رپرتاژ آگهی
NFT چه تفاوتهایی با توکنهای Fungible دارد؟
این روزها بازار ارزهای دیجیتال بسیار پر دغدغه است. یکی از پرطرفدارترین آنها توکن NFT است. این توکن از جمله ارزهای دیجیتال بر مبنای بلاکچین است. در واقع NFT رمز ارزی است، که سند مالکیت یک فعالیت یا اثر دیجیتالی را در داخل محیط یا فضای بلاکچین صادر میکند. در خانواده رمز ارزها یا ارزهای دیجیتال، NFT ها بعنوان نمونه ارزی شناخته میشوند که انحصاری هستند و توکن غیر قابل معاوضه بشمار میروند. برای اینکه در این دنیای دیجیتال موفق باشید باید اطلاعات کافی و بروزی داشته باشید. در این مقاله با این مفهوم که NFT چیست، چه ویژگیهایی دارد و تفاوت توکنهای Fungible با NFT ها چیست بیشتر آشنا خواهید شد.
NFT چیست؟
توکن NFT مختصر شدهی Non-Fungible Token است. Non-Fungible Token به معنای توکن غیر قابل تعویض است. توکن NFT نخستین بار و از زمان منتشر شدن پایه ریزی مبتنی بر استاندارد شبکه ERC721 داشته، بر همین اساس رشد یافته و یکی از توکنهای انحصاری اتریوم معرفی شده است. در حال حاضر توکنها یا رمز ارزهای NFT در سایر فضاهای بلاکچین نیز بعنوان رمز ارزی توسعه یافته شناخته میشوند.
رمز ارزهای NFT غالباً در بازیهایِ در قالب متاورسی و کارتی کاربرد دارند. در تعریفی سادهتر، از این رمز ارز برای تعیین و معین کردن میزان داراییهای بازیکنان داخل بازی کمک گرفته میشود و اصلیترین ویژگی که نسبت به دیگر رمز ارزهای درون بازی یا درون برنامهای دارد، انحصاری بودنش است. از جمله بسترهای تجاری NFT آیندهنگر که بر مبنای متاورس فعالیت تخصصی و متمرکزی دارند، میتوان به دیسنترالند اشاره نمود. میتوان اینطور ادعا کرد که بزودی دیسنترالند تبدیل به بزرگترین پلتفرم دارای فضای رمز ارزی متاورسی خواهد شد و در حال حاضر نیز از محبوبیت چشمگیری برخوردار است.
منظور از توکن Fungible چیست؟
در مقابل توکن غیر قابل معاوضه که توکن NFT است، توکن Fungible قرار میگیرد. به این معنا و مفهوم که توکن Fungible خاصیت تعویض پذیری دارد. اما منظور از خاصیت تعویض پذیری چیست؟ منظور از تعویض پذیری یا Fungible این است، که شما یا فرد صاحب یک ارز میتوانید دارایی خود از ارز دیجیتال مشخصی را با یک رمز ارز دیگر معاوضه کنید. در این روش دو رمز ارز قابل معاوضه در هنگام مبادله ارزشی برابر دارند. دیگر خاصیتی که یک توکن با قابلیت تعویض دارد، خاصیت بخش پذیری آن است. دارنده توکن Fungible میتواند دارایی خود را به بخشهای کوچکتر تقسیم کند.
در مثال سادهتر برای توکنِ قابل تعویض میتوان یک اسکناس به ارزش 100 هزار تومان را مثال زد. شما میتوانید اسکناس 100 هزار تومانی خود را با یک واحد پولی دیگر به ارزش 100 هزار تومان تعویض کنید. اگر بخواهید 100 هزار تومان را میتوانید با اسکناسهای دیگر که جمعاً ارزش 100 هزار تومان دارند تعویض کنید، که به این کار بخشپذیری به قسمتهای کوچکتر میگوییم.
کدام رمز ارزها برخلاف توکن NFT قابلیت تعویض دارند؟
بسیاری از رمز ارزها برخلاف توکن NFT، ارزهایی با خاصیت تعویض پذیری و تقسیم پذیری هستند. از جمله معروفترین ارزهای دیجیتال با خاصیت Fungible میتوان به ریپل، بیت کوین کش، اتریوم و بیت کوین اشاره نمود. بعنوان مثال شما میتوانید یک بیت کوین را به بخشهای کوچکتر یعنی ساتوشی تقسیم کنید و یا اینکه آن را با یک بیت کوین دیگر تعویض یا مبادله کنید.
تفاوتهای بین توکن NFT و توکنهای Fungible
همانطور که گفتیم NFT یک توکن غیر قابل معاوضه است. بنابراین این رمز ارز با توکنهای دیگر با خاصیت تعویضپذیری تفاوتهایی خواهد داشت.
