رپورتاژ آگهی/
راه جلوگیری از آسیب فضای مجازی در نوجوانان
در این مقاله به راه های جلوگیری از آسیب فضای مجازی در نوجوانان میپردازیم، مزایا و معایب فضای مجازی در رفتار کودکان و نوجوانان و چگونه از فضای مجازی به نحو احسن استفاده کنیم؟
دیگر همه میدانیم که فضای مجازی تأثیر دوگانهای بر نوجوانان دارد و همانطور که فضای مجازی فرصتهای بینظیری را برای ارتباط، یادگیری و رشد فراهم میکند اما در عین حال میتواند خطراتی جدی برای سلامت روان نوجوانان به همراه داشته باشد.
دسترسی به اطلاعات، توسعه ارتباطات اجتماعی و امکان خودبیانی که به نوجوانان اجازه میدهند تا افکار، احساسات و خلاقیت خود را به اشتراک بگذارند و اعتماد به نفس خود را افزایش دهند از جمله تاثیرات مثبت آن است. از سوی دیگر استفاده بیش از حد از شبکههای اجتماعی با افزایش افسردگی، اضطراب و اختلالات خواب و خوراک نوجوانان مرتبط است و استفاده بیش از حد از شبکههای اجتماعی توسط نوجوانان دختر و پسر میتواند در آنها به اعتیاد تبدیل شود و بر عملکرد مغز و زندگی روزمرهشان تأثیر بگذارد.
آسیب های فضای مجازی برای نوجوانان نظیر قلدری، شایعهپراکنی و سایر اشکال آزار و اذیت آنلاین که در فضای مجازی بسیار رایج است، باعث نگرانی والدین و مدیران فرهنگی جوامع شدهاست و بسیاری از اندیشمندان علوم اجتماعی معتقدند که تعاملات مجازی نمیتواند جایگزین روابط واقعی باشد و ممکن است به کاهش مهارتهای اجتماعی منجر شود.
امروزه حجم انبوهی از اطلاعات توسط فضای مجازی انتقال داده میشود، حجمی بسیار زیاد و بیشتر از هر زمانی در تاریخ بشری و مواجهه با این حجم از اطلاعات و ایدههای مختلف در فضای مجازی میتواند باعث سردرگمی و آسیب به شکلگیری هویت نوجوانان شود.
فضای مجازی برای نوجوانان یک ابزار قدرتمند است که میتواند هم مفید و هم مضر باشد. استفاده سالم و متعادل از آن، همراه با نظارت والدین و آموزش مهارتهای دیجیتال، میتواند به نوجوانان کمک کند تا از مزایای آن بهرهمند شوند و از خطرات آن در امان بمانند و نقش والدین و برنامهریزان فرهنگی در این زمینه بسیار مهم است.
آسیب های فضای مجازی برای نوجوانان
استاد بصیری، بزرگترین استاد متافیزیک ایران اعتقاد دارد که برای استفاده سالم از فضای مجازی توسط نوجوانان باید موارد زیر را به کار ببندیم
- زمان استفاده از این فضا و شبکههای اجتماعی برای نوجوانان محدود باشد و از استفاده از تلفن همراه قبل از خواب پرهیز شود.
- به نوجوانان بیاموزیم که محتوای مصرفی خود را کنترل کنند و از دنبال کردن صفحات و گروههایی که باعث ایجاد احساسات منفی میشود خودداری کنند.
- آنها را تشویق کنیم تا مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنند و به جای گذراندن تمام وقت در فضای مجازی، به دنبال تعاملات واقعی با دوستان و خانواده باشند.
- و در صورت مواجهه با هرگونه مشکل، از والدین، معلمان یا مشاوران کمک بگیرند.
والدین باید الگوی خوبی برای فرزندان خود در این زمینه باشند و با استفاده متعادل از فضای مجازی، به فرزندان خود، نحوه درست استفاده از فضای مجازی را نشان دهند. آنها باید به فعالیتهای آنلاین فرزندان خود نظارت داشته باشند و با فرزندان خود در مورد امکانات و خطرات فضای مجازی صحبت کنند و به فرزندان خود آموزش دهند که چگونه به صورت ایمن و مسئولانه از فضای مجازی استفاده کنند.
چگونه راه درست استفاده از فضای مجازی را به فرزندانمان نشان دهیم؟
استاد محمد بصیری که در سالیان اخیر صدها هزار نفر از آموزشهای متافیزیک، کارآفرینی و پولسازی ایشان در فضای مجازی و در پلتفرمهای مختلف آن بهرهمند شدهاند در پاسخ به این پرسش میگوید: فضای مجازی امکانات فراوانی برای افزایش هوش مالی نوجوانان دارد و فرصتهای بینظیری را در این زمینه فراهم میکند. اگر این فضا به درستی مدیریت شود و از محتواهای آموزشی مفید در آن استفاده شود، میتوان به نوجوانان کمک کرد تا به صورت عملی و عمیق با مفاهیم مالی آشنا شوند و مهارتهای لازم برای مدیریت مالی خود در آینده را کسب کنند.
در اینجا راهکارهایی برای افزایش تاثیر مثبت فضای مجازی را با شما به اشتراک میگذاریم:
1. از طریق محتواهای جذاب به نوجوانان آموزش دهیم:
به غیر از سایت محمد بصیری که به طور جامع و کامل چه از طریق مقالات و چه از طریق دوره هایی مانند دوره پولسازی، دوره توسعه فردی و دوره آموزش اینستاگرام برگذار کرده است، بسیاری از متخصصان مالی و آموزشی، محتواهای جذاب و قابل فهمی را در کانالهای یوتیوب و پادکستها برای نوجوانان تولید میکنند که مفاهیم پیچیده مالی را به زبان ساده توضیح میدهند و یک منبع عظیم برای یادگیری است. با جستجوی عباراتی مانند کارآفرینی برای نوجوانان، آموزش مالی برای نوجوانان و ایدههای کسب و کار میتوانید به ویدیوهای آموزشی متنوعی و رایگانی دسترسی پیدا کنید.
پیجهای اینستاگرام و سایر شبکههای اجتماعی نیز میتوانند با استفاده از ویدئوهای جذاب، مفاهیم مالی را به صورت ساده و قابل فهم به نوجوانان آموزش دهند.
2. نوجوانان را به شرکت در چالشها و مسابقات مالی در فضای مجازی تشویق کنید:
شرکت در چالشهای پسانداز و مسابقات سرمایهگذاری شبیهسازی شده با مبالغ کوچک انگیزه نوجوانان را افزایش میدهد و مهارتهای سرمایهگذاری آنها را تقویت میکند.
3. ایجاد گروههای آموزشی، فرومها و انجمنهای آنلاین راهکاری برای افزایش تجربه تعاملات مالی در نوجوانان:
ایجاد گروههای آنلاین و شرکت در فرومها و انجمنهای مالی میتواند به نوجوانان کمک کند تا سوالات خود را بپرسند و از تجربیات دیگران بهرهمند شوند.
4. ابزارهای مالی آنلاین؛ ظرفیتی بزرگ برای کسب تجربه:
استفاده از اپلیکیشنهای مدیریت بودجه به نوجوانان کمک میکند تا هزینههای خود را کنترل کرده و به اهداف مالی خود دست یابند و برخی از پلتفرمهای استارتاپی به نوجوانان اجازه میدهند تا با مبالغ کم در بازار سرمایه سرمایهگذاری کنند.
5. فضای مجازی فرصتهای مناسبی را برای کسب درآمد توسط نوجوانان ایجاد میکند:
در فضای مجازی نوجوانان میتوانند با دریافت آموزشهای مناسب و انجام کارهای کوچک آنلاین مانند طراحی، برنامهنویسی یا تولید محتوا، درآمد کسب کنند. آنها میتوانند محصولات دستساز خود را از این طریق به فروش برسانند. توجه داشته باشید که فروش محصولات دستساز در بازارچههای آنلاین میتواند به نوجوانان کمک کند تا مهارتهای کسب و کار خود را توسعه دهند.
کدام پلتفرم برای یادگیری مهارتهای کارآفرینی و افزایش هوش مالی توسط نوجوانان مناسب است؟
انتخاب پلتفرم مناسب در این زمینه بستگی به علایق، اهداف و سبک یادگیری هر نوجوان دارد و بهتر است چندین پلتفرم را امتحان کنید تا بهترین گزینه را پیدا کنید.
- پلتفرم مورد نظر باید برای نوجوانان جذاب و آسان در هنگام استفاده باشد.
- محتوای کاربردی در آن باید به زبان ساده و با مثالهای عملی ارائه شود.
- پلتفرم باید بتواند مهارتهای خاصی را که نوجوانان به دنبال یادگیری آن هستند (مانند بازاریابی، برنامهنویسی، مدیریت مالی) پوشش دهد.
- پلتفرم باید امکان تعامل با سایر کاربران و شرکت در پروژههای گروهی را فراهم کند، این قابلیت به نوجوانان کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی و همکاری خود را تقویت کنند.
- برخی پلتفرمها رایگان هستند و برخی دیگر هزینه اشتراک دارند، این مساله برای نوجوانان که هنوز استقلال مالی ندارند حایز اهمیت است.
سخن پایانی:
گفتیم که فضای مجازی به همراه همه معایب و مزایایی که برای کودکان و نوجوانان دارد، امکانات فراوانی برای افزایش هوش مالی نوجوانان را در خود جا داده است و فرصتهای بسیاری را در این زمینه فراهم میکند اما باید توجه داشته باشیم که در تمامی مراحل گفته شده در این نوشتار، والدین باید بر فعالیتهای آنلاین فرزندان خود نظارت داشته باشند و از مناسب بودن محتواهایی که مشاهده میکنند اطمینان حاصل کنند. محتواهای آموزشی باید متناسب با سن و سطح دانش نوجوانان باشد و علاوه بر آموزش تئوری، فرصتهایی برای تجربه عملی نیز برای نوجوانان فراهم شود تا در آنها ایجاد انگیزه کند.