شمانیوز
شما نیوز

۵۰ درصد کنکوری‌ها انتخاب رشته نکردند! | چرا دهه هشتادی‌ها قید دانشگاه را زدند؟

۵۰ درصد کنکوری‌ها انتخاب رشته نکردند! | چرا دهه هشتادی‌ها قید دانشگاه را زدند؟

۵۰ درصد کنکوری‌های امسال قید دانشگاه رفتن را زدند و انتخاب رشته نکردند. از میان یک میلیون و ۸۲ هزار نفری که امسال مجاز به انتخاب رشته دانشگاه بودند تنها ۵۲۴ هزار نفر انتخاب رشته کردند و حدود ۵۶۰ هزار نفر نه! اما چرا دهه هشتادی‌ها قید دانشگاه رفتن را زدند؟

55 آنلاین به نقل ازتجارت نیوز، آمارها می‌گوید از میان داوطلبان کنکور امسال، تنها ۱۰۰ هزار نفر شانس ورود به دانشگاه را نداشتند و بقیه با هر رتبه‌ای، می‌توانند وارد دانشگاه شوند. چون ظرفیت دانشگاه‌های کشور -سراسری و آزاد- حدود یک میلیون نفر است و کل داوطلبان کنکور امسال، یک میلیون و ۱۱۲ هزار نفر بوده است.

این یعنی قبولی دانشگاه برای دهه هشتادی‌ها یک کابوس نیست و آنها می‌توانند به راحتی وارد دانشگاه شوند. اما گویا نمی‌خواهند. چون آنگونه که سخنگوی سازمان سنجش کشور گفته: در کنکور ۱۴۰۰ از میان یک میلیون و ۸۲ هزار داوطلب مجاز به انتخاب رشته، تنها ۵۲۳ هزار نفر انتخاب رشته کردند.

این یعنی نیمی از دهه هشتادی‌ها نمی‌خواهند وارد دانشگاه شوند. اما این آمار نکته دیگری هم دارد. نیمی از ظرفیت دانشگاه‌های کشور احتمالا خالی می‌ماند. چراکه به گفته رئیس سازمان سنجش آموزش کشور ظرفیت دانشگاه‌های کشور امسال یک میلیون نفر است و انتخاب رشته ۵۳۲ هزار نفری، یعنی خالی ماندن نیمی از ظرفیت دانشگاه‌ها.

 

اما چرا دهه هشتادی‌ها نمی‌خواهند وارد دانشگاه شوند؟

 

کرونا و فقر داوطلبان را منصرف کرد!

محمدرضا محبوب‌فر، جامعه‌شناس و کارشناس حوزه سلامت در این مورد به تجارت‌نیوز می‌گوید: «دلیل اصلی آن کروناست! ادعا شده که از ابتدای مهرماه دانشگاه‌ها بازگشایی می‌شود و در شرایط کنونی دانشجویان باید سر کلاس حاضر شوند. این موضوع موجب ترس و نگرانی داوطلبان و خانواده‌های آنان شده است.»

 

او می‌گوید: «در شرایطی که در پیک پنجم کرونا هستیم و وضعیت کرونا در کشور از افغانستان جنگ‌زده هم بدتر است، کیفیت آموزش در مدارس و دانشگاه‌ها افت داشته‌است.»

پیش‌تر لاری، سخنگوی وزارت بهداشت گفته بود ۵۰۰ هزار نفر از دانشجویان در شهریور واکسینه می‌شوند. همچنین معاون آموزشی وزارت علوم گفته بود: «دانشجویان جدیدالورود از بهمن‌ماه می‌توانند آموزش حضوری داشته باشند.»

اما روند صعودی قربانیان کرونا این سوال را مطرح می‌کند که آیا آموزش حضوری در حال حاضر امکان‌پذیر است؟ در حالی که بحران کرونا آنقدر شدت گرفته است بسیاری از افراد دنبال پیدا کردن تخت خالی و اکسیژن هستند. یا در صف قبرستان‌ها!

عضو انجمن مخاطرات طبیعی و توسعه پایدار ایران ادامه می‌دهد: «نکته دیگر این است که در حال حاضر شاهد ترک تحصیل فله‌ای دانش‌آموزان هستیم. این ترک تحصیل به دلیل فقر خانواده‌ها و البته افت کیفیت آموزش در دوران کرونا بوده است. در این مورد دانشجویان هم مانند دانش‌آموزان هستند.»

اما همه دلیل انصراف دهه هشتادی‌ها برای ورود به دانشگاه کرونا نیست. بسیاری از آنها امیدی به پیدا کردن شغل ندارند و ادامه تحصیل را هم کار بی‌فایده‌ای می‌دانند.

محبوب‌فر می‌گوید: «در کنار کرونا به نظرم بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاه به انتخاب رشته نکردن داوطلبان دامن زده است. بسیاری از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی اکنون به مشاغل آزاد از جمله دستفروشی روی آورده‌اند. بنابراین آنها وقتی فارغ‌التحصیلان را می‌بینند، از سوی دیگر فضای مافیایی و باندبازی در کشور را می‌بینند ترجیح می‌دهند که حتی وارد دانشگاه نشوند و مستقیم به بازار کار بروند.»

مجبوب‌ فر می‌گوید فقر هم انگیزه افراد برای زودتر واردشدن به بازار کار است: «اکنون ۶۰ میلیون نفر که یارانه‌بگیر هستند، زیر خط فقر سر می‌برند. بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند به جای دانشگاه رفتن وارد بازار کار آزاد شوند تا بتوانند مخارج زندگی خود را تامین کنند.»

جامعه ناامید از آینده

جدیدترین نظرسنجی ایسپا اما از دلیل دبگری هم رونمایی می‌کند. حدود ۶۰ درصد از شهروندان امیدی به بهتر شدن وضعیت کشور در سال آینده ندارند. محبوب‌فر هم می‌گوید: «وقتی افراد نتوانند دورنمای مطلوب خود را در کشور متصور شوند و آینده را تاریک ببیند، مشخص است که در این شرایط برخی نیز انگیزه‌ ادامه تحصیل نداشته باشند.»

از سوی دیگر برخی از افراد برای قبولی در رشته‌های زیرگروه پزشکی منتظر می‌مانند و بار دیگر در کنکور شرکت می‌کنند. که البته محبوب فر می‌گوید در حال حاضر این یک دلیل فرعی است و دلایل اصلی همان کرونا، فقر و آینده مبهم است.

اما عدم ورود دهه هشتادی‌ها به دانشگاه زنگ خطری برای دولت است. در سال‌های گذشته ورود به دانشگاه ضربه‌گیر بازار کار بود. افراد چندین سال در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تحصیل می‌کردند و ورود آنها به بازار کار به تعویق می‌افتاد. اما حالا ورود دهه هشتادی‌ها به بازار کار آن هم مستقیما، کار را برای دولت سخت می‌کند.

چراکه به فارغ‌التحصیلان دهه ۶۰ و ۷۰ که مدت‌هاست منتظر ورود به بازار کار هستند،‌ متولدین دهه هشتاد هم اضافه می‌شود. آن هم بدون وقفه و سریع.

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین