واکسن کرونا
کدام واکسن کرونا بهتر است؟ | اثر بخشی واکسن کرونا
بهترین واکسن کرونا برای شما واکسنی است که سریعتر به دست شما برسد.
به گزارش شمانیوز: تمام واکسنهای تأیید شده سازمان جهانی بهداشت نشان دادهاند که در برابر بیماری شدید ناشی از کرونا بسیار اثرگذار هستند. بهترین واکسن کرونا برای شما واکسنی است که سریعتر به دست شما برسد. سازمان جهانی بهداشت میگوید که انتظار میرود واکسنکرونا تأیید شده های کنونی حداقل تا حدی حفاظت را در برابر انواع جدید ویروس کرونا فراهم کنند. واکسن کرونا معمولا در نوع ساختاری ساخته میشود، واکسن کرونا ساخته شده از واکسن کشته شده ویروس که کمترین عارضه را دارد و ایمنی کمتری دارد، نوع دیگر واکسن کرونا بخشی از بدن ویروس زنده است که عوارض بیشتری دارد اما ایمنی سازی بالای نیز دارد.
دکتر عاطفه عابدینی با اشاره به این که هر واکسنی عوارض و فواید خودش را دارد افزود: واکسن کشته شده که کمترین عارضه را در فرد ایجاد میکند ممکن است میزان ایمنی کمتری نیز ایجاد کند.
دبیر کمیته علمی ستاد کشوری کرونا گفت: واکسنهای حاوی بخشی از بدن ویروس زنده عوارض بیشتری در افراد دارند و ممکن است فرد دچار تب لرز و علایم شبیه کرونا در ۲۴ ساعت اول شود، اما ایمنیزایی آن بیشتر است.
وی در ادامه به هموطنان توصیه کرد: بهترین واکسن همان است که در دسترس قرار دارد بنابراین واکسیناسیون را در موقع مقرر انجام دهند.
دکتر عابدینی افزود: واکسنها برای افزایش قدرت دفاعی بدن استفاده میشوند و با تزریق واکسن که حاوی بخشی از ویروس یا ویروس کشته شده است شرایطی ایجاد میشود که سیستم ایمنی فرد با آن مقابله و از بدن دفاع کند، بنابراین در صورت مواجهه با ویروس اصلی میتواند دفاع خوبی از بدن داشته باشد و بیماری با عارضه کمتری تظاهر کند.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با تاکید بر اینکه همه واکسنهای کرونا موثر و کارامد هستند افزود: تزریق واکسن برای افراد دارای آلرژی بلامانع است، این افراد حساسیت خود را هنگام واکسیناسیون در مراکز بهداشتی به مراقبان سلامت اعلام کرده و حداقل نیم ساعت پس از تزریق همانجا بمانند تا در صورت عوارض احتمالی تحت مراقبت قرار گیرند.
وی تاکید کرد: کسی که واکسن دریافت کرده ناقل بیماری نیست,، زیرا با توجه به این که واکسنها از یک بخش پروتئینی ویروس یا ویروس کشته شده تولید شدهاند نمیتوانند بیماری را منتقل کنند.
مسئول آیسییو اورژانس کرونا بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به اینکه ۸۰ درصد افراد بیماری کرونا را بصورت خفیف تجربه میکنند و درگیری ریوی ندارند گفت: در سایر افراد جامعه به علت دارا بودن ریسک فاکتورهایی نظیر دیابت، فشارخون، ضعف سیستم ایمنی ممکن است شاهد درگیری ریوی، نارسایی تنفسی و حتی مرگ باشیم.
دکتر عابدینی افزود: معمولا درگیری ریه بنا به نوع موتاسیون ویروس متفاوت است و ممکن است روز سوم و یا هفته دوم بیماری مشخص شود.
این فوق تخصص ریه خاطرنشان کرد: در نوع کلاسیک ووهان درگیری و التهاب ریه هفته دوم مشاهده میشد، اما در جهشهای جدید این فاز التهابی زودتر شروع میشود و حتی روز چهارم نیز دیده میشود.
وی شروع علایم تنفسی نظیر سرفههای خلط دار، بیاشتهایی، تب مداوم بیش از چهار روز یا تب مجدد پس از چند روز بهبودی و افت اکسیژن را از نشانههای در گیری ریه ذکر کرد و گفت: براساس مطالعات بینالمللی و تجربیات، در ویروس انگلیسی درگیری ریوی شدیدتر است و مردم بصورت خانوادگی و خوشهای مبتلا میشوند.
دبیر کمیته علمی ستاد کشوری کووید ۱۹ خاطرنشان کرد: بیماری کووید درحال حاضر مسئله مهمی در تمام دنیا است و ابعاد مختلف زندگی فردی، اجتماعی، سلامتی، اقتصادی، رفاهی و فرهنگی را درگیر کرده است و بدون تردید کنترل آن بدون واکسیناسیون و رعایت شیوه نامه های بهداشتی فراهم نمیشود.
برای آشنایی بیشتر از واکسن کرونا، انواع واکسن مجاز کرونا را گرد آوری کرده ایم. در ادامه مطلب همراه با ما باشید:
انواع واکسن کرونا
1-واکسن فایزر (Pfizer-BioNTech)
نام علمی و انگلیسی آن BNT162b2 (Comirnaty) است و البته در اکثر نقاط جهان به نام واکسن فایزر-بایونتک شناخته می شود. این واکسن از نوع mRNA هستند بدان معنا که حاوی ویروس زنده نیستند. اثربخشی این واکسن 95 درصد ارزیابی شده است.
