شمانیوز
شما نیوز

متاستاز کبد چیست؟ + راه های تشخیص و درمان

متاستاز کبد چیست؟ + راه های تشخیص و درمان

متاستاز کبد یک تومور سرطانی است که از سرطانی که در جای دیگری از بدن بوجود آمده و تا کبد پیش رفته باشد بوجود می آید. این حالت همچنین سرطان ثانویه کبد هم نام دارد. سرطان اولیه کبد از کبد منشا می‌گیرد .

متاستاز کبدی یک تومور سرطانی است که از یک سرطان که در مکان دیگری از بدن آغاز شده و به کبد گسترش یافته است، ناشی می شود.

 

این عارضه سرطان ثانویه کبد نیز نامیده می شود. سرطان اولیه کبد از کبد شروع می شود و بیشتر در افراد دارای عوامل خطر و مبتلا به بیماری هایی مانند هپاتیت و سیروز مشاهده می شود.

 

اغلب اوقات، سرطان ایجاد شده در کبد ثانویه یا متاستاتیک است.

سلول های سرطانی که در تومور متاستاز کبدی یافت می شوند، سلول های کبدی نیستند.

آنها سلول های قسمتی از بدن که سرطان اولیه در آن جا آغاز شده است (به عنوان مثال، سلول های سرطانی سینه، روده بزرگ یا ریه) می باشند.

 

متاستاز کبد چیست؟ + راه های تشخیص و درمان

 

نام های دیگر این بیماری عبارتند از:

    متاستاز کبد

    متاستاز به کبد

    مرحله IV یا سرطان پیشرفته

 

علائم متاستاز کبد در بدن چیست ؟

ممکن است در مراحل اولیه متاستاز کبد هیچ علامتی وجود نداشته باشد.

 

در مراحل بعد، سرطان می‌تواند موجب تورم کبد شده یا جریان طبیعی خون و صفرا را مسدود کند. وقتی این اتفاق بیفتد، علائم زیر بروز می‌کند:

 

    کاهش اشتها

    کاهش وزن

    ادرار سیاه رنگ

    تورم شکم یا نفخ

    یرقان، زردی پوست یا بخش سفید چشم

    درد در شانه راست

    درد در قسمت بالای سمت راست شکم

    تهوع

    استفراغ

    گیجی

    عرق و تب

    بزرگی کبد

 

متاستاز کبد چیست؟ + راه های تشخیص و درمان

 

وقتی کبد بزرگ می‌شود، می‌توان یک بخش سفت را در سمت راست شکم زیر قفسه سینه احساس کرد.

خطر ابتلا به سرطانی که به کبد کشیده می شود یا متاستاز می شود بستگی به محل اولیه ابتلا به سرطان دارد.

 

سرطان های اولیه که احتمالا به کبد گسترش می یابند، عبارتند از:

    پستان

    کولون

    رکتوم

    کلیه

    مری

    ریه

    پوست

    تخمدان ها

    رحم

    پانکراس

    معده

 

حتی اگر سرطان اولیه درمان شده باشد، متاستاز کبدی می تواند سال ها بعد رخ دهد. اگر سرطان دارید، مهم است که علائم متاستاز کبد را بیاموزید و به طور منظم آن ها را در بدن بررسی کنید.

 

فرآیند متاستاز چگونه است ؟

شش مرحله در فرآیند متاستاز وجود دارد. البته همه سرطان ها از این روند پیروی نمی کنند، اما اکثرا برای متاستاز کردن مراحل زیر را دارند:

 

    تهاجم موضعی: سلول های سرطانی از محل اولیه به بافت های نرم طبیعی اطراف سرایت می کنند.

 

    Intravasation: سلول های سرطانی به سمت دیواره های عروق لنفی و عروق خونی حرکت می کنند.

 

متاستاز کبد چیست؟ + راه های تشخیص و درمان

 

    گردش خون: سلول های سرطانی از طریق سیستم لنفاوی و جریان خون به سایر قسمت های بدن مهاجرت می کنند.

 

    دستگیری و نشت: سلول های سرطانی به یک مکان دور دست می رسند. سپس از طریق مویرگ ها (دیواره رگ های کوچک) حرکت کرده و بافت های اطراف حمله می کنند.

 

    تکثیر: سلول های سرطانی در محل جدید رشد می کنند و تومورهای کوچکی به نام میکرومتاستاز ایجاد می کنند.

 

    آنژیوژنز: میکرومتاستاز باعث ایجاد عروق خونی جدیدی می شود. این عروق مواد مغذی و اکسیژن مورد نیاز برای رشد تومور را فراهم می کنند.

 

تشخیص متاستاز کبدی

اگر در معاینه مشخص شود که کبد بزرگ شده و سطح کبد صاف نیست یا اگر یکی از علائم بالا در بدن وجود دارد، پزشک ممکن است به سرطان کبد مشکوک شود.

 

برای تایید تشخیص، نیاز به انواع مختلفی از آزمایشات است. این آزمایش ها عبارتند از:

 

    آزمایش عملکرد کبد : تست های عملکرد کبدی شامل آزمایش خونی می شود که نشان می دهد کبد چگونه کار می کند. سطح آنزیم کبدی هنگامی که یک مشکل در این عضو وجود دارد، اغلب افزایش می یابد. نشانگرهای موجود در خون نیز با سرطان ارتباط دارند. هنگامی که سرطان اولیه کبد وجود دارد، ممکن است سطح بالایی از آلفا فتو پروتئین (AFP) در خون یافت شود. تست های عملکرد کبدی می توانند تمایز بین سرطان کبد اولیه و متاستاز کبدی را نشان دهند. نشانگرهای AFP می توانند برای بررسی اثرات درمان سرطان اولیه کبد نیز مورد استفاده قرار گیرند.

 

متاستاز کبد چیست؟ + راه های تشخیص و درمان

 

    سی تی اسکن شکم : اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یک نوع خاص از اشعه ایکس است که جزئیات تصویری از اندام های دارای بافت نرم را تولید می کند. بافت سرطانی ظاهری ناصاف دارند.

 

    سونوگرافی کبد : در سونوگرافی از موج های صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصویر از داخل بدن استفاده می شود. این امواج صوتی اکو را تولید می کنند. سپس انعکاس ها برای ایجاد تصاویر کامپیوتری از ساختار بافت های نرم بدن مورد استفاده قرار می گیرند.

 

    MRI : تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) تصاویر بسیار دقیقی از اندام های داخلی و ساختارهای بافت نرم ایجاد می کنند. در این تست از امواج رادیویی، یک آهنربا بزرگ و یک رایانه استفاده می شود.

 

    آنژیوگرافی : در آنژیوگرافی، یک رنگ خاص به داخل شریان ها تزریق می شود. هنگامی که تصاویری از بدن در کنار مسیرهای شریانی گرفته می شود،یتصاویری با کنتراست بالا از ساختارهای داخلی تولید می شود.

 

    لاپاراسکوپی : لاپاروسکوپی روشی است که در آن یک لوله باریک دارای نور وارد بدن شده و یک نمونه بیوپسی (نمونه بافتی) گرفته می شود. لاپاراسکوپ از طریق یک برش کوچک وارد بدن می شود و نمونه ای برای مطالعه زیر میکروسکوپ گرفته می شود. لاپاروسکوپی قابل اطمینان ترین روش با حداقل تهاجم برای تشخیص سرطان است.

 

    مرحله سرطان : اگر سرطان به کبد سرایت کرده باشد، احتمالا در مرحله چهارم قرار دارید. مرحله بندی سرطان با شماره هایی از ۱ تا ۴ تعیین می شود. در این مرحله بندی، تومور موضعی شماره ۱ و متاستاز سیستمیک یعنی گسترش سرطان به جریان خون، سیستم لنفاوی و سایر اندام ها از شماره ۲ تا ۴ را به خود اختصاص می دهند.

 

روش های درمان سرطان کبد

در حال حاضر گزینه های متعددی برای درمان سرطان از جمله سرطان کبد استفاده می شود.

در اغلب موارد درمان به صورت تسکین دهنده است. این بدان معناست که این درمان ها برای کنترل علائم سرطان و افزایش طول عمر مورد استفاده قرار می گیرد.

