سلبریتی
حاشیه امنِ سلبریتیهای دروغگو
بهرغم دستور رئیس قوه قضاییه درباره اظهارات کذب و بدون سند اشخاص، تعدادی از چهرههای معروف محتوای دروغ منتشر کرده بودند، همچنان بدون جبران خطای خود به این کار ادامه میدهند.
گروه جامعه؛ از حدود هشتاد روز قبل، شبکه رسانهای جریان مخالف ایران، بهواسطه حادثهها و اتفاقهای مختلفی که در کشور رخ داده، سعی کرده واقعیت را وارونه نشان دهد تا بتواند آتش آشوبها را در ایران روشن نگاه دارد. ماجرایی که با فوت مرحوم «مهسا امینی» و بهرهبرداری از مرگ او آغاز شد و در ادامه مسیر به عوض شدن جای تروریست و قربانی انجامید، حکایت از تلاش همهجانبه دشمنان ایران برای وارونه کردن حقیقت در ذهن جامعه دارد.
اشخاص صاحب تریبون و شناختهشده در فضای مجازی بهواسطه شهرت خود، قدرت تأثیرگذاری بر افکار عمومی دارند و بر همین اساس، دقت در انتشار مطالب مختلف از سوی آنها باید بیش از بقیه باشد؛ که خطا در صحت مطلب منتشر شده از سوی اشخاص و بهطور خاص افراد صاحب تریبون و مشهور، میتواند پیامدهای بدی برای امنیت روانی جامعه داشته باشد.
چگونه برخی سلبریتیها به منبع انتشار اخبار جعلی تبدیل شدند؟
با این حال اما در هشتاد روز گذشته، فقر سواد رسانهای و کنشهای هیجانی سبب شد برخی اشخاص شناختهشده به منابع انتشار گسترده اخباری جعلی و نفرتپراکنی تبدیل شوند. در موارد مختلفی چهرههای معروف و صاحب تریبون با نیتها و انگیزههای مختلف در فضای مجازی و حقیقی به جعل واقعیت و دروغپراکنی پرداختند و سبب جریحهدار شدن افکار عمومی و تسهیل دستیابی دستگاه رسانهای دشمن و رسانههای تروریستی به هدف خود شدند.
دستور رئیس عدلیه درباره حرف دروغ و ادعای بی سند
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه روز هفتم آذرماه، در نشست شورای عالی قوه قضائیه به حربه دشمنان در انتشار دروغ و شایعه اشاره کرد و گفت: به مسئولان قضائی در سراسر کشور از جمله دادستان تهران دستور دادهام چنانچه فردی حرف دروغی یا ادعای بدون سندی منتشر کرد، در کوتاهترین زمان او را احضار کنید و مستند ادعا را از او بخواهید؛ چنانچه بدون سند و مدرک این حرف دروغ را نشر داده باشد و سوءنیت او نیز احراز شود، اما ابراز تنبّه کند و اعلام کند درصدد جبران برمیآیم، طبیعتاً مواجهه مقتضی به عمل خواهد آمد. اما چنانچه فرد منتشرکننده دروغ، مستندی ارائه نکرد و سوءنیت او محرز شد و ابراز تنبّه و جبران خطا در رفتار او مشاهده نشد، مشخص است در راستای اهداف دشمن اقدام میکند. لذا برای او به سرعت کیفرخواست صادر خواهد شد و پروندهاش به دادگاه ارسال میشود.
احضار بعضی چهرههای سیاسی، هنری و ورزشی در پی انتشار مطالب تحریکآمیز و غیرمستند
در پی برخی اظهار نظرهای بدون استناد درباره اتفاقهای اخیر و انتشار مطالب تحریکآمیز در حمایت از آشوبهای خیابانی از سوی برخی چهرههای سیاسی، هنری و ورزشی، این افراد برای توضیح به دادستانی تهران احضار شدند.
از جمله محمود صادقی، پروانه سلحشور، یحیی گلمحمدی برای توضیح درباره انتشار مطالب غیر مستند یا توهینآمیز به دادسرا احضار شدهاند. پنج نفر از چهرههای سینمایی هم برای پاسخگویی درباره انتشار مطالب غیر مستند و تحریکآمیز به دادسرا احضار شدند؛ الناز شاکردوست، میترا حجار، باران کوثری، سیما تیرانداز و هنگامه قاضیانی. حسن عباسی هم که اتهامهایی به فوتبالیستها وارد کرده بود، برای پاسخ به مقام قضائی، به دادستانی احضار شد.
کتایون ریاحی و هنگامه قاضیانی هم بنابر آنچه که پیشتر اشاره شد، جلب شدند و دستگاه قضائی، صادق زیباکلام را که با انتشار مطلبی جعلی و بدون ارائه سند در صفحه توییترش مطرح کرده بود، برای توضیح احضار کرد.
با این حال اما، برخی از چهرههای مشهور که روزهای گذشته ادعاهایی دروغ را در صفحه خود و در فضای مجازی نشر دادند، بدون اینکه خطای خود را جبران کنند، همچنان به این کار ادامه میدهند.
