شمانیوز
شما نیوز

رپرتاژ آگهی/

انواع چیلر صنعتی و کاربرد های آن

انواع چیلر صنعتی و کاربرد های آن

چیلر صنعتی نوعی دستگاه سردکننده ماشین آلات صنعتی است که عملیات حذف گرما را به صورت کاملا کنترل شده انجام می دهد. از آن جایی که دستگاه ها، ماشین آلات و مکانیزم های صنعتی به صورت بی وقفه و در تمام طول سال در حال فعالیت و کار هستند، لازم است تا چیلری که برای سردسازی آن ها استفاده می شود

چیلر به دلیل مکانیزم و طراحی خاصی که دارد در گروه سیستم ها و دستگاه های تهویه مطبوع هوا قرار می گیرد و انواع گوناگونی دارد. یکی از پرکاربردترین آن ها چیلر صنعتی است. این دستگاه طی یک فرایند خاص، گرمای ایجاد شده در ماشین آلات و دستگاه های صنعتی را جذب کرده و موجب سرد شدن آن ها می شود. این عملیات، بهره وری دستگاه ها و عملکرد آن ها را بهبود می بخشد. بنابراین می توان نتیجه گرفت چیلر صنعتی یکی از پرکاربردترین و ارزشمندترین دستگاه های صنعتی به شمار می رود. در ادامه تصمیم داریم با انواع مختلف چیلر صنعتی و ویژگی های هریک از آن ها آشنا شویم.

چیلر صنعتی چیست؟

چیلر صنعتی نوعی دستگاه سردکننده ماشین آلات صنعتی است که عملیات حذف گرما را به صورت کاملا کنترل شده انجام می دهد. از آن جایی که دستگاه ها، ماشین آلات و مکانیزم های صنعتی به صورت بی وقفه و در تمام طول سال در حال فعالیت و کار هستند، لازم است تا چیلری که برای سردسازی آن ها استفاده می شود نیز قابلیت های ویژه ای داشته باشد. برای اینکه بتوان از چیلر صنعتی در کارخانجات و پالایشگاه های صنعتی به بهترین شکل ممکن استفاده کرد، راه حل های مختلفی پیشنهاد می شود.

صنعتگران و صاحبان کسب و کار هم می توانند از یک چیلر بسیار بزرگ با توان بالای سردکنندگی جهت کاهش گرمای دستگاه ها استفاده کرده و هم می توانند برای هر دستگاه یک چیلر مجزا تهیه کنند. توجه داشته باشید که چیلرها در بازار انواع گوناگونی دارند و چیلر صنعتی یکی از کارآمدترین آن هاست که با نمونه های خانگی و غیرصنعتی کاملا متفاوت است. مهم ترین تفاوت این چیلرها در مدت زمان کار آنهاست؛ چیلر صنعتی می بایست به طور مرتب در تمام روزهای سال کار کند.

انواع مختلف چیلر صنعتی

چیلر صنعتی بسته به مکانیزم ساخت، سیکل کاری و اجزای تشکیل دهنده به گروه های مختلفی دسته بندی می شود. چیلرهای صنعتی براساس سیکل کاری به دو گروه کلی تقسیم می شوند که عبارتند از: چیلرهای صنعتی تراکمی و چیلرهای صنعتی جذبی. اما دسته بندی های دیگری نیز برای این دستگاه ها وجود دارد که در ادامه به طور مختصر با آن ها آشنا می شویم.

انواع مختلف چیلر صنعتی براساس نوع کندانسور عبارتند از:

  • چیلر صنعتی هوا خنک
  • چیلر صنعتی آب خنک
  • چیلر صنعتی تبخیری خنک

انواع مختلف چیلر صنعتی براساس نوع کمپرسور عبارتند از:

  • چیلر صنعتی پیستونی (رفت و برگشتی)
  • چیلر صنعتی سانتریفیوژی
  • چیلر صنعتی اسکرو
  • چیلر صنعتی اسکرال

در بخش های بعدی به طور مجزا با هریک از انواع مختلف چیلر صنعتی آشنا می شویم.

