حقوق کارگران
پیشنهادات لازم برای ترمیم حقوق کارگران| حقوق کارگران چقدر افزایش مییابد؟
معاون وزیر کار از آمادهسازی پیشنهادات لازم در زمینه ترمیم حقوق و دستمزد کارگران خبر داد.
به گزارش شما نیوز: حقوق کارگران در ایران از میزان پایینی برخوردار است. حقوق کارگران همیشه مورد اعتراض فعالان کارگری کشور بوده است. دولت نسبت به ترمیم حقوق کارگران بی توجه است و نسبت به قشر کارگر دیدگاه مثبتی ندارد. نیاز است که حقوق کارگران افزایش یابد تا آن ها بتوانند در شرایط مناسبی به زندگی خود ادامه بدهند. اکنون معاون وزیر کار با اشاره به مشکلات معیشتی جامعه کارگری گفت: پیشنهادات لازم در زمینه ترمیم حقوق کارگران را آماده کردهایم تا بتوانیم مشکلات را به حداقل برسانیم.
علی حسین رعیتی فرد در نخستین نشست شورای عالی کار در دولت سیزدهم، اظهار کرد: اصل کار این شورا بر مبنای سه جانبه گرایی است. امیدواریم با این اصل و با قدرت و قوت، مباحث حقوق و دستمزد و موضوعات دیگر در زمینه جامعه کارگری و کارفرمایی را بر اساس قانون و نظر شرکای اجتماعی حل و فصل و به نتیجه مطلوب برسانیم.
معاون روابط کار با اشاره به دغدغه معیشت کارگران در دولت سیزدهم گفت: با تاکید وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان یکی از اعضای اصلی شورا و رئیس شورای عالی کار، بررسیهای کارشناسی در این زمینه صورت گرفته است.
وی ضمن تشریح مصوبات شورای عالی کار گفت: اولین مصوبه این جلسه تمدید آئین نامه مستثنی شدن خدام و کارکنان بقاع متبرکه، مساجد، حسینیهها، تکایا، مدارس علوم دینی موقوفه و موقوفات عام غیرتولیدی از شمول موادی از قانون کار بود.
به گفته رعیتی فرد، این آئین نامه به استناد ماده ۱۹۱ قانون کار در تاریخ ۷۳/۱۱/۳۰ طی نامه شماره ۷۲۰۵۲/ ت ۴۳۲ به تصویب هیئت وزیران رسیده که بر اساس آن خدام و کارکنان بقاع متبرکه دارای سه نفر یا کمتر نیروی انسانی (در آخرین تمدید در سال ۱۳۸۹ عبارت ۳ نفر به ۵ نفر اصلاح شد) شاغل هستند از شمول برخی مواد قانون کار به مدت ۵ سال معاف میشوند.
وی ادامه داد: با توجه به پایان مهلت پنج سال، این آئین نامه با موافقت اعضا تمدید شد که برای تصویب نهایی به هیئت وزیران ارسال میشود.
معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: پیشنهاد تبدیل کمک هزینه اقلام مصرفی خانوار کارگری از نقدی به غیرنقدی نیز مطرح شد که با توافق اعضا، مقرر شد پرداخت نقدی بن کارگری مانند روال سالهای قبل ادامه پیدا کند.
رعیتی فرد ضمن اشاره به موضوع اتمام اجرای طرح اصلاح ساختار شرکت داروسازی شهید قاضی گفت: اصلاح طرح ساختار این واحد تولیدی برای حفظ نیروی کار و اشتغال با موافقت اعضا تصویب شد و با توجه به اجرای کامل این طرح کارگران به محل کار خود بازگشتند.
معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به مشکلات معیشتی جامعه کارگری گفت: پیشنهادات لازم در زمینه ترمیم حقوق و دستمزد کارگران را آماده کردهایم تا بتوانیم مشکلات را به حداقل برسانیم.
پیشبینیها از افزایش حقوق کارگران چیست؟
پیشتر، اولین جلسه شورای عالی کار دولت سیزدهم با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، معاون روابط کار و نمایندگان گروههای کارگری و کارفرمایی برگزار شد.
در این جلسه مشخص شد که هزینه سبد معیشت کارگران به ۱۱.۵ میلیون تومان در ماه رسیده است.
علی خدایی، نماینده کارگران در شورای عالی کار به اشاره به این که هزینه سبد معیشت ۱۱٫۵ میلیون تومانی یک برآورد غیررسمی است، میگوید: در جلسه دیروز (15 آبان 1400) شورای عالی کار مصوب کرد که کارگروه مزد سه جانبه تشکل جلسه دهد تا عدد دقیق هزینه معیشت مشخص شود.
خدایی ضمن تایید موضوع تاثیرگذاری نظر دولت برای افزایش حقوق کارگران، میگوید: این که دولت به دنبال افزایش کم حقوق کارگران باشد به این معنی نیست که گروه کارگری این موضوع را بپذیرد.
او توضیح میدهد: اول این روال کاری شورای عالی کار متفاوت را روال کاری افزایش حقوق کارمندان است. ضمن این که درآمدهای کارمندان و کارگران همخوانی باهم ندارد. اگر چه حقوق کارمندان خوب نیست اما وضعیت کارگران به مراتب بدتر از آنهاست.
نماینده کارگران افزایش تورم با افزایش حقوق و دستمزد را درست نمیداند. چرا که به نظر او، دستمزد محصول تورم است نه عامل آن. بلکه با توجه به افزایش تورم به دنبال جبران قدرت خرید از دست رفته هستیم نه افزایش. نمایندههای کارگران در شورای عالی کار از سبد هزینه معیشت خانوار دفاع میکنند.
خدایی معتقد است: از سوی دیگر همهی هزینه دولت حقوق و دستمزد نیست، دولت برای بخشهای مختلف ممکن است اسکناس چاپ کند. این که همهی چاپ اسکناسها را به افزایش حقوق و دستمزد گره میزنند درست نیست.
حقوق کارگران در سال گذشته همسان با تورم، یعنی ۳۹ درصد افزایش یافت. یکی از پیشبینیها برای افزایش حقوق سال آینده نیز همان ۳۹ درصد سالانه است. اگر حقوق کارگران ۳۹ درصد زیاد شود، پایه حقوق از ۲٫۶ میلیون تومان به ۳٫۶ میلیون تومان میرسد.