رپرتاژ آگهی/
چگونه می توانم مهندس عمران شوم؟
رشته مهندسی عمران به طراحی، ساخت و نگهداری جادهها، پلها، کانالها، سدها، فرودگاهها، سیستمهای فاضلاب، خطوط لوله، راهآهن و اجزای سازهای ساختمانها میپردازد. این رشته یکی از محبوبترین رشتهها بین داوطلبان کنکور ریاضی و فیزیک است که در بسیاری از دانشگاهها تدریس میشود. همچنین این رشته گرایشهای مختلفی در مقطع کارشناسی تا دکتری دارد.
متأسفانه بازار کار مهندسی عمران در ایران چندان وضعیت مناسبی ندارد و بسیاری از فارغالتحصیلان این رشته یا در حوزه دیگری مشغول به کار هستند یا نتوانستهاند شغل مناسبی برای خود پیدا کنند. بااینحال میتوان با تقویت مهارتها و گذراندن دورههای کارآموزی مختلف، شانس استخدام خود را بهعنوان یک مهندس عمران بالاتر ببرید.
در این مطلب قصد داریم در مورد مسیر شغلی مهندسی عمران صحبت کنیم و به سؤال: «چگونه میتوانم مهندس عمران شوم؟» جواب دهیم. پس با ما همراه باشید.
تحصیل در رشته مهندسی عمران
رشته مهندسی عمران در برخی دانشگاهها در مقطع کارشناسی نیز گرایش داد و داوطلبین کنکور ریاضی و فیزیک که در این رشته قبول میشوند، باید یکی از سه گرایش عمران - عمران، عمران - نقشهبرداری و عمران - آب را انتخاب کنند. البته در برخی دانشگاهها رشته مهندسی عمران فقط در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری گرایش دارد.
گرایش عمران - عمران
در این گرایش مهندسین عمران مسائل مربوط به سازه های فولادی، پی، راهوترابری، خاک و هیدرولیک را مطالعه میکنند. این گرایش نسبت به دو گرایش دیگر مقطع کارشناسی جامعتر است.
گرایش عمران - نقشهبرداری
در این گرایش، نقشهبرداری برای سازههای بزرگ مانند سیلوها، پلها، تونلها، سدها و ... مطالعه میشود. مهندسین عمرانی که در این گرایش درس خواندهاند باید قبل از ساخت سازهها به تجزیهوتحلیل و مطالعه پستی و بلندیهای زمین قبل از عملیات ساختوساز بپردازند. همچنین عملیات میدانی در این گرایش بسیار زیاد است.
گرایش عمران - آب
گرایش عمران آب به مطالعه سازههای مربوط به آب مانند سدها، تصفیهخانهها، تونلها و کانالها میپردازد.
گرایشهای ارشد و دکتری مهندسی عمران
گرایشهایی که تا اینجا از آنها نام بردیم، مربوط به مقطع کارشناسی رشته مهندسی عمران بودند. گرایشهای مقطع ارشد و دکتری این رشته نیز عبارتاند از:
- مهندسی زلزله
- سازههای هیدرولیکی
- راهوترابری
- ژئوتکنیک
- سازههای دریایی
- مهندسی و مدیریت منابع آب
- سازه
- مهندسی محیطزیست
- برنامهریزی حملونقل
- مهندسی مدیریت ساخت
توجه داشته باشید که برای پیدا کردن شغل در رشته مهندسی عمران، باید حداقل مدرک کارشناسی ارشد مهندسی عمران داشته باشید تا بتوانید مهارتها و دانش موردنیاز در این حوزه را به طور کامل کسب کنید. همچنین اگر قصد تحصیل در خارج از کشور دارید، بهتر است مقطع کارشناسی را در ایران بخوانید و برای ارشد و دکتری اپلای کنید.
دورههای آموزشی
بعد از فارغ التحصیلی و درسخواندن در یکی از گرایشهای رشته مهندسی عمران، بهتر است سراغ تقویت مهارتهایتان بروید و در دورههای آموزشی مختلف شرکت کنید. بهعنوان مثال میتوانید دورههای آموزش نرم افزار طراحی در رشته مهندسی عمران را بگذرانید. گذراندن این دورههای آموزشی در تقویت رزومهتان نیز نقش مهمی دارد.
کسب مهارتهای موردنیاز
برای آنکه بتوانید مسیر شغلی مهندسی عمران را با موفقیت طی کرده و فرصت شغلی خوبی به دست آورید، باید مهارت های ضروری و لازم برای این رشته را نیز داشته باشید. این مهارتها به دو دسته مهارتهای نرم و سخت تقسیم میشوند. در ادامه آنها را نام میبریم.
مهارتهای فنی
یک مهندس عمران موفق باید توانایی شناسایی و حل مشکلاتی را که هنگام کار با آنها مواجه میشود، داشته باشد. همچنین دانستن تکنیکهای طراحی و نقشهبرداری با نرمافزارهای مختلف مانند CAD برای یک مهندس عمران ضروری است. سایر مهارتهای فنی موردنیاز برای مهندس عمران عبارتاند از:
- تخمین بودجه پروژه های عمرانی
- بررسی کمیتهای مختلف پروژه
- مدیریت پروژه ساختوساز
مدیریت پروژه
یکی دیگر از مهارتهای ضروری برای مهندسین عمران، مهارت مدیریت پروژه است. در حقیقت با داشتن این مهارت، سایر مهندسین برای راهنمایی و حل مشکلاتی که در پروژه های مختلف وجود دارند به این فرد مراجعه میکنند. همچنین مهندس عمرانی که مدیریت پروژه بلد است باید کار دیگران را ارزیابی کرده و اطمینان حاصل کند که آنها از قوانین و استانداردها پیروی میکنند.
خلاقیت و انعطافپذیری
بهکارگیری اصول مهندسی برای توسعه راهحلهای مختلف، نیاز به سطح خاصی از خلاقیت دارد؛ زیرا مهندسین عمران اغلب در کار خود با محدودیتهایی مانند نیاز مشتریان، قوانین طبیعت و قوانین محلی روبرو هستند.
مهارتهای ارتباطی
مهارتهای ارتباطی در هر شغلی ضروری است؛ زیرا کمتر شغلی پیدا میشود که در آن نیاز به ارتباط مؤثر با همکاران، مدیران یا مشتریان نداشته باشد.
سایر مهارتهای موردنیاز برای یک مهندس عمران عبارتاند از:
- تفکر تحلیلی
- توجه به جزئیات
- مدیریت زمان
- اشتیاق به یادگیری
گذراندن کارآموزی
گذراندن دورههای کارآموزی بعد از کسب مدرک تحصیلی و یادگیری مهارتهای لازم، میتواند به شما کمک کند تا مهارتهای خود را بهصورت عملی به کار بگیرید و تجربه کسب کنید. در حقیقت تا اینجای کار، بخش زیادی از مسیر یادگیری بهصورت تئوری طی میشود؛ اما در دوره کارآموزی بهعنوان مثال میتوانید در کارگاه های ساختمانی کار کنید و بهصورت عملی مهارتهای خود را بسنجید که تأثیر آن از یادگیری تئوری خیلی بیشتر است. همچنین دورههای کارآموزی در تقویت رزومهتان نقش پررنگی دارند.
ساخت رزومه
بعد از گذراندن دوره کارآموزی، باید یک رزومه حرفهای و استاندارد برای خود بسازید تا آن را برای آگهیهای استخدام مهندس عمران ارسال کنید. در حقیقت رزومه، اولین چیزی است که کارفرمایان از کارجو میبینند و به همین دلیل در ساخت آن باید به موارد مهمی توجه داشت تا استاندارد و تأثیرگذار باشد.
سایر نکات بسیار مهم در ساخت رزومه که باید به آن توجه داشته باشید عبارتاند از:
- بهتر است رزومه کاری از دو صفحه بیشتر نشود؛ زیرا کارفرمایان برای هر رزومه وقت زیادی نمیگذارند و حتی برخی از آنها فقط صفحه اول را مطالعه میکنند.
- حواستان به غلطهای املایی و نگارشی باشد؛ زیرا میتواند تأثیر زیادی روی دیدگاه کارفرما نسبت به رزومه شما بگذارد.
- بهتر است از آدرس ایمیل شخصی خود در اطلاعات تماس استفاده نکنید؛ یک ایمیل کاری برای خودتان بسازید که آدرس آن ساده و شامل اسم و فامیل شما باشد.
- بههیچوجه در نگارش رزومهتان از لحن عامیانه استفاده نکنید؛ زیرا لحن رزومه باید رسمی باشد.
- برای ساخت رزومه سعی کنید از رزومهسازهای آنلاین مختلفی که وجود دارند استفاده کنید تا قالب رزومه شما استاندارد باشد.
میزان حقوق و دستمزد مهندسی عمران در ایران
تا اینجا تمام مراحلی را که برای تبدیل شدن به یک مهندس عمران نیاز داشتید، توضیح دادیم. حال بهتر است بدانید یک مهندس عمران در ایران بهصورت میانگین چه مقدار دستمزد دریافت میکند تا با آگاهی بیشتری به دنبال فرصت های شغلی مناسب باشید.
بر اساس گزارشی که 1092 نفر از مهندسین عمران در آن شرکت کردند، میانگین حقوق خالص دریافتی مهندس عمران در سال 1400 در شهرهای مختلف به شرح زیر است:
حقوق مهندس عمران در شهر تهران
- میانگین حقوق کارشناس: 5.6 میلیون تومان
- میانگین حقوق کارشناس ارشد: 7.8 میلیون تومان
- میانگین حقوق مدیر: 10.6 میلیون تومان
حقوق مهندس عمران در شهرهای بزرگ
- میانگین حقوق کارشناس: 4.8 میلیون تومان
- میانگین حقوق کارشناس ارشد: 7.5 میلیون تومان
- میانگین حقوق مدیر: 11 میلیون تومان
حقوق مهندس عمران در شهرهای کوچک
- میانگین حقوق کارشناس: 5.6 میلیون تومان
- میانگین حقوق کارشناس ارشد: 7 میلیون تومان
- میانگین حقوق مدیر: 9.9 میلیون تومان
سخن آخر
در آخر امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت برده باشید و بتوانید بعد از طی کردن مسیر شغلی مهندسی عمران، شغلی بسیار خوب با حقوقی مناسب برای خود پیدا کنید.
***
این مطلب رپرتاژ بوده و پایگاه خبری شمانیوز صحت و یا عدم صحت مطلب فوق را تایید نمیکند و مسیولیت حقوقی آن هیچ ارتباطی با شمانیوز ندارد.