت اندیشاند موافق نیست؛ برعکس او چشم ما را به روی واقعیت ها باز میکند. او معتقد است که مغز ما در یک روند تکاملی به صورتی شکل گرفته که بقای ما را تنظیم کند. بنابراین بنا بر نظر او « این مغز بینوا فقط کار خودش را انجام داده و تلاش کرده از بهترین راهی که بلد است، شما را از آسیب حفظ کند.» اینجاست که میبینیم هرگونه تحول و گندزدایی از مغز، لاجر مستلزم شناخت دقیق کارکدهای مختلف آن است. جذابیت کار او به خاطر طنزی است که با دانش و آموزههای روانشناسی خودش ترکیب میکند. در واقع طنز خاص هارپر او را درکنار نویسندگانی مثل مارک منسن در توانایی انتقال مطالب مهم با زبان طنز میگذارد.
امروزه بسیار از مردم با استفاده از آثار خواندنی فیث جی هارپر به زندگی حرفهای و اجتماعی خود سمت و سوی تازهای میدهند و رویکردهای او به افراد کمک کرده است تا به خوبی زوایای پنهان کارکرد مغز خود را بشناسند. اینکه بدانیم مغز ما دارای لایههای زمانی و تکاملی متعددی است و ما باید شیوههای استفاده و عدم استفاده از هر بخش مغز خود را بشناسیم تا بتوانیم از یافتههای روز علمی برای تغییر در مسیر زندگیمان بهره ببریم.
زندگی خود را دوباره بیافرینید
از طرفی یک نقطهی مشترک تئوری هارپر را به کتاب جفری. ای. یانگ و جانت ای. کلوسکو وصل میکند. هارپر معتقد است که بیماریهای روحی جدی مثل افسردگی و اضطراب زمینههای ژنتیک مستعدی را هم در فرد دارند، اما تحقیقات نشان داده که اینها نیازمند یک جرقهی مناسب هم هستند.این جرقهی مناسب یک استعداد روحی در افراد یا یک ضربهی روحی است. جفری یانگ بنیانگذار طرحواره درمانی در کتاب «زندگی خود را دوباره بیافرینید» به نظریهای شبیه به این میرسد. در کتاب با 11 تله رایج در زندگی که ریشه بسیاری از مشکلات عاطفی و کاری ما هستند آشنا میشویم، تلههایی که از دوران کودکی در در تجربیات ما به ذهن و روان ما شکل داده اند. ما جهان را همان شکلی میبینیم که طرحوارهی ذهنی ما امکانش را برای ما فراهم کرده. بنابراین برای تغییر باید به اصلاح طرحواره دست زد.
این تلههای زندگی هستند که مشخص میکنند ما چطور فکر کنیم، احساس کنیم، عمل کنیم و عملکرد و احساسمان را منتقل کنیم. آنها باعث بروز احساساتی مثل خشم، ناراحتی و اضطراب میشوند و به همین دلیل است که بعضی افراد در موقعیتی که انگار همهچیز دارند باز هم لذت زندگی را نمیچشند و نسبت به موفقیتهایی که کسب کردهاند باوری ندارند.
زندگی خود را دوباره بیافرینید به ما کمک میکند درک دقیقی از تلههای زندگیمان به دست بیاوریم، بتوانیم تجربیات را دسته بندی کنیم، به آنها فکر کنیم. تغییر طرحواره هم مثل گندزدایی از مغز کار سادهای نیست اما با تمریناتی که دو نویسنده در متن ارائه میدهند روشی قابل دسترس خواهد بود. این روزها که خرید کتاب روانشناسی جزئی از سبک خرید خانوادههاست این کتاب میتواند انتخاب درستی برای افرادی باشد که به دنبال آگاهی بیشتری از ذهن خود هستند و در واقع خودشناسی را دنبال میکنند.
اما در نهایت اگر سلامت روانی یک تعریف داشته باشد این است: توانایی مواجههی منطقی با واقعیت. به عبارتی ما باید علاوه بر شناخت مغز و ذهنمان، و بهره بردن از دانش روز برای اصلاح کار آنها، به این نکته واقف باشیم که زندگی اساسا آمیخته با شادی و رنج است. آمیخته با تلخی و شیرینی همزمان، شادی و غم، وصل و جدایی، تولد و سوگ و زیبایی و زشتی. همهی این موارد با هم زندگی را میسازند و گاهی ما نیاز داریم چشمانی خبره داشته باشیم تا بتوانیم در میانهی غم، سوگ، یا حتی فاجعه، زیبایی ها را ببینیم، شادی را لمس کنیم و زندگی را پاس بداریم.
تلخ و شیرین
سوزان کین متولد ۱۹۶۸ ، نویسنده و مدرس آمریکایی و نویسنده کتاب «تلخ و شیرین» تلاش میکند تا درکی از زندگی را که به نظر او از بین رفته مجددا در مقابل چشمان ما قرار دهد. او تا حدودی تلاش میکند تا همهی قوای ادراکی ما را دوباره به ما برگرداند تا هم بتوانیم زیبایی را ببینیم و هم زشتی را. دشمنان انسان و آزادی باید بدانند، هرکاری کنند، ما از زندگی دست نمیکشیم؛ کتاب سوزان کین، تلاش برای تفهیم و تمرین همین نکتهی ظریف و رو به فراموشیست.
جمع بندی
این سه کتاب به نوعی در یک راستا هستند. هرسه به ما کمک میکنند تا راههای مختلف و مطئنی برای تغییر پایدار و نه یک روزه پیدا کنیم. بتوانیم با روشهای به روز علمی برای هرچه بهتر کردن عملکردمان تمرکز کنیم. مغز و ذهن و زندگی را بهتر درک کنیم و ابزارهای در دسترسمان را منطقی تر و بهتر بشناسیم. شاید مهمترین نکتهی هر سه کتاب اتصال مجدد و سازندهی ما به واقعیت اطرافمان برای تغییر آن باشد. خرید آنلاین کتاب مانند خرید کتاب تاریخی، گاهی میتواند یک خرید حرفهای و دارای هدف باشد در عین حالی که یک وبگردی و مطالعهی ساده هم هست.
* این مطلب رپرتاژ آگهی میباشد و سایت شمانیوز هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.