2-واکسن مدرنا (Moderna)
دیگر واکسن آمریکایی که نام انگلیسی اش mRNA-1273 است. این واکسن هم mRNA است و اثربخشی معادل 94.5 درصد دارد.
3-واکسن جانسن (Johnson & Johnson)
برای این واکسن سوم آمریکا نام Ad26.COV2.S تعریف شده است. واکسن جانسون به صورت وایرال وکتور است، بدان معنا که حاوی وکتورهای ویروسی هستند که برای حمل ژن های ویروس کرونا طراحی شده اند. برخی از واکسن های وکتور(ناقل) ویروسی وارد سلول ها و باعث تولید پروتئین های ویروسی می شوند. سایر وکتورهای ویروسی به آرامی تکثیر می شوند و پروتئین های ویروس کرونا را در سطح خود حمل می کنند. برای این واکسن 66 درصد میزان اثربخشی این واکسن تخمین زده شده است.
4-واکسن آکسفورد – آسترازنکا (Oxford-AstraZeneca)
یکی از جنجالی ترین واکسن هایی است که تا امروز در سطح جهان ساخته شده و عوارض خطرناکی همچون لخته شدن خون و آمبولی ریه برای آن ذکر شده است. نام علمی این واکسن ساخت بریتانیا AZD1222 (Vaxzevria) است. این واکسن نیز به صورت وایرال وکتور است و اثربخشی 81.3 درصد دارد.
5-کووشیلد (Covishield)
این واکسن ساخت کشور هند است. انستیتو سرم هند آن را به صورت وایرال وکتور تولید کرده است. برای کووشیلد اثربخشی 81.3 درصد وجود دارد. نام علمی واکسن هندی همان Covishield است.
6-کانسینو (CanSino)
این واکسن نیز ساخت کشور چین است و نام علمی Ad5-nCov دارد. این واکسن به صورت وایرال وکتور طراحی شده و 65.28 درصد اثربخشی دارد.
7-اسپوتنیک وی (Sputnik V)
این واکسن روسی را شرکت انستیتوی تحقیقاتی «گامالیا» که یک مرکز دولتی در مسکو است تولید کرده. اسپوتنیک نیز به صورت وایرال وکتور ساخته شده و 91.6 درصد اثربخشی دارد. نام علمی آن نیز همان Sputnik V است.
8-کوواکسین (Covaxin)
شرکت هندی بهارات بیوتک این واکسن را تولید کرده است. نام علمی Covaxin برای این واکسن انتخاب شده است. این واکسن نه به صورت mRNA طراحی شده و نه وایرال وکتور بلکه به صورت «غیرفعال شده» است. در این نوع واکسن از ویروس ضعیف شده یا غیرفعال استفاده میشود که بسیاری از واکسنهایی که تاکنون مورد استفاده قرار گرفتهاند از این نوع هستند. پژوهشگران برای توسعه کواکسین ویروس غیر فعالSARS-Cov-۲ را در آزمایشگاه ICMR ایزوله کردند. کوواکسین 80.6 درصد اثربخشی دارد.
9-سینوفارم پکن Sinopharm (Beijing)
واکسن دیگری از چینی ها که هم اکنون در ایران هم مورد استفاده قرار می گیرد. نام علمی این واکسن BBIBP-CorV است و شرکت سینوفارم آن را تولید کرده. 79.34 درصد اثربخشی آن است و همانند کوواکسین به این صورت ساخته شده که از ویروس ضعیف شده و یا غیرفعال در واکسن استفاده شده تا به عبارت دیگر یک واکسن «غیرفعال شده» و یا Inactivated باشد.
10-سینوفارم ووهان Sinopharm (Wuhan)
نام علمی این واکسن چینی (Inactivated (Vero Cell است و این یکی را هم شرکت سینوفارم تولید کرده است. این واکسن نیز ساختار «غیرفعال شده» و یا Inactivated دارد. 72.51 درصد میزان اثربخشی واکسن است.
11-سینوواک (Sinovac)
این یکی هم ساخت کشور چین است و شرکت سینوواک آن را تولید کرده. نام علمی این واکسن CoronaVac است. ساختار آن به صورت «غیرفعال شده» و اثربخشی آن نیز 50.38 درصد است.
***دیگر واکسن های کمتر شناخته شده
واکسن کوویواک ساخت شرکت چوماکوف روسیه، قزکووید ساخت شرکت قزاقستان RIBSP دو واکسن دیگر هستند که هر دو به صورت «غیرفعال شده» تولید شده اند. البته میزان اثربخشی این واکسن ها مشخص نیست.
واکسن آنهوی ژیفی لانگکام دیگر ساخت چینی ها و واکسن روسی ای پی واک کرونا هم نام دو واکسن دیگر هستند که میزان اثربخشی آنها مشخص نیست و محققان در حال کار کردن بر روی آنها هستند.
البته ایران نیز سازنده واکسن هایی همچون برکت، رازی است که به زودی در ایران روند واکسیناسیون با آنها آغاز خواهد شد. در رابطه با آنها میزان اثربخشی بالایی ذکر شده است که البته برای تخمین دقیق باید واکسیناسیون همگانی آغاز شود.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما