قرص لوراتادین چیست و چه کاربردی دارد؟
قرص و شربت لوراتادین را میشناسید؟ بسیاری از ما با انواع آلرژی و حساسیت فصلی به گلها، گیاهان و مواد غذایی مختلف آشنا هستیم. عطسه، خارش بینی، آبریزش چشم و علائم مشابه که واقعا کلافهکننده هستند
قرص و شربت لوراتادین (به انگلیسی loratadine) را میشناسید؟ بسیاری از ما با انواع آلرژی و حساسیت فصلی به گلها، گیاهان و مواد غذایی مختلف آشنا هستیم. عطسه، خارش بینی، آبریزش چشم و علائم مشابه که واقعا کلافهکننده هستند، بهدلیل آزادشدن هیستامین در بدن ایجاد میشوند. هیستامین مادهای شیمیایی است که با قرارگرفتن درمعرض عامل حساسیتزا بهشکل طبیعی در بدن تولید میشود. ترکیباتی که از آزادسازی هیستامین جلوگیری میکنند، آنتی هیستامین نامیده میشوند. قرص لوراتادین یکی از معروفترین آنتیهیستامینهاست. در این مقاله شما را با مقدار و موارد مصرف لوراتادین، موارد منع مصرف قرص لوراتادین ، تداخل دارویی لوراتادین، عوارض قرص لوراتادین آشنا خواهیم کرد.
موارد مصرف لوراتادین
لوراتادین که با نامهای تجاری کلاریتین و کلاریتین-دی (که حاوی لوراتادین و سودواِفدرین (Pseudoephdrine) است) بهفروش میرسد، یکی از انواع داروهای آنتیهیستامین یا ضد حساسیت است و بدون نسخهی پزشک میتوان آن را از داروخانه تهیه کرد. از این دارو اغلب برای درمان حساسیت بینی (التهاب مخاط بینی)، کهیر، قرمزی پوست و خارش پوست استفاده میکنند.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در سال ۱۹۹۳ لوراتادین را تأیید کرد. شرکت محصولات مراقبتهای بهداشتی بایر (Bayer Healthcare) اولین شرکت سازندهی این دارو است.
موارد منع مصرف قرص لوراتادین
- افرادی که به اجزای مؤثر تشکیلدهندهی لوراتادین حساس هستند؛
- کسانی که به اختلال مادرزادی و نادر فنیل کتونوری (Phenylketonuria) با علامت اختصاری PKU مبتلا هستند؛
- افرادی که به بیماری های کلیوی مبتلا هستند یا مشکلات ضعف کبدی دارند، قبل از مصرف این دارو باید با پزشک مشورت کنند.
قرص لوراتادین از داروهای گروه B است که مصرف آنها برای جنین خطر ندارد. بااینحال، خانمهای باردار یا کسانی که قصد بارداری دارند، بهتر است قبل از مصرف این دارو یا هر داروی دیگری با پزشک صحبت کنند.
مصرف این دارو در دوران شیردهی توصیه نمیشود؛ اگر پزشکتان آن را برایتان تجویز کرده، حتما به او اطلاع دهید که در دوران شیردهی هستید.
عوارض لوراتادین
- خواب آلودگی؛
- خستگی؛
- دل درد؛
- خشکی چشم؛
- خشکی دهان و گلو؛
- اسهال؛
- احساس هیجان، وحشت یا عصبیشدن که محرک سیستم عصبی مرکزی است. این حالت با خوابآلودگی و خستگی تناقض دارد.
برخی از عوارض جانبی که جدیتر هستند، عبارتاند از:
- التهاب یا آسیب کبدی؛
- گرفتگی و درد قفسه سینه یا مجاری تنفسی؛
- بیهوشی یا غش؛
- تشنج؛
- کاهش پلاکت خون (ترومبوسیتوپنی).
کدام داروها را نباید همزمان با لوراتادین مصرف کرد؟
قرص لوراتادین ممکن است با داروهای دیگر تداخل ایجاد کند. هر چند تعداد این داروها انگشتشمار است، بااینحال در صورت مصرف انواع داروهای نسخهای، داروهای بدون نسخه، داروهای غیرمجاز، داروهای گیاهی، رژیمی، مکملهای تغذیه و مکملهای ورزشی باید پزشک یا داروساز را در جریان قرار دهید.
مصرف همزمان لوراتادین و رانکسا (Ranexa) که به نام رانولازین هم معروف است و برای درمان آنژین صدری (نوعی از بیماری های قلبی عروقی) بهکار میرود خطرناک است. همچنین اگر هر یک از داروهای زیر را مصرف میکنید، پیش از مصرف لوراتادین به پزشکتان اطلاع دهید:
- آمیودارون (Amiodaron) با نامهای تجاری کوردارون (Cordarone)، نکسترون (Nexterone) و پاکرون (Pacerone)؛
- داریوناویر (Darunavir) با نام تجاری پرزیستا (Prezista)؛
- داساتینیب (Dasatinib) با نام تجاری اسپریکل (Sprycel).
تا زمانیکه تحت درمان با قرص لوراتادین هستید، الکل مصرف نکنید. الکل و لوراتادین هر دو سبب خوابآلودگی، خشکی دهان و خشکی چشم (تاری دید) میشوند.
منبع : چطور