رپرتاژ آگهی/
3 ماهه اول بارداری و هرآنچه که باید بدانید
بارداری حدود 40 هفته است که به سه دوره، تقسیم می شود. در این مقاله قصد داریم درباره مهم ترین وقایع سه ماهه اول بارداری صحبت کنیم.
مراقبت های ماه سوم بارداری چیست؟
بارداری حدود 40 هفته است که به سه دوره، تقسیم می شود. سه ماهه اول بارداری (توضیحات تکمیلی) زمانی است بین لقاح تا پایان هفته دوازدهم بارداری. در این مدت، بدن یک زن باردار دچار تغییر و تحولات جسمی و روحی فراوانی می شود. کودک شما نیز در طول سه ماهه اول بارداری یک مرحله تکاملی بسیار مهم را پشت سر می گذارد. در این مقاله قصد داریم درباره مهم ترین وقایع سه ماهه اول بارداری صحبت کنیم.
تغییرات بدن مادر در سه ماهه اول بارداری
اگرچه اکثر زنان عقب افتادن پریود را به عنوان اولین نشانه حاملگی می دانند، اما درواقع شروع علائم بارداری از زمانی است که بدن شما با تغییرات هورمونی ناشی از بارداری مواجه می شود. مهم ترین علائم سه ماهه اول بارداری عبارت اند از:
حساسیت و تورم پستان ها
حالت تهوع با استفراغ یا بدون استفراغ
حالت تهوع بارداری که تحت عنوان بیماری صبحگاهی نیز شناخته می شود، معمولاً یک ماه پس از بارداری شروع می شود. برخلاف نام آن، در هر ساعتی از شبانه روز می تواند اتفاق بیفتد و دلیل اصلی آن، بالا رفتن سطح برخی از هورمون ها در بدنتان است.
برای جلوگیری از حالت تهوع بارداری سعی کنید معده خود را خالی نگذارید. هر یک تا دو ساعت به آرامی و به مقدار کم، غذا بخورید. غذاهایی را انتخاب کنید که کم چربی باشند. به مقدار زیاد مایعات بنوشید. از خوردن غذاهایی که طعم یا بوی آنها، حالت تهوع شما را تشدید می کند، خودداری کنید.
تکرر ادرار
خستگی
یبوست
-
ویتامین های دوران بارداری را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
-
فعالیت بدنی سبک اما منظم داشته باشید.
-
با انجام تمرینات کگل، عضلات کف لگن خود را تقویت کنید.
-
یک رژیم غذایی سرشار از میوه ، سبزیجات، پروتئین و فیبرهای کم چرب مصرف کنید.
-
آب زیاد بنوشید.
-
در مصرف کالری، تعادل را رعایت کنید، نه کمتر و نه بیشتر. شما حدود 300 تا 500 کالری بیشتر از حد معمول، نیاز خواهید داشت.
-
از انجام ورزش شدید یا تمرینات قدرتی که باعث آسیب رسیدن به شکمتان می شود، خودداری کنید.
-
از مصرف الکل ، کافئین (بیش از یک فنجان قهوه یا دو فنجان چای در روز)، سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر، خودداری کنید.
-
از مصرف ماهی خام یا غذاهای دریایی دودی شده خودداری کنید. همچنین مصرف ماهی هایی نظیر کوسه ماهی، شمشیر ماهی، ماهی خال مخالی و دیگر انواع ماهی که سطح جیوه بالایی دارند، خودداری کنید.
-
جوانه های خام مصرف نکنید.
-
بستر گربه را که می تواند ناقل یک بیماری انگلی به نام توکسوپلاسموز باشد، تمیز نکنید.
-
شیر یا سایر محصولات لبنی غیرپاستوریزه را مصرف نکنید.
آزمایشهای سه ماه اول بارداری
آزمایش های بارداری که در سه ماهه اول درخواست میشوند، بسیار مهم هستند؛ زیرا این دوره، بسیار حساس است و از طرفی، زمان خوبی برای تشخیص نقایص مادرزادی محسوب میشود. مهمترین آزمایشات سه ماهه اول بارداری عبارتاند از:
آزمایش خون
آزمایش خون یکی از اولین آزمایشات بارداری است که توسط پزشک زنان درخواست میشود. درصورتیکه شما قبل از بارداری، آزمایش خون انجام نداده باشید، پزشک شما برای تعیین گروه خونی، Rh خون، سطح آنتیبادی ضد عوامل عفونی نظیر سرخجه و هپاتیت B، شمارش کامل سلولهای خون، بررسی وجود عفونت در بدن، تعیین سطح قند و چربی خون، تعیین ابتلا به بیماریهایی نظیر کم خونی و اختلالات تیروئید، درخواست میشود.
اگر شما در معرض ابتلا به بیماریهای آمیزشی قرار داشته باشید، پزشک زنان در آزمایش خون، ابتلای شما به این بیماریها را نیز، بررسی خواهد کرد؛ زیرا این بیماریها میتوانند مشکلاتی جدی برای شما و کودک ایجاد کنند. مثالهایی از این بیماریها، بیماری سیفلیس و ایدز هستند که اگر بهموقع تشخیص داده شوند، پزشک میتواند شانس ابتلای کودک به آنها را تا حد زیادی کاهش دهد.
آزمایش ادرار
یکی دیگر از آزمایشات بارداری در سه ماهه اول، آزمایش ادرار است. در این آزمایش پزشکتان قصد دارد وجود هرگونه عفونت ادراری را در شما بررسی کند. علاوه بر این، سطح قند، پروتئین یا کتون ادرار نیز سنجیده خواهد شد؛ زیرا سطح بالای این ترکیبات در ادرار شما، میتواند نشانه دیابت بارداری باشد. همچنین اگر علاوه بر پروتئین بالا در ادرار، فشار خون شما نیز بالا باشد، ممکن است دچار مسمومیت بارداری شده باشید.
آزمایشات غربالگری
غربالگری سه ماهه اول ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایشات خون مادر است. این غربالگریها میتواند در تعیین خطر برخی از نقایص ژنتیکی مادرزادی به پزشک زنان کمک کند. غربالگری سه ماهه اول معمولاً شامل موارد زیر است:
سونوگرافی nt
در این تست، میزان شفافت پوست پشت گردن جنین بر اساس ضخامت پوست یا افزایش مایعات این ناحیه، مورد ارزیابی قرار میگیرد. در نوزادان مبتلا به ناهنجاریهای ژنتیکی نظیر سندروم داون، شفافیت این ناحیه کمتر از نوزادان طبیعی است.
سونوگرافی برای مشاهده استخوان بینی جنین
استخوان بینی ممکن است در بعضی از نوزادان با ناهنجاریهای خاص کروموزومی مانند سندرم داون، قابل مشاهده نباشد. این ارزیابی معمولاً بین هفتههای 11 تا 13 هفته حاملگی انجام میشود.