به طور کلی، انتخاب روش های درمان بستگی به موارد زیر خواهد داشت:

    سن و سطح سلامت عمومی بدن

    اندازه، محل و تعداد تومورهای متاستاتیک

    محل و نوع سرطان اولیه

    انواع درمان هایی که در گذشته استفاده می شود.

 

درمان های سیستمیک متاستاز کبد

 

درمان های سیستمیک سرطان بر روی تمام بدن و از طریق جریان خون اثر می گذارند. این درمان ها عبارتند از:

 

    شیمی درمانی : شیمی درمانی نوعی درمان است که از دارو برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می کند. این درمان سلول هایی که به سرعت رشد می کنند، از جمله برخی از سلول های سالم را هدف قرار می دهد.

 

    درمان با واکنش زیستی (BRM) : درمان BRM درمانی است که از آنتی بادی ها، عوامل رشد و واکسن ها برای تقویت و یا بازگرداندن قوت به سیستم ایمنی استفاده می کند. این درمان به توانایی سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان کمک می کند. درمان BRM عوارض جانبی معمول سایر درمان های سرطانی را ندارد و در بیشتر موارد به خوبی تحمل می شود.

 

    درمان هدفمند : درمان هدفمند نیز سلول های سرطانی را می کشد، اما دقیق تر این کار را انجام می دهد. بر خلاف داروهای شیمی درمانی، درمان های هدفمند می توانند بین سلول های سرطانی و سلول های سالم تفاوت قائل شود. این داروها می توانند سلول های سرطانی را از بین ببرند و سلول های سالم را دست نخورده نگه دارند. درمان های هدفمند عوارض جانبی متفاوتی نسبت به سایر درمان های سرطانی دارند. عوارض جانبی که می تواند شدید باشد عبارتند از خستگی و اسها

 

    هورمون درمانی : درمان هورمونی می تواند رشد برخی انواع تومورهایی را که به رشد هورمون ها وابسته هستند، مانند سرطان سینه و پروستات، کند کند.

 

    درمان موضعی : درمان موضعی فقط سلول های تومور و بافت های اطراف را هدف قرار می دهد. هنگامی که تومورهای کبدی کوچک باشند، می توان از این روش استفاده کرد.

 

    پرتو درمانی : این درمان با پرتو دارای انرژی زیاد برای کشتن سلول های سرطانی و کوچک شدن تومورها استفاده می کند. این روش عبارت است از:

 

    ماشین های تابش، مانند تابش پرتو های خارجی

    مواد رادیواکتیو وارد شده به نزدیکی سلول های سرطانی (تابش های داخلی)

    مواد رادیواکتیو که از طریق جریان خون حرکت می کنند

 

متاستاز کبد چیست؟ + راه های تشخیص و درمان

 

رادیوفرکانسی (RFA) : RFA معمولا برای درمان سرطان اولیه کبد استفاده می شود و می تواند برای درمان متاستاز کبدی نیز مورد استفاده قرار گیرد. RFA روشی است که از جریان های الکتریکی با فرکانس بالا برای ایجاد گرما استفاده می کند و به این ترتیب سلول های سرطانی را از بین می برد.

 

در صورتی که تعداد تومورها کم باشد یا سرطان فقط بر روی ناحیه کوچکی از کبد تاثیر بگذارد از روش جراحی استفاده می شود.

 

در همه موارد، هنگامی که سرطان اولیه گسترش یافته یا به کبد متاستاز می شود، درمان قطعی برای آن وجود ندارد. با این حال، درمان های فعلی می توانند به بهبود امید به زندگی و بهبود علائم کمک کنند.

 

موفقیت نسبی درمان به محل اولیه سرطان و حجمی از کبد که درگیر سرطان است بستگی دارد. تحقیقات اخیر به دنبال روش های جدید برای مبارزه و کشتن سلول های سرطانی، از قبیل ابراز تحریک واکنش های ایمنی و اختلال در مراحل فرایند متاستاز، هستند.

 

 


منبع: دلگرم

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۵۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین
تبلیغات متنی