یارانه نقدی
راه حل افزایش یارانه نقدی | مبلغ یارانه نقدی چقدر می شود؟
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران، گفت: با اعمال دقیق قانون هدفمندی یارانهها و وجود بانک اطلاعاتی موثر، امکان و زمینه افزایش مبلغ یارانه دهکهای پایینتر و افراد حقوق بگیر با درآمد ثابت وجود دارد.
به گزارش شما نیوز: یارانه نقدی که از آذر سال ۸۹ در قالب طرح هدفمندسازی یارانهها به خانوارهای ایرانی پرداخت می شود مبلغ آن 40 هزار و ۵۰۰ تومان بود. یارانه نقدی توسط احمدی نژاد رییس جمهور وقت ایران به مردم پرداخت شد و پس از گذشت حدود 11 سال همچنان، مبلغ یارانه نقدی تغییری نکرده است. این به آن معنی است که یارانه نقدی هم نمیتوانست گرهی از مشکلات معیشتی مردم کم کند. دولت سیزدهم در صدد است که ارز 4200 تومانی را حذف کند و مبلغ یارانه نقدی را افزایش بدهد.
«حسین سلاح ورزی» درباره ضرورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و پیامدهای آن، اظهار داشت: ارز یارانهای و ترجیحی به جز گسترش رانت، فساد، سوءاستفاده و ترویج و افزایش قاچاق معکوس و از بین رفتن منابع عمومی و ذخایر ارزی کشور، اثر محسوس و قابل ملاحظهای در کنترل سطح عمومی قیمتها نداشته است.
وی اضافه کرد: توزیع کالاها با استفاده از ارز ترجیحی و یارانه ای، بیش از این که حمایت از اقشار کم درآمد و آسیب پذیر کشورمان باشد به نوعی یارانه به ساکنان کشورهای همجوار تلقی میشود.
سلاح ورزی گفت: هر تصمیم یا سازوکار کارشناسی و منطقی که از طرف دولت برای برچیدن بساط ارز یارانهای از یک سمت و حفظ و تقویت قدرت خرید مردم به ویژه طبقه کم درآمد و حقوق بگیر گرفته شود در راستای اصلاحات اقتصادی بوده و بسیار پسندیده است.
رئیس کانون عالی کارفرمایی ایران، ادامه داد: ثمره و کارکرد ارز دولتی و یارانه ای، تاکنون توسعه فساد و گستردگی سوءاستفادهها بوده در حالی که میتوان با حذف این نقیصه، هم از سوءاستفادهها جلوگیری کرد و هم برخورداری بیشتر طبقات کم درآمد را از یارانهها فراهم کرد.
سلاح ورزی گفت: هدف اصلی قانون هدفمندی یارانهها همانطور که از اسمش پیداست کمک به اقشار آسیب پذیر و کم درآمد در مقابل کسانی است که از یارانه بیشتری استفاده میکنند، اما در عمل با پرداخت یکسان یارانه ها، گروههای پردرآمد، هم سهم بیشتری از یارانهها میبرند و هم یارانه نقدی دریافت میکنند.
وی افزود: وظیفه دولت و حاکمیت این است که زمینهای فراهم کند تا این نقص برطرف شود چرا که با اعمال دقیق قانون هدفمندی یارانهها و وجود بانک اطلاعاتی موثر، امکان و زمینه افزایش مبلغ یارانه دهکهای پایینتر و افراد حقوق بگیر با درآمد ثابت وجود دارد.
ارز 4200 تومانی حذف می شود
پیشتر، «سیداحسان خاندوزی» وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به هزینههایی که ارز 4200 تومانی بر فعالان اقتصادی تحمیل میکند، گفت: مدتها است موضوع حذف ارز 4200 تومانی مطرح است اما اجرایی نمیشود و این روند باید تغییر کند، نباید مانع فعالیت مولد بود بلکه باید هدایتگر مسیر توسعه باشیم. تصمیم گیری در برخی نهادها به جیب فعالان اقتصادی هزینه بسیاری را تحمیل میکند و قدرت رقابت را کاهش میدهد.
وی گفت: بازار و مردم را در جریان جزئیات حذف ارز ترجیحی قرار خواهیم داد. مطمئنا این موضوع در دست بررسی است و اجرایی خواهد شد.
به هر حال با تصمیم جدید مجموعه دولت و مجلس داستان ارز 4200 تومانی نیز به پایان خواهد رسید ولی این فرایند باید به گونه ای انجام شود که هیچ گونه نگرانی در جامعه ایجاد نشود. گفتنی است، بهتشخیص قانون بودجه در سال جاری، 8 میلیارد دلار برای تأمین کالای اساسی، نهادههای دامی، دارو و تجهیزات پزشکی تکلیف شده بود که این مبلغ بهطور کامل در ششماهه اول سال تأمین ارز شده است و علاوه بر این یک و نیم میلیارد دلار هم برای واکسن کرونا تأمین ارز شده است. در مقایسه با سال گذشته، 9 و نیم میلیاردی که امسال تأمین ارز شده تقریباً برابر کل ارز تأمین شده برای همین اقلام در سال 99 بوده است.
یارانه جدید در انتظار مردم
اگر فرض کنیم تا پایان سال قرار باشد حدود 4 میلیارد دلار ارز برای واردات اقلام موجود در فهرست کالاهای اساسی تخصیص یابد و قرار باشد نرخ ارز تامین کالای اساسی بر مبنای نرخ ای تی اس یا بازار آزاد باشد دولت از محل فروش این ارز با احتساب دلار 25 هزار تومانی، 100 هزار میلیارد تومان درآمد کسب خواهد کرد. با کسر 16 هزار میلیارد تومان درآمد پایه ناشی از تسعیر با نرخ 4200 تومانی که سهم دولت خواهد بود یک رقمی نزدیک به 80 هزار میلیارد تومان برای توزیع نقدی یا کارت اعتباری طی 5 ماه در اختیار خزانه قرار میگیرد. اگر قرار باشد این ما به التفاوت ریالی به 60 میلیون نفر از دهکهای غیر متمول برسد با تجمیع دو یارانه نقدی و معشیتی که هم اکنون حدود 100 هزار تومان به هر نفر پرداخت میشود میتوان انتظار پرداخت رقمی نزدیک به 300 هزار تومان به هر شخص را با تجمیع سه یارانه نقدی، معیشتی و کالاهای اساسی داشت.