چیلر تراکمی هوا خنک

چیلر تراکمی هواخنک همانطور که از نامش پیداست برای عملیات سردسازی از کندانسور هواخنک استفاده می کند. به این چیلرها، چیلر هوایی نیز می گویند. چیلر هواخنک برای خنک کردن محیط و دستگاه احتیاجی به برج خنک کننده ندارد. درواقع این دستگاه فقط جریان هوای آزاد موجود در محیط را روی لوله های کندانسور می دمد و از این طریق آب سرد تولید می کند. این چیلرها به دلیل مزایایی که دارند، جزء محبوب ترین و پرطرفدارترین انواع چیلر صنعتی محسوب می شوند. از جمله مزایای چیلر تراکمی هواخنک می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • عدم نیاز به آب برای خنک سازی و در نتیجه صرفه جویی در مصرف آب
  • COP یا ضریب عملکرد بسیار بالا
  • شرایط نگهداری آسان
  • تعمیرات راحت
  • نصب آن ها در مقایسه با چیلر آب خنک ارزان تر و مقرون به صرفه تر است.
  • مقاومت و دوام بالا
  • توانایی بالا و قابلیت استفاده در هر شرایط آب و هوایی
  • این چیلرها در صنایع و پروژه های تهویه مطبوع هوا نقش بسیار کلیدی و مهمی دارند.

چیلر تراکمی آب خنک

این چیلر برای خنک سازی محیط و دستگاه ها نیاز به کندانسور آبی دارد. از همین رو به این چیلر، چیلر آبی هم می گویند. آب در این نوع چیلرها نقش یک نوع برج خنک کننده خارجی را ایفا می کند که باعث سردشدن مبرد گازی درون کندانسور می شود. مبرد بعد از سرد شدن و حذف گرمای خود، به مایع تبدیل شده و مجددا به سیستم برمی گردد. این چیلرها در مقایسه با نوع هواخنک کارایی بیشتر و صدای کمتری دارند. از این چیلرها می توان هم برای فضاهای کوچک و هم برای مصارف صنعتی استفاده کرد.

چیلر تراکمی رفت و برگشتی یا پیستونی

کمپرسور این چیلر از نوع رفت و برگشتی است و به این دستگاه چیلر ضربه ای نیز می گویند. روش سرد کردن مبرد درون این دستگاه به شکل زیر انجام می شود:

  1. مبرد گازی توسط کمپرسور، کمپرس و فشرده شده و توسط لوله کشی وارد کندانسور می شود.
  2. مبرد گازی در حین عبور از درون کندانسور حرارت خود را به تدریج از دست داده و به مایع تبدیل می شود.
  3. مایع بعد از ورود به داخل شیر انبساط با کاهش فشار رو به رو می شود.
  4. مایع وارد اواپراتور شده، حرارت محیط را گرفته، تبدیل به گاز شده و مجددا وارد کمپرسور می شود تا چرخه تبرید ادامه یابد.

از مهم ترین مزایای چیلر تراکمی رفت و برگشتی یا پیستونی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از آن جایی که چیلرهای صنعتی می بایست به طور مداوم در حال فعالیت باشند، یکی از نگرانی هایی که صاحبان کسب و کار دارند هزینه تعمیرات و نگهداری از این دستگاه هاست. خوشبختانه چیلر تراکمی رفت و برگشتی قابلیت تعمیر داشته و در صورتی که فرسوده یا از کار افتاده شود، مجددا می توان آن را تعمیر و به چرخه صنعت برگرداند. این یک مزیت مهم از چیلر پیستونی است.
  • برای اینکه بتوان یک چیلر تراکمی پیستونی با ظرفیت بالا در اختیار داشت، می توان چند نمونه از این دستگاه ها را با یکدیگر ترکیب کرد. ترکیب کردن چیلرهای پیستونی باعث می شود تا در صورت نیاز به ظرفیت بیشتر احتیاج به نصب چیلر جدید نباشد. تنها کافیست در حالت افزایش بار تعدادی از آن ها را وارد مدار کرد.

 

چیلر صنعتی چیست

چیلر تراکمی سانتریفیوژی

 

کمپرسور این دستگاه از نوع گریز از مرکز یا سانتریفیوژی است. روش کار این دستگاه به شرح زیر است.

