شمانیوز
شما نیوز

چراغی که ده سال است برای آموزش فارسی در بلاروس روشن است

چراغی که ده سال است برای آموزش فارسی در بلاروس روشن است

زبان فارسی در بلاروس پیشینه‌ای ده ساله دارد،‌ اما با این وجود از وضعیت خوبی برخوردار است،‌ هر چند هنوز راه درازی برای رسیدن به نقطه مطلوب در پیش است.

به گزارش شمانیوز ، تدریس زبان فارسی در کشور بلاروس، کاری نوپا است؛ پیشینۀ آن به 10 سال پیش باز می­‌گردد؛ پیش از تأسیس رایزنی فرهنگی‌ سفارت جمهوری اسلامی ایران درمینسک تعداد دانش آموختگان زبان فارسی بالغ بر 20 نفر بوده و پس از راه‌اندازی رایزنی و ایجاد، فعال سازی و شروع به کار سه مرکز ایران­شناسی‌ و توسعه کلاس‌های آزاد آموزش زبان فارسی در دانشگاه تربیت معلم، فراخوان و جذب دانشجویان و دانش آموزان زبان فارسی انجام شد و تعداد زیادی در دو بخش دانشگاهی و آزاد، جذب آموزش شدند .

اکنون زبان فارسی در دانشگاه‌­های بلاروس از وضعیت تثبیت شده­­‌ای، برخوردار است. با وجود این، زبان فارسی برای رسیدن به آن جایگاه ارزنده­­‌ای که دیگر زبان­‌های آسیایی مانند چینی، عربی، ترکی، کره‌­ای و ژاپنی از آن برخوردارند، کوششی روزافزون و برنامه­‌ای هدفمند نیاز دارد؛ برنامه‌­ها باید چنان باشد که بتواند آموزش زبان فارسی را کم کم به یک سیستم تبدیل کند، تا بدین وسیله از رویکردهای سلیقه‌­ای و کوشش­‌های فردی پرهیز شود.

زبان فارسی در مراکز تحقیقاتی و آموزشی :

دانشگاه­ها و مراکز تحقیقاتی

1. دانشگاه دولتی بلاروس ( BSU ): در دانشگاه دولتی بلاروس ( BSU ) به عنوان دانشگاه مادر، زبان فارسی دارای بهترین وضعیت است؛ زیرا در دانشکدۀ روابط بین­‌الملل، گروه ایرانشناسی در کنار سایر رشته‌­های شرق­‌شناسی در مقطع کارشناسی دایر است. سال 2014 ، شش نفر از این گروه، دانش­‌آموخته و جذب بازار کار شدند. در سال 2015 نیز 9 نفر دانشجوی جدید گرفته است که اکنون مشغول فراگیری زبان فارسی و تاریخ و جغرافیا و فرهنگ ایران هستند.

نکته این است که زبان فارسی در این دانشگاه به عنوان یک رشته دانشگاهی تعریف شده است، از این رو دانشجویان این رشته، ملزم به یادگیری نسبتاً کامل زبان فارسی هستند تا بتوانند با آن، فرهنگ، جغرافیا، تاریخ ایران و بعضاً ادب نو فارسی را بخوانند.

مدارس:

در سیستم آموزشی این کشور، آموزش زبان فارسی در مدارس آن وجود ندارد. راه‌اندازی زبان فارسی در مدارس امکان پذیر است و رایزنی در سال 95 اقدام لازم را به عمل آورد و تا رفع مانع اداری میسر نشده است. لذا با پیگیری، مدرسه‌­ای در محل مسکوفسکایا را در نظر گرفته و مذاکرات اولیه نیز انجام شده است.

دوره‌­های آزاد:

  • دانشگاه تربیت معلم بلاروس: در سال 1391 اولین دوره‌ آزاد آموزش زبان فارسی با حمایت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دانشگاه تربیت معلم مینسک در دو سطح ابتدایی و متوسطه و با شرکت 70 نفر از دانشجویان و علاقه‌­مندان برگزار شد. این دوره­­‌ها هر ساله به صورت دو روز در هفته در دو سطح ابتدایی و پیشرفته در مرکز مطالعات ایران­شناسی این دانشگاه تشکیل می­‌شود. پذیرش فارسی­‌آموز در این دانشگاه به صورت آزاد (داوطلبان آزاد و دانشجو) انجام می­‌شود و از این رو، تعداد شرکت­‌کنندگان، بیشتر از دانشگاه­‌های دیگر است.
  • دانشگاه دولتی زبان­های خارجی (اینیاز) : از سال 2012 بر اساس تفاهم­نامۀ رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و این دانشگاه دوره آزاد زبان فارسی برای دانشجویان علاقه­‌مند در این دانشگاه آغاز شد.
  • دانشگاه علوم اقتصادی بلاروس: تدریس زبان فارسی در این دانشگاه طبق تفاهم­نامه­‌ای که بین رایزنی فرهنگی سفارت و مسئولان دانشگاه امضا شده بود از سال 2012 آغاز شده است. در سال نخست نزدیک هشت نفر و در سال دوم بیش از بیست نفر نام نویسی کردند.

آسیب­‌شناسی زبان فارسی:

  1. کمبود مدرس زبان فارسی در قیاس با دیگر زبان­‌ها مانند چینی، ترکی و ...
  2. کمبود منابع آموزش فارسی به روز و استاندارد
  3. کمبود منابع و نرم­‌افزارهای کمک‌­آموزشی
  4. نبود سایت جامع آموزش زبان فارسی (ویژه فارسی­‌آموزان روسی)
  5. استفاده از زبان انگلیسی به عنوان زبان واسط در کتاب­‌های آموزشی

راهکارها:

  1. تربیت استادان بومی زبان فارسی
  2. اعزام نخبه­‌ها پس از دانش‌­آموختگی در مقطع کارشناسی، برای دوره کارشناسی ارشد به ایران و فراهم آوردن تسهیلات لازم همچون راتبه نحصیلی
  3. راه اندازی سایت برای فارسی آموزان و اتاق­‌های گفتگو ( chat rooms ) به منظور تقویت مهارت­های نوشتن و جمله بندی و جمله­‌سازی
  4. برگزاری دوره­‌های دانش­‌افزایی در محل
  5. ایجاد شبکه­‌ای منظم از شرکت­ها و مؤسسه‌­های ایرانی به منظور پیوند زدن این شرکت­ها به مراکز ایرانشناسی و آشنایی زبان­‌آموزان با آنها با هدف افزایش انگیزه برای یادگیری زبان فارسی
  6. برگزاری هفته فیلم‌های ایرانی‌ در دانشگاه ‌ ­های مربوطه به منظور آشنا ساختن دانشجویان با زبان و فرهنگ ایرانی

منبع : تسنیم

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین