همایون غنی زاده؛ روشنفکر نابغه یا پسرک لوس سینما!
سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر چند روز قبل با برگزاری مراسم اختتامیه و تقدیر از برگزیدگان به کار خود پایان داد. اما همچنان حرف و حدیثها درباره نپذیرفتن سیمرغ نگاه نو توسط همایون غنی زاده ادامه دارد.
برترین ها نوشت : سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر چند روز قبل با برگزاری مراسم اختتامیه و تقدیر از برگزیدگان به کار خود پایان داد. اما همچنان حرف و حدیثها درباره نپذیرفتن سیمرغ نگاه نو توسط همایون غنی زاده ادامه دارد. از اهالی سینما گرفته تا کاربران عادی در فضای مجازی، رفتار این کارگردان جوان را به دلایل مختلف مورد انتقاد قرار دادهاند. برخی گفتند که سیمرغ بلورین بهترین مسخرهبازی باید به همایون غنیزاده میرسید. سیمرغ دومی را دوست داشتم، اما دومی را نه همایون غنی زاده، هنرمند ۳۷ ساله از سالها پیش در تئاتر فعالیت کرده و نمایشنامههای موفقی مانند «کالیگولا» و «می سی سی پی نشسته میمیرد» را به روی صحنه برده است. وی همچنین مالک کافههای معروف گودو در پایتخت هم است. «مسخرهباز» اولین اثر سینمایی غنی زاده است که امسال در جشنواره فیلم فجر به نمایش در آمد. این فیلم درباره جوانی شیفته بازیگری (با بازی صابر ابر) است که در یک سلمانی کار میکند. بابک حمیدیان، علی نصیریان و هدیه تهرانی هم از دیگر هنرمندان حاضر در این فیلم هستند. استاد علی نصیریان برای نقش آفرینی در این فیلم سیمرغ بهترین بازیگر نقش
مکمل مرد را دریافت کرد. از آن جایی که مسخرهباز اولین فیلم اثر سینمایی همایون غنی زاده بود این فیلم در بخش نگاه نوی جشنواره که مربوط به فیلم اولیهاست، شرکت داده شد. سیمرغ بلورین بهترین فیلم نگاه نو به مسخرهباز تعلق گرفت و همچنین سیمرغ بهترین فیلم هنر و تجربه. همایون غنی زاده جایزه بهترین فیلم بخش نگاه نو را دریافت نپذیرفت و به جای خود یک جوان افغانستانی را به روی سن فرستاد. خیال محمد گفت که برای غنی زاده کار میکند و از وی خواسته تا در مراسم از سختیهای شهروندان افغان در ایران بگوید، اما همایون غنی زاده گفته که خودش به روی صحنه برود و از مشکلاتشان بگوید. جوان افغان که بر روی صحنه معذب به نظر میآمد، اضافه کرد ایرانیها این روزها مشکلات زیادی دارند و برای همین فقط میخواهد از ایرانیها برای سالها میزبانیشان تشکر کند و برای آنها آرزوی آرامش دارد. خیال محمد متنی هم از غنی زاده خواند که نوشته بود، چون فکر میکند نتوانسته با فیلمش نگاه نویی به جشنواره تزریق کند پس سیمرغ این بخش را هم نمیپذیرد.
اما کمی بعد هیئت داوران با اعلام برنده سیمرغ بهترین فیلم هنر و تجربه یعنی همایون غنی زاده همه را سورپرایز کرد. این بار این کارگردان به روی سن آمد و جایزهاش را دریافت کرد. وی گفت که سیمرغ اولی را دوست نداشته، اما سیمرغ دومی را دوست دارد. غنی زاده با جملاتی مبهم و پر از مکث اضافه کرد که به علی نصیریان بعد از ۴۰ سال فعالیت یک سیمرغ دادهاند، اما در یک شب به من ۲ سیمرغ میدهند. به هر حال من کلیات این جشنواره را قبول کردهام.
سینماگر جوانی که میخواهد ادای مارلون براندو را در بیاورد همه متفق القول بعد از نپذیرفتن سیمرغ توسط کارگردان تازه کار سینما گفتند که او از مارلون براندوی کبیر، بازیگر نامدار و اسطورهای سینما تقلید کرده است. مارلون براندو، بازیگر بزرگ تاریخ سینما در سال ۱۹۷۳ میلادی برای ایفای نقش «ویتو کورلئونه» در پدرخوانده موفق به دریافت جایزه اسکار شد. براندو در اعتراض به رفتار تبعیض آمیز سینمای آمریکا نسبت به بومیان از دریافت اسکار خودداری کرد و دختر سرخپوست جوانی را به جای خود به مراسم فرستاد تا نامه اعتراضی او را در مراسم بخواند. منتقدان همایون غنی زاده اعتقاد دارند که او تقلید ناشیانه و ضعیفی از مارلون براندو کرده است تا جلب توجه کند. در ضمن براندو سالها برای حقوق سرخپوستان بومی آمریکا جنگیده بود. او هم خودش میدانست و هم رسما در نامهاش اعلام کرد که در اعتراض به تبعیضها نسبت به سرخپوستان معترض است. اما همایون غنی زاده دقیقا معلوم نیست که به چه چیزی اعتراض دارد. اگر او نسبت تبعیض به افغانها معترض است پس چرا در نامهاش میگوید به دلیل موفق نشدن در تزریق نگاه نو به جشنواره نمیتواند سیمرغ این بخش
را دریافت کند. اصلا اگر او اعتقاد دارد اثرش نگاه نویی ندارد پس چرا اصلا فیلمش را به جشنواره داده در حالی که میدانسته آثار کارگردانهای فیلم اولی در بخش نگاه نوی جشنواره رقابت میکنند.
حمله تند منتقد سینما به کارگردان جوان مهرزاد دانش، عضو هیئت داوران جشنواره فیلم فجرِ امسال و منتقد سینما با لحنی تند، همایون غنی زاده را به دلیل رفتارش در اختتامیه سرزنش کرد. مهرزاد دانش در کانال تلگرامی خود نوشت: «لوسبازی زننده جوانک تازهکاری با رفتارهای تهوعآور متظاهرانهاش در ادا درآوردن کژفهمانه از براندوی بزرگ و پذیرش/عدم پذیرش ادواری جایزهاش، از میزان شعور اجتماعیاش رونماییای جانانه به عمل آورد، نشان داد این جایگاه نیاز به مراقبت بیشتر دارد». این منتقد به دبیرخانه جشنواره فیلم فجر پیشنهاد کرده تا تمهیداتی بیاندیشد تا در سالهای بعدی افرادی این طور بدون دلیل از پذیرفتن جایزه خودداری میکنند در سالهای بعدی نتوانند دوباره در جشنواره شرکت کنند.
برخی کاربران در فضای مجازی هم گفتند همایون غنی زاده با نپذیرفتن سیمرغ به داوران بی احترامی کرده است. حتی تعدادی از کاربران توییتر گفتند که غنی زاده در کافه هایش رفتار ظالمانهای با کارگران افاغنه دارد و فرستادن یک جوان افغان برای طرح مشکلات افغانستانیها فقط یک رفتار متظاهرانه از سوی او بوده است.