سقوط آزاد قیمت طلای جهانی
ارزش هر اونس طلا بعد از آغاز توفانی سال نو میلادی و در حالیکه تا روز هفتم ژانویه هر روز و پشت سرهم افزایش را تجربه کرد، اکنون سه روز متوالی است که با کاهش روبهرو شده است. طلا که روزهای اول سال میلادی را به علت افزایش سطح تنشها در عراق و بالا گرفتن سطح تنشهای ژئوپلیتیک بسیار بیشتر از پیشبینی تحلیلگران صعود ارزش را تجربه کرده بود و در بامداد چهارشنبه مرز ۱۶۰۰ دلاری را نیز برای لحظاتی تحتتاثیر حمله موشکی سپاه پاسداران ایران به پایگاههای آمریکا در عراق پشت سر گذاشته بود، در معاملات روز جمعه به پایین مرز ۱۵۵۰ دلاری بازگشت و با ۲۵/ ۰ درصد کاهش به قیمت ۱۵۴۸ دلار رسید.
به گزارش شمانیوز به نقل از فرارو : به نظر میآید پس از حمله موشکی ایران به پایگاههای آمریکا در عراق، موضعگیری مقامات کاخ سفید در روز چهارشنبه، به آرامتر شدن نسبی فضای بازارها کمک کرده است. با اینکه مشخص نیست که این آرامش کوتاهمدت است یا ادامهدار خواهد بود، ولی نوسانات قیمت داراییهای امن مانند طلا و معکوس شدن سریع روند افزایشی، نشان میدهد در نبود محرکهای بنیادی، صعودهای ناشی از تنشهای ژئوپلیتیک بهصورت مقطعی است و در بلندمدت توسط بازار پشتیبانی نخواهد شد.
ناکافی بودن عوامل ژئوپلیتیک
به گزارش دنیای اقتصاد، به نظر میآید بعد از اینکه تا حدودی تنشهای بین ایران و آمریکا فروکش کرده است، فضای خوشبینی در بازارها و بین سرمایهگذاران افزایش پیدا کرده است؛ موضوعی که سبب شده است تا فشار قیمتی بر طلا و پناهگاههای امن دارایی افزایش یابد و قیمتها در چند روز اخیر کاهشی شود. گاسپر لاولر، رئیس بخش تحقیقات گروه سرمایهگذاری لندن در این مورد گفت: سرمایهگذاران باید، تمرکز خود را به قبل از این نوسانات متمرکز کنند و براساس تصویر کلی از افق زمانی طولانیتر و یک تصویر بلندمدتتر عمل کنند. لاولر اعتقاد دارد سرمایهگذاران نباید مبادلات خود را براساس تحولات ژئوپلیتیک انجام دهند.
او در این مورد اظهار کرد با اینکه حرکت طلا در سال نو میلادی بسیار هجومی و قابل توجه بوده است، اما سرمایهگذاران نباید خریدهای خود را براساس یک دیدگاه بلندمدت که براساس وقایع ژئوپلیتیک است، انجام دهند. لاولر در مورد کاهش قیمت طلا در روزهای اخیر گفت: تقاضا برای پناهگاههای امن دارایی برای یک دوره کوتاهمدت برای افزایش قیمت فلز زرد بسیار خوب بود، اما این افزایش برای دوره بلندمدت پایدار نخواهد بود، موضوعی که ما به خوبی در این چند روز شاهد آن بودیم و مشاهده شد که قیمتها به سرعت کاهش پیدا کرده است.
لزوم تغییر دیدگاه نسبت به کارکرد طلا
لاولر اعتقاد دارد به جای اینکه سرمایهگذاران به طلا و فلزات گرانبها بهعنوان یک پناهگاه امن دارایی نگاه کنند، باید آن را بهعنوان یک ضمانت و بیمه برای پورتفولیوی خود در نظر بگیرند. این نظر و لزوم نگاه جدید به طلا به این علت بیان میشود که از روز چهارشنبه که طلا به بالای مرز ۱۶۰۰ دلاری رسید، در عرض کمتر از سه روز بیش از ۳ درصد از ارزش خود را از دست داد.
البته کارشناسان معتقدند با اینکه همچنان فشارهای موجود میتواند به پایین آمدن بیشتر قیمت طلا کمک کند، اما به نظر نمیآید طلا فعلا قصدی برای ورود به کانال ۱۳۰۰ دلار داشته باشد، و فضای انتظاری بازار از آن مرزها عبور کرده است. البته کارشناسان بازار این موضوع را هم گوشزد کردهاند که یکی از دلایل نگهداری طلا متوازن کردن پورتفولیوی در برابر نوسانات بازارهای سهام است. لاولر درباره نقش طلا در پورتفولیو سرمایه گذاران میگوید: با توجه به مرور روند قیمتی طلا در برابر نوسانات بازارهای دیگر، منطقی به نظر میرسد که برای کاهش ریسک پورتفولیو سرمایهگذاران به دنبال نگهداری این دارایی باشند.
البته لاولر در ادامه نظرات خود درباره طلا به این نکته هم اشاره میکند که طلا فعلا میتواند نسبت به اوراق قرضه، برای سیاستهای ضد ریسکی و بیمهای مناسبتر باشد؛ زیرا بازدهی حقیقی اوراق قرضه همچنان رو به کاهش است. اگرچه به نظر میرسد بانکهای مرکزی سطح کنونی نرخ بهره خود را در افق میانمدت ثابت نگهدارند، اما احتمالا ترازنامههای خود را افزایش خواهند داد و این سیاستهای تسهیل مقداری موضوعی است که سرمایهگذاران باید به آن توجه کنند. به عقیده کارشناسان نه تنها بانکهای مرکزی از طریق این سیاستها سعی در افزایش پمپاژ نقدینگی به بازارهای مالی را دارند، بلکه به دنبال افزایش سطح تورم در سال جاری میلادی نیز خواهند بود. جرومی پاول رئیس فدرال رزرو گفته است که علاقه دارد سطح نرخ تورم به بالای مقدار هدف برسد؛ موضوعی که به نظر کارشناسان میتواند برای طلا خبر خوبی باشد.
بازار سهام در انتظار سرنوشت جنگ تجاری
با توجه به کاهش استقبال از ذخایر امن، فرصت برای بازارهای سهام جهانی به جز چند مورد استثنا فراهم شد. در بازار سهام جهانی در قاره اروپا شاخص DAX آلمان حدود ۲۵/ ۰ درصد افزایش داشت، شاخص FTSE انگلستان ۰۷/ ۰ درصد افت کرد و شاخص کلی اروپا STOXX ۶۰۰ نیز ۰۹/ ۰ درصد ریزش را تجربه کرد. اما در والاستریت که بازار نقدی روز پنجشنبه را نشان میداد، شاخص S&P ۵۰۰ در حدود ۶۷/ ۰ درصد رشد داشت، در حالی که شاخص Nasdaq Composite حدود ۸/ ۰ درصد و میانگین صنعتی داوجونز ۷۴/ ۰ درصد صعود کردند. اگر به شاخصهای آتی سهام والاستریت نگاهی بیندازیم شاخص آتی S&P ۵۰۰ از ۲۱/ ۰ درصد رشد حکایت دارد و شاخص Nasdaq Composite و میانگین صنعتی داوجونز نیز در روند مثبت به سر میبرند و هر یک به ترتیب ۴۱/ ۰ درصد و ۱۸/ ۰ درصد صعود کردهاند. شاخص شرکت بوئینگ که درگیر حادثه هوایی هواپیما به مقصد کییف شده بود، نیز ۴/ ۰ درصد از ارزش خود را از دست داد.
یکی از موضوعات مهمی که میتواند در مقطع کنونی سبب افزایش شاخص سهام در نقاط مختلف شود، انتظار خاتمه جنگ تجاری بین دولتهای آمریکا و چین است؛ موضوعی که مجددا به دو قطب اصلی اقتصاد دنیا اجازه خواهد داد که با سهولت بیشتر به تجارت بپردازند. این دیدگاه با این خبر تقویت شد که مذاکرهکننده دولت شیجینپینگ هفته آینده برای امضای گام اول قرارداد تجاری به واشنگتن سفر خواهد کرد.
یکی دیگر از عوامل مهم که در روز جمعه نقش مهمی در سهام آمریکا دارد، انتشار گزارش بازار کار ماهانه آمریکا است که شامل نرخ بیکاری، میانگین دستمزدهای ساعتی و تغییرات اشتغال در بخش غیر کشاورزی است. این آمار در ساعت ۵ عصر روز جمعه منتشر شد.
نرخ بیکاری ۵/ ۳ درصد همانند دوره پیشین باقی ماند، نرخ رشد دستمزدها (ماهانه) نسبت به ماه گذشته افت کرد و نزدیک به ۱/ ۰ درصد رشد را نشان میدهد در حالی که در ماه گذشته مقدار رشد دستمزدهای ماهانه ۳/ ۰ درصد بود. تغییرات اشتغال در بخش کشاورزی نیز که از ایجاد ۱۶۲ هزار فرصت شغلی جدید حکایت داشت، نتوانست به این هدف برسد و ۱۴۵ هزار فرصت شغلی جدید در بخش غیر کشاورزی را به ثبت رساند.