  1. کمپرسور سانتریفیوژ مجهز به یک پروانه است. این پروانه با چرخش خود باعث می شود تا یک نیروی گریز از مرکز به مبرد اعمال شود.
  2. براثر این فرایند، نیروی جنبشی درون ذرات مبرد تبدیل به فشار شده و موجب افزایش دمای آن می شود.
  3. مبرد گازی با فشار و دمای بسیار بالا به سمت کندانسور هدایت می شود.
  4. کندانسور توسط آب یا هوا، حرارت مبرد را کاهش داده و آن را تبدیل به مایع می کند.
  5. سپس مبرد از طریق لوله ها وارد شیر انبساط شده و در این مرحله دچار افت فشار می شود.
  6. در نهایت مبرد وارد اواپراتور چیلر شده و این مرحله همان بخشی است که باعث سرد شدن آب می شود.

چیلر تراکمی اسکرو

استفاده از کمپرسور اسکرو یا مارپیچی علت نامگذاری این نوع چیلرهاست. روش کار این دستگاه به این شکل انجام می شود که مبرد بعد از فشرده شدن درون کمپرسور از طریق لوله ها بترتیب وارد قسمت های کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور شده و در طول یک چرخه، عملیات خنک کاری سیال انجام می شود. از مزایای چیلر تراکمی اسکرو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در مقایسه با چیلرهای پیستونی لرزش و صدای کمتری دارند. این مسئله به دلیل ساختار خاص و طراحی چیلر اسکروست که یکی از مزیت های آن نیز به شمار می رود.
  • یکی از مزیت های دیگر چیلر اسکرو این است که هنگام عبور گاز مبرد از داخل کمپرسور، فشار زیادی به دیواره ها اعمال نشده و شدت گاز یکسان و یکنواخت است. این جریان آرام و بدون نوسان گاز مبرد دلیل اصلی کاهش صدا و ضربه در دستگاه است.
  • طراحی و ساخت این دستگاه ها بسیار باکیفیت و مطمئن است.
  • از بازدهی حجم بسیار بالایی برخوردار هستند.
  • در مقایسه با چیلر رفت و برگشتی، از ابعاد و اندازه های کوچک تری برخوردار هستند.
  • در صورت بازگشت مایع، کمپرسور این دستگاه دچار آسیب نمی شود.
  • قطعات لغزنده درون این دستگاه ها بسیار کم و محدود هستند، از این رو در صورت نیاز به تعمیر، هزینه آن بسیار کم خواهد بود.

 

چیلر تراکمی اسکرال

چیلر اسکرال هم همانند دیگر انواع چیلر تراکمی، نام خود را از نوع کمپرسوری که در آن به کار رفته گرفته است. برخلاف چیلرهای اسکرو، پیستونی و سانتریفیوژی که در تناژها و کاربری های بالا مورد استفاده قرار می گیرند، از چیلرهای اسکرال برای کاربری های سطح متوسط و تناژهای کم استفاده می شود.

چرخه تبرید و سرد کردن آب درون این چیلرها، همانند انواع دیگر چیلر انجام می شود. مبرد، چرخه کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و در نهایت اواپراتور را طی کرده و آب سرد جهت خنک سازی محیط را تولید می کند. از مزایای چیلر تراکمی اسکرال عبارتند از:

  • چیلر تراکمی اسکرال در مقایسه با انواع چیلر پیستونی و اسکرو صدا و لرزش کمتری دارد و از این نظر در رتبه بهتری قرار می گیرد.
  • این دستگاه راندمان کاری بالایی دارد. به دلیل همین راندمان بالا، سیستم در حالت کم باری بسیار بهینه کار می کند و این مسئله صرفه جویی در مصرف برق را به همراه دارد.
  • کمپرسورهای اسکرال نسبت به کمپرسور اسکرو قیمت مناسب تری دارند.

***

این مطلب رپرتاژ بوده و پایگاه خبری شمانیوز صحت و یا عدم صحت مطلب فوق را تایید نمیکند و مسیولیت حقوقی آن هیچ ارتباطی با شمانیوز ندارد.

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین