معاون وزیر نیرو: کاری برای جمع آوری آبهای سطحی اهواز نشده
معاون وزیر نیرو با بیان این که برای جمع آوری آبهای سطحی اهواز کاری نشده است گفت: در سال ۷۳ شبکه جامع فاضلاب اهواز طراحی شد اما به دلیل تأمین نشدن منابع مالی، اجرای این طرح تاکنون تمام نشده است.
به گزارش خبرنگارشمانیوز و به نقل از ازتسنیم : قاسم تقی زاده در برنامه گفتگوی ویژه خبری با بیان اینکه در تهران از 9 هزار کیلومتر شبکه فاضلاب پیش بینی شده 6 هزار و 700 کیلومتر لوله گذاری شده است، افزود: به علت مسطح بودن شهر اهواز، در این شهر مشکل جمع آوری آبهای سطحی وجود دارد و شبکه فاضلاب آن فرسوده است.
وی گفت: شبکه فاضلاب اهواز 2 هزار و 400 کیلومتر طول دارد که هزار و 150 کیلومتر آن لوله بتنی و مربوط به 50 سال پیش است که قابل استفاده نیست.
تقی زاده افزود: در سال 73 شبکه جامع فاضلاب اهواز طراحی شد و قرار بود تسهیلات بانکی به این طرح اختصاص یابد، اما به دلیل تأمین نشدن منابع مالی، اجرای این طرح تاکنون تمام نشده است.
وی گفت: تصفیه خانه شرق اهواز که در این دولت ساخت آن آغاز شد 95 درصد پیشرفت دارد و با فاینانس چین و در صورت باز شدن ال سی، تصفیه خانه غرب اهواز نیز ساخته میشود.
معاون آب و آبفای وزارت نیرو افزود: 41 درصد طرح جامع فاضلاب اهواز انجام شده، اما برای 60 درصد باقی مانده به 4 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
تقی زاده گفت: اجرای طرح جامع جمع آوری آبهای سطحی بر عهده شهرداریها و وزارت کشور است.
وی افزود: با توجه به اینکه شبکه فاضلاب اهواز برای هدایت فاضلاب طراحی شده است اگر بخواهیم آبهای سطحی را نیز به این شبکه هدایت کنیم مشکل ایجاد خواهد شد و شبکه جمع آوری فاضلاب پاسخگوی آبهای سطحی نیست.
تقی زاده با بیان اینکه در اهواز 90 میلی متر یعنی نصف میانگین بارندگی کل کشور در یک روز باران آمد، در پاسخ به اظهارات استاندار خوزستان مبنی بر حل شدن 70 درصد مسأله آبهای سطحی اهواز با بهره برداری از شبکه فاضلاب این شهر گفت: شبکه فاضلاب اهواز در این حد مشکل آبهای سطحی این شهر را حل نمیکند.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان نیز گفت: اکنون مناطق پراکندهای در اهواز مشکل آب گرفتگی دارند، اما دستگاههای مختلف در حال تخلیه آب و کمک به مردم این مناطق هستند.
وی افزود: شهرداری و دستگاههای اجرایی پمپهایی را برای تخلیه آب به کار گرفته اند و آب و فاضلاب کشور نیز از تهران چند پمپ را برای آب و فاضلاب اهواز ارسال کرده است.
شریعتی با بیان اینکه حجم بارش در چند ساعت در آبادان 113 میلی متر و در اهواز 90 میلی متر بود گفت: به دلیل فرسوده بودن 50 درصد شبکه فاضلاب اهواز و نبود شبکه جمع آوری آبهای سطحی در این شهر برای مردم مشکلاتی ایجاد شده است که تلاش میکنیم در 24 ساعت آینده مشکل آب گرفتگی رفع شود.
وی افزود: طراحی فاضلاب شهر اهواز برای جمع آوری آبهای سطحی نبوده است و این شبکه ظرفیت جمع آوری این آبها را ندارد.
استاندار خوزستان گفت: برای انتقال آب به تصفیه خانه فاضلاب در ایستگاههای پمپاژ و کُلِکتورهای اصلی مشکل داریم که اگر مشکل این دو بخش حل شود بقیه کارها را میتوان در زمانهای دیگری انجام داد.
شریعتی افزود: البته تعدادی از کلکتورها در کارون ساخته شده است و امسال پس از سیل، وزارت نیرو 350 میلیارد تومان برای رفع مشکل آب گرفتگی اهواز اختصاص داد که برخی از طرحها در این زمینه به پایان رسیده و برخی در حال ساخت است.
وی گفت: در مناطقی که طرحها به پایان رسید میزان خروج آب و فاضلاب افزایش یافته است و در این مناطق مشکلی نداریم.
شریعتی افزود: اگر اعتبارات تأمین شود در دو سه سال آینده مسأله فاضلاب اهواز حل خواهد شد، زیرا اکنون حدود 22 پیمانکار روی خطوط فاضلاب کار میکنند اگر اعتبارات تخصیص نیابد کارها به تعویق خواهد افتاد.
استاندار خوزستان افزود: مشکلی در آب شرب اهواز نداشته ایم و در جلسه شورای مدیریت بحران تصمیم گرفته شد خسارتهای آب گرفتگی برآورد و از اعتبارات بحران جبران شود.
شریعتی گفت: شبکه جمع آوری آبهای سطحی وظیفه شهرداریها و شهرداری اهواز است، اما به علت هزینه 6 تا 7 هزار میلیارد تومانی این طرح آن را انجام نداده است.
وی با بیان اینکه اجرای طرح جمع آوری آبهای سطحی از توان شهرداری اهواز خارج است افزود: اگر منابع مالی ساخت ایستگاههای پمپاژ و کلکتورهای اصلی شبکه فاضلاب اهواز تأمین شود 70 درصد مشکل آبهای سطحی این شهر حل خواهد شد.
شریعتی با بیان اینکه 5 تصفیه خانه در استان خوزستان در شهرهای آبادان، شادگان، ماهشهر، بندر امام و خرمشهر در حال ساخت است گفت: 50 درصد خرمشهر شبکه فاضلاب دارد و چند طرح بزرگ در این شهر در حال اجراست که شبکه فاضلاب را در زمان مقرر به تصفیه خانه برسانیم.
وی افزود: جمع آوری آبهای سطحی در خرمشهر صفر است.
استاندار خوزستان گفت: ورود آبهای سطحی به شبکه فاضلاب عمر این شبکه را کاهش میدهد و شهرداری اهواز باید برای جمع آوری آبهای سطحی این شهر برنامه ریزی کند.
ایرج حریرچی معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفت: در پی بارش و رعد و برق در اهواز، برق بیمارستان امام این شهر دچار مشکل شد و در آی سی یو 12 تختخوابی این بیمارستان 4 بیمار جان خود را از دست دادند.
وی افزود: در هماهنگی با مسئولان استانی و دادستانی در حال بررسی علل حادثه هستیم و ممکن است یکی از دستگاههای برق اضطراری این بیمارستان دچار مشکل شده باشد.
حریرچی گفت: این بخش به حالت عادی بازگشت و در این بخش بیمار پذیرش میشود.
عبدالله سامری نماینده مردم خرمشهر در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: در خرمشهر مشکل فاضلاب وجود دارد و دولت پاسخگو نیست.
وی افزود: پیش از تحریمها نیز دولتها به این مسأله توجه نداشتند و اکنون حدود 80 میلیارد تومان شبکه فاضلاب این شهر پول نیاز دارد.
سامری گفت: خرمشهر نباید منتظر فاینانس و ال سی باشد دولت باید برای آن دلسوزی کند.
غلامرضا شرفی نماینده مردم آبادان نیز گفت: فاضلاب آبادان 50 ساله است و بخشی از آن در دوران جنگ تحمیلی تخریب شد و اگر بیش از 24 میلی متر بارندگی شود فاضلاب آبادان ظرفیت انتقال آبهای سطحی را ندارد.
وی افزود: برای ساخت شبکه فاضلاب آبادان 300 میلیارد تومان منابع گرفتیم، اما اکنون بیش از هزار و 500 میلیارد تومان برای تکمیل شبکه فاضلاب آبادان منابع نیاز داریم.
علی ساری نماینده اهواز نیز گفت: اهواز، کارون، باوی و حمیدیه شبکه جمع آوری آبهای سطحی ندارند و شبکه فاضلاب نیز در برخی مناطق وجود ندارد.
وی افزود: در سال 96 که دولت طرح فاضلاب اهواز را مصوب کرد قرار بود در سال 99 طرح تمام شود.
ساری گفت: بخشی از کار آغاز شده است، اما مشخص نیست طرح فاضلاب اهواز تا سال آینده به اتمام برسد.
وی افزود: شبکه فاضلاب اهواز قدیمی و 55 درصد را پوشش میدهد و بیشتر از آن دچار ریزش میشود.
نماینده اهواز اضافه کرد: دستگاههای مربوط بر کارهای تعمیراتی به جای کارهای توسعهای در شبکه فاضلاب اهواز تمرکز کرده اند.