انتشار ادعای نادرست برخی چهرههای مشهور
بررسیهای خبرنگار مهر حاکی است در هشتاد روز گذشته، تعدادی از چهرههای مشهور در فضای مجازی و حقیقی با انتشار دروغهای مختلف و جعل واقعیت امنیت روانی مردم را به خطر انداختهاند که در ادامه به نام این افراد و دروغی که نشر دادهاند، اشاره خواهد شد.
تکرار دروغ کشتن کودکان!
پرویز پرستویی، بازیگر سینما با انتشار مطلبی در صفحه خود دروغ شاخدار کشتن کودکان توسط حکومت را که توسط رسانههای تروریستی مطرح شده بود، تکرار کرد و در راستای پروژه کشتهسازی دشمن قدم برداشت.
شهاب حسینی نیز مدتی قبل با انتشار فیلمی در فضای مجازی مدعی شد حاکمیت در مقابل سوال مردم به خشونت متوسل میشود؛ حال آنکه بهرغم افزایش خشونت آشوبگران، نیروهای انتظامی بدون استفاده از سلاح جنگی سعی کردهاند خشونتها را کنترل کنند، و این ماجرا در آسیب دیدن و شهادت تعدادی از آنها به وضوح نمایان شده است.
معتمدآریا؛ اصرار بر قتل مهسا امینی و سارینا اسماعیلزاده
در روزهای ابتدایی آشوبها، فاطمه معتمدآریا با انتشار فیلمی در فضای مجازی سناریوی انحرافی قتل مهسا امینی و سارینا اسماعیلزاده را تکرار کرد؛ در حالی که تاکنون چند بار دستگاهها و نهادهای مسئول درباره نحوه فوت این دو دختر جوان گزارش مستند ارائه کردهاند و فرضیه قتل آنها هیچ سند و دلیلی ندارد.
انتشار فیلم خواننده بلوچ، بهجای یکی دیگر!
با اینکه انتشار فیلمی از پایکوبی یک خواننده بلوچ، به جای شخص دیگری، صدای خواننده بلوچ را هم درآورد، نگار جواهریان بدون توجه به صحت و اصالت این فیلم، آن را با تکرار ادعایی دروغ در صفحه رسمی خود بازنشر داد.
تهمینه میلانی؛ بازنشر خبر جعلی
تهمینه میلانی کارگردان سینما مدتی قبل عکسنوشتی منتسب به کبری خزعلی با لوگوی خبرگزاری تسنیم منتشر کرد. اما چنین خبری هرگز در خبرگزاری تسنیم منتشر نشده بود.
سمانه پاکدل؛ بازنشر شایعه مبتذل درباره شهردار تهران
سمانه پاکدل با انتشار یک شایعه به نقل از شهردار تهران در صفحه خود، برخی از مردم را به اشتباه انداخت. بنابر اعلام سخنگوی شهرداری تهران پس از مشخص شدن حقیقت تلاشی برای اصلاح نکرد و با شکایت شهرداری تهران مواجه شده است.
رخشان بنیاعتماد؛ عوض کردن جای تروریست و قربانی
رخشان بنیاعتماد نیز با انتشار فیلمی در فضای مجازی با تکرار ادعاهای رسانههای سعودی، قتل کیان پیرفلک را که توسط عناصر تروریستی در ایذه صورت گرفت، به حاکمیت نسبت داد؛ در حالی که تاکنون بارها درباره نحوه جان باختن این کودک در جریان حمله تروریستی در ایذه اطلاعرسانی شده و فیلمی از محدوده اقدام تروریستی منتشر شده است.
فلامک جنیدی؛ تکرار دروغ قدیمی!
فلامک جنیدی، بازیگر سینما و تلویزیون، با انتشار متنی در صفحه مجازی خود با اشاره به وقایع اخیر، دروغ قدیمی کشته شدن ۱۵۰۰ نفر در جریان آبان ۹۸ را تکرار کرد؛ در حالی که تا کنون مستندی برای این آمار گسترده ارائه نشده است.
ادعای عجیب بازیگر بیخبر از متن قانون اساسی
مدتی قبل بابک کریمی، بازیگر و پسر نصرت کریمی، با انتشار فیلمی در فضای مجازی از بهرهمندی شهروندان در غرب از حق اعتراض و اعتصاب سخن گفت و اعلام کرد که این حقوق در ایران وجود ندارد؛ حال آنکه حق اعتراض مسالمتآمیز در نظام حقوقی کشور به رسمیت شناخته شده و یکی از اصول قانون اساسی را به خود اختصاص داده است.
انتظار میرود عدهای از چهرههای معروف که خبرهای نادرستی را در این مدت منتشر کردهاند، نسبت به تصحیح اشتباه خود در انتشار اخبار جعلی اقدام کنند. و قوه قضائیه برای آرامش روانی جامعه، همان طور که رئیس این قوه قضائیه تاکید کرده، با انتشار اخبار جعلی از طریق بررسی ادعاها و مستندات افراد مدعی، برخورد مؤثر قانونی کند.