«عذرخواهی» از شما «پذیرفتن» با ما
پذیرش اشتباه جزو صفات خوب و پسندیده محسوب میشود که ضرورت نهادینه سازی و فرهنگ شدن آن در شرایط امروز بیش از پیش احساس میشود، چه بسا اگر مسوولین به اشتباهات خود اعتراف و عذرخواهی کنند، پذیرش آن از سوی مردم، غیرممکن نخواهد بود.
به گزارش شما نیوز ، بسیاری از جامعه شناسان و کارشناسان توسعه یافتگی در جوامع معتقدند بیتردید توسعه هر کشوری مستلزم رشد فرهنگی آن و توجه به الزامات توسعه یافتگی است. عذرخواهی کردن یا پذیرفتن اشتباه از سختترین کارهایی است که یک فرد میتواند انجام دهد اما اگر پذیرش اشتباه یا عذرخواهی در وجود جامعه نهادینه شده و اگر تک تک آحاد جامعه آن را بپذیرند حتما قدمی در جهت توسعه برداشتهایم.
در بسیاری از اوقات واژه «اشتباه کردم» یا «عذرمیخواهم» جزو ترسآورترین ومشکلترین واژههایی بوده که یک انسان میتواند آن را به کار ببرد. برخی می گویند این مساله در کشور باب نشده است اما به نظر میرسد پیش از این که این موضوع باب شده یا نشده باشد مسئولیتی را متوجه اشخاص میکند که شاید ترس از آن باشد که اشتباه خود را به عهده نمیگیرند. این در حالی است که در بسیاری از کشورهای اروپایی یا حتی آسیایی اگر فرد مسئولی مرتکب اشتباهی شده باشد از وقوع این اشتباه عذرخواهی میکند و مسئولیت آن را هم بر عهده میگیرد و این مساله برای اینگونه جوامع نوعی ارزش به شمار میرود.
به عنوان مثال مدیر اجرایی شرکت هواپیمایی کره به دلیل تاخیر بیست دقیقهای در یکی از پروازها که بدون اطلاع ببه مسافران اتفاق افتاد پس از انتشار گسترده خبر آن در رسانههای کره ای همراه با پدرش که ریاست شرکت هواپیمایی کره را بر عهده دارند در مقابل خبرنگاران حاضر شد و ضمن عذرخواهی عمیق اعلام کرد که از تمام سمت های خود در این شرکت کنارهگیری کرده است.
یا در مثال دیگری ؛ پس از زلزله 9 ریشتری و سونامی رخ داده، رییس شرکت نیروی برق توکیو و مدیران ارشد آن در برابر مردم آسیب دیده زانو زدند و بابت قصورهایی که در اداره نیروگاه داشتند عذرخواهی کردند.
فرهنگ عذرخواهی مقولهای ارزشی یا ضد ارزش؟! محمود سریعالقلم ا ستاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه شهید بهشتی معتقد است: بیان این جمله که «من نمیدانم» یا «اشتباه کردم» برای بسیاری مشکل است. برای اولینبار در تاریخ ایران، یک سیاستمدار از مردم عذرخواهی کرد و گفت من اشتباه کردم که این عمل بسیار خوب بود . سیاستمداران ما باید روزی هفت یا هشت بار عذرخواهی کنند. مردم باید این عذرخواهی را بپذیرند .
پذیرش اشتباه جزو صفات خوب و پسندیده محسوب میشود که در جمهوری اسلامی نمونههای آن را شاهد بودهایم و البته مردم ما هم تا این اندازه از آگاهی و بخشش برخوردار هستند که اگر مسوولی به اشتباه خود اعتراف کرده و آن را بپذیرد، قطعا در برابر التیامی که پذیرش اشتباه برایشان به دنبال دارد، نه تنها عذرخواهی مسوولان را میپذیرند، بلکه در بهبود امور همراهی بیشتری را با ایشان خواهند داشت.
به عنوان مثال مقام معظم رهبری مهر ماه سال ۱۳۹۱ در جمع مردم خراسان شمالی درباره سیاستهای کنترل جمعیت، نسل جوان پرنشاط، تحصیل کرده و شجاع را یکی از ثروتهای زیربنایی ملت ایران برشمردند و تاکید کردند: «یکی از خطاهایی که در اواسط دهه هفتاد انجام شد، ادامه سیاست کنترل جمعیت بود که این اشتباه باید جبران شود زیرا نسل جوان، عامل اصلی پیش روندگی کشور است. البته اجرای سیاست کنترل جمعیت در اوایل دهه هفتاد کار صحیحی بود اما ادامه آن از اواسط دهه هفتاد اشتباه بود و مسوولین کشور و از جمله رهبری در این اشتباه سهیم هستند و باید از خداوند طلب عفو کنند».
همچنین حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در سال نخست آغاز به کار خود در کسوت ریاست جمهوری در سال ۹۲ فاطمه خوشنیت