رپرتاژ آگهی/
فینتک چیست و چه کاربردی در صنعت مالی دارد؟
در این مقاله هر آنچه درباره فینتک لازم است بدانید را شرح خواهیم داد؛ از تعریف فینتک و نحوه عملکرد آن گرفته تا کاربردها و انواع آن به همراه مثالهایی از شرکتهای فعال این حوزه در دنیا.
فینتک چیست؟
فینتک مخفف financial technology است و به معنای فناوری مالی است که به استفاده از تکنولوژیهای جدید برای تولید محصولات و ارائه خدمات و سرویسها در صنعت مالی اشاره دارد.
فینتک (Fintech) از دو واژه «finance» به معنی مالی و «technology» به معنای تکنولوژی تشکیل شده است و به هر کسبوکاری اطلاق میشود که برای ارتقا یا خودکارسازی خدمات و فرآیندهای مالی از تکنولوژی استفاده میکند. فینتک یک صنعت در حال رشد است که با بهرهگیری از روشهای مختلف هم به نفع مصرفکنندگان و هم به نفع کسب و کارها کار میکند. فینتک کاربردهای بسیار فراوانی دارد؛ از موبایل بانک و بیمه گرفته تا اپلیکیشنهای ارز دیجیتال و سرمایهگذاری.
یک شرکت فینتک، چطور شرکتی است؟
شرکتهای فینتک، تکنولوژیهایی مانند هوش مصنوعی، بلاک چین و علوم داده را با حوزههای مالی سنتی ترکیب میکنند تا آنها را امنتر، سریعتر و کارآمدتر کنند. فینتک که با سرعت زیادی در حال رشد است، شامل شرکتهایی است که تقریباً در هر حوزه مالی نوآوری میکنند؛ از صنعت پرداخت و وامدهی گرفته تا امتیازدهی اعتباری و معاملات سهام.
فینتک چگونه کار میکند؟
فینتک صنعت جدیدی نیست، فقط صنعتی است که بسیار سریع پیشرفت کرده و تکامل یافته است. تکنولوژی همیشه تا حدودی بخشی از دنیای مالی بوده است. برای مثال برخی از آنها عبارتند است: معرفی و تولید کارتهای اعتباری و بانکی در دهه 1950 در دنیا، دستگاههای خودپرداز، معاملات الکترونیکی، اپلیکیشنهای مالی شخصی و معاملات فرکانس بالا (HFT) در دهههای بعد.
تکنولوژی و الگوریتم پشت فینتک از پروژهای به پروژه دیگر و از اپلیکیشنی به اپلیکیشن دیگر متفاوت است. با این حال، برخی از جدیدترین پیشرفتها در این حوزه، استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین، بلاک چین و علوم داده برای انجام هر چیزی از پردازش ریسکهای اعتباری گرفته تا اجرای صندوقهای سرمایهگذاری را نشان میدهد.
در واقع، برای هدایت و نظارت بر مسائل دنیای پیچیده صنعت فینتک، یک تکنولوژی نظارتی و رگولاتوری ( قانون گذاری) برای اجرای قوانین بانکداری و مالی به نام "رگ تک" به وجود آمده است. با رشد فینتک، نگرانیها در مورد امنیت سایبری در این صنعت نیز افزایش یافته است. رشد گسترده شرکتها و بازارهای فینتک در مقیاس جهانی منجر به افزایش آسیبپذیری زیرساختهای فینتک شده و در عین حال آن را به هدفی برای حملات مجرمان سایبری تبدیل کرده است. خوشبختانه پیشرفت فناوری، خطرات حملات و تهدیدها در این حوزه را به حداقل رسانده است.
کاربردهای فینتک و مثالها
درست است که اسم فینتک ما را به یاد استارتآپها و تکنولوژیهای در حال تغییر میاندازد، اما شرکتها و بانکهای سنتی نیز برای تحقق اهداف خود به طور پیوسته از سرویسهای فینتک استفاده میکنند. در ادامه نگاهی به این مساله میاندازیم که چگونه صنعت فینتک در حال تقویت کردن برخی حوزههای مالی است و کاربردهای فینتک در حوزههای مختلف مالی را نام برده و درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
بانکداری
همراه بانکها بخش بزرگی از صنعت فینتک هستند. در دنیای امور مالی شخصی، مصرفکنندگان به طور فزایندهای خواستار دسترسی آنلاین و آسان به حسابهای بانکی خود، خصوصا با استفاده از گوشی موبایل هستند. در حال حاضر اکثر بانکهای بزرگ، برخی از خدمات خود را با استفاده از همراه بانک به مشتریانشان ارائه میدهند، بهویژه با ظهور بانکهای دیجیتالی یا همان "نئوبانک ها".
نئوبانکها اساساً بانکهایی هستند که هیچ شعبه فیزیکی ندارند و با زیرساختهای کاملاً موبایلی و دیجیتالی خدماتی مانند سرویسهای چک، پسانداز، خدمات پرداخت و وام را به مشتریان خود ارائه میدهند. برخی از نمونههای نئوبانک در دنیا عبارتند از: Chime، Simple و Varo.
