صرفه جویی ۱۵ میلیون یورویی در ساخت پره توربین بخار
مدیرعامل شرکت تعمیرات نیروگاهی ایران گفت: در سال گذشته با ساخت پره های توربین بخار در داخل کشور، از خروج ۱۵ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری کردیم.
به گزارش شما نیوز ، عین الله صالحی در نشستی خبری با بیان اینکه در تولید برق سه مقوله مهم وجود دارد، گفت:نخستین محور، دانش بهره برداری است و تعمیرات و نگهداری و همچنین ساخت تجهیزات نیز از جمله محورهای مهم حوزه تولید برق محسوب می شود که سال ها به ویژه بعد از دهه ۷۰ در کشور ما در انحصار خارجیها بود به نحوی که برای بازسازی یا تعمیر یک قطعه باید آن را به خارج از کشور می فرستادیم تا شرکت مورد نظر آن را تعمیر یا جایگزین کند. درعین حال ریسک بازگشت این قطعه هم بسیار بالا بود.
وی با اشاره به اینکه این شرکت در راستای کاهش وابستگی صنعت برق به خارج و همچنین کاهش خروج ارز از کشور شکل گرفت، ادامه داد: تاکنون بر اساس نیاز در هر زمان و مکانی قادر به خدمت رسانی بوده ایم و این شرکت از نظر کیفیت در دنیا به عنوان یک برند شناخته می شود، به نحوی که استانداردهای رعایت شده در انجام امور تعمیراتی بر اساس استانداردهای علمی بین المللی است. به این ترتیب توانستیم هزینه تعمیر و نگهداری نیروگاه های کشور را به طور قابل توجهی کاهش دهیم.
صالحی با تاکید بر اینکه توانستیم اثرگذاری تحریم ها و تهدید ها را به صفر برسانیم اظهار داشت: در حال حاضر می توانیم هر نوع توربین، با هر اندازه و ظرفیت تولید را تعمیر کنیم. در بخش ساخت تجهیزات نیز توانسته ایم با تعمیرات اساسی و تامین کالا، اقتصاد مقاومتی را اجرایی کرده و از خروج ارز جلوگیری کنیم. به این ترتیب در ساخت ژنراتورها با ظرفیت های متفاوت خودکفا شده ایم.
به گفته این مقام مسئول، این شرکت توانسته است در ساخت پره های توربین های بخار و همچنین پره های کمپرسورها در اندازه های مختلف با استفاده کامل از توان داخلی خودکفا شود. گفتنی است ۷۰ درصد تکنولوژی مورد نیاز برای بازسازی پره های توربین های گازی نیز که به طور مثال در گذشته توسط شرکت الوار هلند تامین می شد،هم اکنون در کشور وجود دارد.
مدیرعامل شرکت تعمیرات نیروگاهی ایران میزان صرفه جویی ارزی سال گذشته در بخش ساخت پره های توربین نیروگاه های بخار را ۱۵ میلیون یورو اعلام کرد و افزود: در حال حاضر نوعی از توربین های نیروگاهی را در دست ساخت داریم که قیمت آن ۶۶ میلیارد تومان است که خودمان با ۲۲ میلیارد تومان آن را در داخل می سازیم که صرفه جویی ارزی چشمگیری ایجاد می کند.
صالحی همچنین از انجام پروژه های تعمیراتی در نیروگاههای عراق، ترکیه، سوریه و افغانستان خبر داد و بیان داشت: با توجه به اینکه استانداردهای مربوط به ساخت تجهیزات مختلف از نظر خواص و همچنین مواد سازنده شبیه به یکدیگر است توانسته ایم محصولاتی با استانداردهای بین المللی تعمیر کنیم البته استانداردهایی از کشور انگلستان، آمریکا یا در زمینه فولاد استانداردهای ژاپن و روسیه را در اختیار داریم که بخش عمده ای از این دانش فنی را با مهندسی معکوس بدست آورده ایم.