در آستانه هفته دولت اعلام شد:
گام به گام تا تسهیل مبادلات ارزی با اوراسیا
معاون اجرایی شرکت صرافی توسعه صادرات می گوید با توجه به این که شرایط برای تسهیل مبادلات ارزی بین ایران و اوراسیا بهتر شده؛ در حال حاضر انعطاف بیشتری در ساز و کار مبادلات مالی با این منطقه داریم.
به گزارش شمانیوز به نقل از روابط عمومی بانک توسعه صادرات ایران، اتحادیه اقتصادی اوراسیا به عنوان اقتصاد 2 تریلیون دلاری پس از انعقاد تفاهم تجارت ترجیحی با ایران به عنوان یکی از شرکای کلیدی تجاری کشور در دستور کار شناسایی ظرفیتهای بازار و فرصتهای سرمایهگذاری قرار گرفته است. در همین راستا هفته گذشته موسسه مطالعات خلیج فارس با همکاری دانشگاه صنایع و معادن ایران و مرکز آموزش بازرگانی وابسته به وزارت صمت، اولین نشست ملی «اوراسیا پلی به سوی تجارت آزاد جهانی» را با محوریت رمزگشایی از فرصتهای توسعه تجارت و سرمایهگذاری در اتحادیه اقتصادی اوراسیا را در تهران برگزار کرد.
این نشست با حضور رایزنان بازرگانی، مسئولین میـزها و اتاقهای مشترک کشورهای 5گــانه عضو اتحادیـه، نماینده بانک توسعه صادرات و فـعـالان اقتصادی بخشهای دولتی و خصـوصی در مرکز همایش های رایزن برگزار شد.
در این همایش نماینده بانک توسعه صادرات ایران به تشریح شرایط و راهکارهای مبادلات ارزی بین ایران و کشورهای اوراسیا پرداخت و گفت: کشورهای حوزه اوراسیا به ویژه کشور روسیه قوانین بانکی سختگیرانه ای دارند و به دلیل بسته بودن حساب سرمایه، خروج سرمایه از این کشورها به سختی انجام می پذیرد.
حمید رضا الیاسی افزود: مقررات نقل و انتقال مالی در اوراسیا تا اندازه ای سختگیرانه است که هرگونه نقل و انتقال وجه باید با اسناد مرتبط شود و این موضوع در سال های اخیر با تشدید تحریم ها شرایط دشوارتری را برای ما در بخش مبادلات مالی رقم زده است.
معاون اجرایی صرافی توسعه صادرات اظهار داشت: عمده نقل و انتقال های ارزی ما با کشورهای حوزه اوراسیا از گذشته به صورت بانکی انجام می شد چرا که طرف مقابل تاکید داشت که انتقال وجه از طریق خریدار خارجی به عنوان فرستنده پول یا به عنوان فروشنده خارجی دریافت کننده پول باشد.
وی با اشاره به رایزنی های انجام شده با رایزن بازرگانی روسیه، گفت: با مذاکرات انجام شده در زمینه رفع چالش مبادلات ارزی بین ایران و کشورهای حوزه اوراسیا به خصوص روسیه، از طرف مقابل انعطاف نشان داده شده بنحوی که در قراردادهای اخیر شخص ثالث می تواند پول را دریافت و یا پرداخت کند؛ این رویه تا حدی راهگشا بوده است.
الیاسی یادآور شد: در سیستم بانکی به طور خاص بانک ملی ایران در مسکو در قامت هاب منطقه ای ظاهر شده و پول ایران را جا به جا می کند؛ عمده پولی که از طریق صادرات تهیه می شود در بانک ملی شعبه مسکو، دپو شده و متناسب با نیاز، در شبکه بانکی کشورهای دیگر به مصارف مختلف می رسد.
نماینده بانک توسعه صادرات ایران به موضوع تحریم کشور روسیه اشاره کرد و گفت: تحریم شدن کشور روسیه طی سال های اخیر تا حدودی به نفع ما بود؛ این کشور بعد از تحریم ها به این فکر افتاد تا دلار را از معاملات خود حذف و به استفاده از ارز محلی روی آورد.
وی افزود: همچنین تحریم ها باعث شد روسیه سیستم سوئیفت را از عملیات بین بانکی داخلی خود حذف کند؛ این تصمیم منجر به تسهیل ارتباط بانک های داخلی ما به شبکه بانکی روسیه شد در واقع این امکان فراهم شد تا از طریق سامانه سپام که برای بانک های داخلی طراحی شده بتوانیم به سامانه بانک ملی در روسیه متصل شده و نقل و انتقالات خود را به سایر بانک های روسی و حوزه اوراسیا انجام دهیم.
الیاسی تصریح کرد: به طور کلی بر اساس برآوردها ما در حوزه اوراسیا، نیاز وارداتی بیشتری نسبت به حجم صادرات داریم بنابراین ضروری است که از کانال های مختلف، تامین مالی واردات را انجام دهیم؛ لازم به ذکر است که عمده واردات ما از اوراسیا، گندم، جو و پنبه بوده و صادرات ما به این حوزه، عمدتا شامل محصولات باغی است و اگر صادرات ما به این کشورها بیشتر شود، راحت تر می توان تامین مالی واردات را انجام داد.
معاون اجرایی صرافی توسعه صادرات اذعان داشت: بخشی از نقل و انتقال ارزی ما از طریق مکانیسم صرافی انجام می پذیرد؛ به این ترتیب که صادرکنندگان واردکنندگان از حوزه اوراسیا در کشورهایی چون ترکیه و امارات، کانترپارت هایی ایجاد کرده اند که از طریق آن پول خود را وصول کرده و یا بالعکس (برای انجام واردات)، به این کانترپارت ها پول پرداخت می کنند.
الیاسی تاکید کرد این فرایند بسیار راهگشا بوده و در واقع شبکه ای را ایجاد کرده که ما از طریق آن وجوه لازم برای واردات را انتقال می دهیم و تا این لحظه با این مکانیزم، حجم بالایی از ارز مورد نیاز برای واردات کالای گروه اول از جمله مواد غذایی را تامین کرده ایم.
نماینده بانک توسعه صادرات در این نشست اعلام کرد: بانک توسعه صادرات در راستای حمایت از صادرکنندگان، وظیفه تامین اعتبار و نیز ارائه تسهیلات قبل و بعد از حمل کالا را به مشتریان ارائه می دهد و در بخش واردات نیز، ثبت سفارش را پشتیبانی می کند.
وی یادآور شد: در بخش هایی که به دلیل تحریم ها امکان ارائه خدمات از سوی بانک وجود ندارد، صرافی توسعه صادرات با استفاده از مکانیزم های قانونی و راهکارهای تخصصی به صادرکنندگان و واردکنندگان کمک می کند.
الیاسی در پایان این نشست به تشریح مزایای فرایند ری اکسپورت به عنوان یک فرصت برای فعالان اقتصادی کشور پرداخت و گفت: جای خوشوقتی است که تجار ایرانی با واردات کالا از روسیه و صادرات آن به کشورهای همسایه از جمله عراق، از این فرصت استفاده می کنند؛ در واقع حلقه ای ایجاد شده که تجار از مزیت تعرفه های پایین و واردات با هزینه مناسب و صادرات کالای وارداتی به کشورهای همسایه با ارزش افزوده استفاده کنند؛ استفاده از این فرایند بخش عمده ای از مشکلات ارزی را حل می کند. پیشنهاد می شود فعالان اقتصادی توجه بیشتری به این فرصت داشته باشند.