سرمایهگذاری و پسانداز
در سالهای اخیر فینتک باعث افزایش تعداد اپلیکیشنهای سرمایهگذاری و پسانداز شده است. بیش از هر زمان دیگری، موانع سرمایهگذاری در دنیا توسط شرکتهایی مانند Robinhood، Stash و Acorns در حال شکسته شدن است. در حالی که این اپلیکیشنها از نظر رویکرد متفاوت هستند، اما هر کدام از ترکیب روشهای پسانداز و سرمایهگذاری خودکار با پول کم، مانند افزایش اعتبار، امتیاز یا موجودی کیف پول در هر خرید، برای معرفی مصرفکنندگان و افراد دیگر به بازارها استفاده میکنند.
صنعت پرداخت
جابجایی و انتقال پول چیزی است که فینتک در آن بسیار خوب عمل کرده است. در همین راستا، شرکتها و اپلیکیشنهای پرداخت ایجاد شدهاند تا روش دادوستد همه ما را تغییر دهند. با استفاده از پلتفرمهای پرداخت موبایلی، ارسال پول به صورت آنلاین و دیجیتالی در هر نقطه از جهان آسانتر از همیشه است. شرکت های پرداخت محبوب عبارتند از : Venmo ، Zelle، Paypal، Stripe و Square.
یکی از این اپلیکیشنهای پرداخت محبوب در ایران، همراه کارت است که در حال حاضر 16 میلیون کاربر دارد که از خدمات مختلف آن؛ شامل کارت به کارت از مبدا 32 بانک و موسسه اعتباری، دریافت موجودی، خرید بسته اینترنت ایرانسل، همراه اول، رایتل، خرید شارژ از همین اپراتورها، پرداخت و استعلام قبضهای خدماتی، پرداخت عوارض آزادراهی، نیکوکاری، پرداخت خلافی خودرو و ... روی گوشیهای هوشمند iOS و اندرویدی استفاده میکنند. با مراجعه به سایت همراه کارت به آدرس https://hamrahcard.ir/ میتوانید اپلیکیشن آن را دانلود و نصب کنید.
لندتک
فینتک با سادهسازی ارزیابی ریسک، سرعت بخشیدن به فرآیندهای تایید و تسهیل دسترسیها، سیستم اعتبارسنجی افراد را پیادهسازی میکند. هم اکنون میلیاردها نفر در سراسر جهان میتوانند از طریق گوشی موبایل خود درخواست وام دهند. جهتگیریهای جدید علوم داده و قابلیتهای مدلسازی ریسک، اختصاص اعتبار به مردم محروم را افزایش داده است. علاوه بر این، مصرفکنندگان میتوانند چندین بار در سال درخواست گزارش اعتباری دهند، بدون اینکه امتیازشان تغییر کند. به این ترتیب لندتک کل دنیای وامدهی را برای همه شفافتر میکند. شرکتهای لندتکی اعتباری شایان ذکر در دنیا عبارتند از Tala، Petal و Credit Karma.
بیمه یا اینشورتک
در حالی که اینشورتک به سرعت در حال تبدیل شدن به یک صنعت مجزاست، هنوز هم زیر چتر فینتک قرار میگیرد. بیمهها در پذیرش تکنولوژی تا حدودی کند عمل کردهاند؛ اما در حال حاضر بسیاری از استارتآپهای فینتک با شرکتهای بیمه سنتی همکاری میکنند تا به خودکارسازی فرآیندها و گسترش پوشش بیمه کمک کنند. این صنعت در حال انجام نوآوریهای زیادی است؛ از بیمه خودرو گرفته (مانند خرید و استعلام بیمه شخص ثالث و بدنه ماشین) تا بیمه سلامت و غیره. برخی از شرکتهای اینشورتک در دنیا عبارتند از: Oscar Health، Root Insurance و PolicyGenius.
یادگیری ماشینی و معاملهگری
توانایی تحلیل و پیشبینی بازار، ارزش بسیار بالایی در بازارهای مالی دارد. در این میان، یادگیری ماشینی (Machine Learning) نقش مهمی در فینتک و بازارهای مالی با بازدهیهای میلیارد دلاری دارد.
نقطه قوت این زیرمجموعه از هوش مصنوعی، توانایی آن در اجرای مقادیر کلان داده از طریق الگوریتمهایی است که برای شناسایی روندها و ریسکها در بازارهای مالی طراحی شدهاند و به مصرفکنندگان، شرکتها، بانکها و سازمانهای دیگر اجازه میدهد تا درک آگاهانهتری از ریسکهای سرمایهگذاری و خرید داشته باشند.
***
این مطلب رپرتاژ بوده و پایگاه خبری شمانیوز صحت و یا عدم صحت مطلب فوق را تایید نمیکند و مسیولیت حقوقی آن هیچ ارتباطی با شمانیوز ندارد.