- غیر قابل تعویض: بزرگترین و شاخصترین تفاوت بین توکن NFT و توکنهای Fungible (بیت کوین، ساتوشی، اتریوم و... ) همین تعویض پذیریشان است. شما اصلاً توکن مشابه نمیتوانید پیدا کنید که ارزش یکسانی با NFT داشته باشد و از قابلیت مبادله و تعویض برخوردار باشد.
- قابلیت بخش پذیری: اگر دارایی شما از رمز ارز NFT است، نمیتوانید آن را به بخشهای کوچک تقسیم کنید. توکنهای تعویض پذیر (Fungible) را میتوانید به توکنهای کوچکتر تبدیل کنید، اما توکنهای NFT همواره یک رمز ارز NFT باقی خواهند ماند.
- دارای دادههای منحصربفرد: دومین مشخصهای که سبب تمیز دادن توکن غیرقابل تعویض و توکن قابل تعویض میشوند، اطلاعات آنهاست. رمز ارز NFT دارای دادههای انحصاری است، که تنها روی آن به ثبت میرسد. به لحاظ خاص بودن دادهها میتوان اطلاعات رمز ارز NFT را با دادههای مندرج روی بلیط هواپیما مقایسه نمود که خاص یک فرد هستند و هیچکس دیگری نمیتواند از آن بلیط استفاده کند.
- ظرفیت ذخیره سازی بیشتر: چهارمین تفاوت بین توکن NFT و توکنهای تعویض پذیر، ظرفیت جمعآوری دادههاست. از این نظر NFT توکنی قویتر شناخته میشود و این قابلیت را دارد که نسبت به رمز ارز از گروه Fungible دادههای بیشتری را در خود جای دهد.
در کدام بخشها میتوانیم از توکن NFT استفاده کنیم؟
میتوانیم از رمز ارزهای NFT یا غیر قابل تعویض در بسترهای گوناگون استفاده کنیم و آن را منحصر به فضای کریپتوکارنسیها ندانیم. برخی از بسترهای سازگار و پذیرنده NFT عبارتند از:
-
صنعت بازی و انتقال دارایی
یکی از کاربردهای رمز ارز NFT برطرف کردن محدودیتهای انتقال و خرید درون برنامهای بوسیله توکنهاست. اگر یک گیمر هستید و همیشه با محدودیتهای خرید درون برنامهای دست و پنجه نرم میکنید، میتوانید از ارز دیجیتال NFT جهت تسهیل این روند استفاده کنید. این توکن را میتوانید بعنوان دارایی از یک بازی به بازی دیگر منتقل کرده و در بستری که امکان خرید درون برنامهای محدودیت دارد، بکار بگیرید.
-
سهولت روند ثبت اثر هنری
یکی از خاصیتهای جالب توکن NFT این است، که به هنرمندان امکان ثبت اثر میدهد. چون رمز ارز NFT حاوی اطلاعات انحصاری است، بنابراین دیگر هنرمند دغدغه سرقت اثر و حق کپی رایت را نخواهد داشت.
-
ثبت دارایی فیزیکی با ارز دیجیتال
یکی از فرصتهایی که توکنهای NFT به صاحبان خود میدهند، خرید و ثبت دارایی است. بعنوان مثال اگر یک ملک یا خانه خریداری کنید، میتوانید هنگام عقد معامله از این توکن استفاده کرده و دارایی خود را در فضای بلاکچین به ثبت برسانید.
-
ثبت دارایی دیجیتالی
همانند ثبت دارای فیزیکی میتوانید از این توکن غیر قابل تعویض برای ثبت دارای دیجیتالی هم استفاده کنید. بعنوان مثال میتوانید یک حساب کاربری در شبکه اجتماعی بخصوص یا یک دامنه اینترنتی را به نام یک گروه کاری یا شخص خاص ثبت کنید.
جمع بندی
توکن NFT رمز ارزی غیر قابل تعویض با دادههای منحصربفرد است. این توکن قابلیت تعویض و همینطور بخشپذیری ندارد. توکنهای NFT کاربردهایی همچون استفاده بعنوان دارایی درون برنامهای و ثبت دارایی اینترنتی دارند. رمز ارز NFT به لحاظ ظرفیت جمع آوری اطلاعات و انحصاری بودن نسبت به توکنهای قابل تعویض برتری دارد. سایت Wallex مرجع مطمئنی در این زمینه است.
منبع :
https://www.investopedia.com/non-fungible-tokens-nft-5115211
* این مطلب رپرتاژ آگهی میباشد و سایت شمانیوز هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.