شمانیوز
شما نیوز

با خواص گیاه مریم گلی آشنا شوید + کاربرد و عوارض

با خواص گیاه مریم گلی آشنا شوید + کاربرد و عوارض

گیاه مریم گلی (به انگلیسی Common sage) از گیاهان دارویی سرشار از آنتی‌اکسیدان هاست که می‌تواند به درمان بسیاری از بیماری‌ها همچون بیماری‌های پوستی، دیابت و ... کمک کند. عکس گیاه مریم گلی، طبع گیاه و خواص و مضرات آن را در این مطلب دنبال کنید.

گیاه مریم گلی (به انگلیسی Common sage) از گیاهان دارویی سرشار از آنتی‌اکسیدان هاست که می‌تواند به درمان بسیاری از بیماری‌ها همچون بیماری‌های پوستی، دیابت و ... کمک کند. عکس گیاه مریم گلی ، طبع گیاه و خواص و مضرات آن را در این مطلب دنبال کنید. مریم گلی ، گیاهی بومی مدیترانه و متعلق به خانواده‌ی پونه کوهی، اسطوخودوس، رزماری، آویشن و ریحان است. برخی گیاهان و ادویه‌جات از خواص آنتی‌اکسیدانی بسیار بالایی برخوردار هستند و عطر و طعم متفاوتی به غذا‌ها می‌بخشند. این بدان معناست که مصرف گیاهان دارویی می‌تواند به کاهش مصرف نمک و در نتیجه سدیم منجر شود. گیاه مریم گلی، دارای برگ‌های خوراکی سبز – خاکستری و گل‌هایی است که می‌توانند طیف رنگی آبی و بنفش تا سفید و صورتی را داشته باشند.

بیش از ۹۰۰ گونه از این گیاه در سراسر جهان وجود دارد. مریم گلی دارای سابقه طولانی در درمان بیماری‌های مختلف از جمله اختلالات روانی تا ناراحتی‌های گوارشی دارد که تحقیقات علمی از برخی از این خواص پشتیبانی می‌کند. در این مقاله نگاهی خواهیم داشت به خواص، عوارض احتمالی و نحوه مصرف مریم گلی در رژیم غذایی؛ اما روغن اسانس مریم گلی در آن لحاظ نمی‌شود؛ چراکه مصرف آن توصیه نمی‌شود.

 

خواص گیاه مریم گلی

طبع گیاه مریم گلی  گرم است. گیاه مریم گلی چندین خاصیت اثبات شده برای سلامت دارد. این داروی گیاهی به دلیل محتوای سرشارش از آنتی‌اکسیدان‌ها در محافظت از سلول‌های بدن در برابر صدمات ناشی از رادیکال‌های آزاد بسیار موثر است. رادیکال‌های آزاد اغلب باعث مرگ سلول‌ها می‌شوند و می‌توانند منجر به اختلال در سیستم ایمنی و بیماری‌های مزمن شوند. سایر مزایای احتمالی مصرف و خواص مریم گلی عبارتند از:

 

۱. درمان آلزایمر

یک مطالعه‌ی اخیر نشان داد که گونه‌های مریم گلی می‌توانند بر مهارت‌های شناختی افراد تاثیر مثبت بگذارند و در مقابل اختلالات عصبی موثر باشند. نویسنده‌ی این مطالعه اظهار داشت: «در شرایط آزمایشگاهی، مطالعات حیوانی اولیه شواهدی مبنی بر تقویت مهارت‌های شناختی و محافظت در برابر اختلالات عصبی در پی مصرف مریم گلی، به دست دادند». مطالعات دیگر نشان داده‌اند که مریم گلی همچنین می‌تواند حافظه را در بزرگسالان جوان و سالم بهبود بخشد. اگرچه در این رابطه به تحقیقات بیشتری احتیاج است، چرا که مطالعات انجام شده تنها بر دو گونه از این گیاه تمرکز داشته‌اند.

 

۲. درمان دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی

در یک مطالعه ۴۰ نفر مبتلا به دیابت و کلسترول بالا، طی سه ماه عصاره برگ مریم گلی مصرف کردند. در پایان آزمایش، شرکت کنندگان گلوکز ناشتا و سطح متوسط گلوکز پائین‌تری داشتند و همچنین سطح کلسترول کلی، تری‌گلیسیرید و کلسترول بد کمتری را گزارش کردند. این درحالیست که این افراد سطح کلسترل خوب بیشتری را تجربه کردند. محققان اینگونه نتیجه گرفتند که برگ‌های گیاه مریم گلی احتمالا بدون خطر هستند و می‌توانند در بیماران دیابتی موجب کاهش فشار خون و لیپید‌ها گردند.


همچنین در تحقیق دیگری که بر روی ۸۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ ضعیف انجام شد، مشخص شد که مریم گلی ممکن است بتواند در افراد مبتلا به دیابت، ۲ ساعت پس از ناشتا، قند خون را کاهش دهد.

 

۳. خواص مریم گلی برای عفونت زنان

اگرچه شواهد بیشتری برای تائید این خاصیت گیاه مریم گلی مورد نیاز است، اما به نظر می‌رسد ترکیبات خاصی از مریم گلی دارای عملکرد ضد التهابی هستند. در یک مطالعه اثرات طیف وسیعی از این ترکیبات بر پاسخ التهابی در فیبروبلاست لثه بررسی شده‌است. این‌ها نوع متداولی از سلول‌ها هستند که در بافت سلول‌های همبند لثه یافت می‌شوند. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که برخی ترکیبات موجود در مریم گلی منجر به کاهش این نوع التهاب شده‌است. تحقیقات جدیدتر از کاربرد مریم گلی در دندانپزشکی به دلیل خاصیت ضد التهابی آن پشتیبانی می‌کند.
همچنین به نظر می‌رسد که مریم گلی و بسیاری از گیاهان و ادویه‌جات مشابه آن دارای اثرات ضدالتهابی، ضد قارچی و ضد میکروبی باشند. از این روست که برخی از طرفداران طب گیاهی، این گیاه را برای عفونت زنان مفید می‌دانند؛ اگرچه این ادعا تنها مبتنی بر تجربیات شخصی است و پشتوانه‌ی علمی ندارد.

 

۴. بهبود شرایط پوست و التیام زخم‌ها با مریم گلی

گیاه مریم گلی یک ماده‌ی رایج در مواد آرایشی است که به صورت موضعی به عنوان یک درمان طبیعی برای پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد. این امکان وجود دارد که نوشیدن دمنوش مریم گلی نیز همین خواص را فراهم کند. در یک آزمایش بر روی سلول‌های پوست موش، کافور – یکی از ترکیبات اصلی مریم گلی – بر رشد سلول‌های پوستی سالم، کاهش علائم پیری و تشکیل چین و چروک موثر واقع شد.


علاوه بر این، یک مطالعه حیوانی، «کارنوزول» و «اسید کارنوزیک» موجود در مریم گلی را برای درمان آسیب‌های پوستی ناشی از آفتاب و سایر مشکلات التهابی پوستی موثر یافت. تحقیقات دیگر حاکی از انند که مریم گلی می‌تواند به درمان زخم‌ها و بهبود آن‌ها نیز کمک کند. این مطالعات همچنین نشان می‌دهند که عصاره‌ی مریم گلی تعدادی از باکتری‌های و قارچ‌های مضر که می‌توانند به پوست آسیب بزنند را نیز از بین می‌برد.

 

۵. کمک به پیشگیری از سرطان

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد دمنوش مریم گلی ممکن است به مبارزه با سلول‌های سرطانی کمک کند. این ماده حاوی چندین ترکیب ضد سرطانی از جمله کارنزول، کافور و اسید رزماریک است. به طور خاص، مطالعات حیوانی نشان می‌دهند ک کاروزول می‌تواند چندین نوع سلول سرطانی را بدون تاثیر بر سلول‌های سالم از بین ببرد. در یک مطالعه‌ی دیگر این دمنوش در ترکیب با بابونه، با کاهش خطر ابتلا به سرطان تیروئید همراه بوده است. همچنین نشان داده‌شده که نوشیدن دمنوش مریم گلی به جلوگیری از تغییرات ژنتیکی سلول‌های سرطانی روده بزرگ کمک می‌کند. اگرچه این تحقیقات امیدوارکننده هستند، به تحقیقات انسانی بیشتری احتیاج است.

 

۶. کمک به سلامت زنان

گیاه مریم گلی همچنین می‌تواند خواص منحصر بفردی برای خانم‌ها داشته باشد. در خاورمیانه، زنان باردار معمولا از مریم گلی برای درمان علائم گوارشی مانند حالت تهوع ابتدای بارداری استفاده می‌کنند. از لحاظ تاریخی، مریم گلی همچنین به عنوان یک روش طبیعی برای کاهش شیر مادر، در زنانی که کودک را از شیر می‌گیرند یا شیر زیادی دارند، به کار می‌رود. با این حال، به تحقیقات بیشتری برای پشتیبانی از این مزایا احتیاج است. افزون بر این، برخی تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف یک قرص روزانه حاوی مریم گلی از شدت و دفعات گرگرفتگی در زنان کاسته ‌است.

 

نحوه مصرف گیاه مریم گلی

اضافه کردن گیاه مریم گلی به رژیم غذایی کار اسانی است. ساده‌ترین راه این است که آن را به صورت دمنوش مصرف کنید. شما می‌توانید این نوشیدنی معطر را با ترکیب یک قاشق غذاخوری گیاه مریم گلی خشک شده و یک فنجان آب گرم تهیه کنید. (طرز تهیه دمنوش مریم گلی) به عنوان طعم‌دهنده می‌توان به آن مقداری آبلیمو و شیرین‌کننده‌ی طبیعی نیز افزود.


علاوه بر دمنوش مریم گلی، می‌توان برگ‌های گیاه را به صورت کامل و تازه یا به صورت ادویه مصرف کرد. پودر مریم گلی را می‌توانید برای کاهش مصرف نمک به سوپ‌ها، مرغ و گوشت اضافه کنید. مریم گلی به دلیل برخورداری از یک رایحه‌ی دلپذیر، در بسیاری از صابون‌ها و مواد بهداشتی به کار می‌رود.

 

هشدار‌ها و عوارض جانبی احتمالی

توجه داشته باشید که بیشتر تحقیقات انجام شده در مورد گیاه مریم گلی در حیوانات و آزمایشگاه انجام شده و گا‌ها از عصاره‌ی غلیظ آن استفاده شده‌است. درحالی که دمنوش مریم گلی ممکن است برخی از این خواص را دارا باشد، این احتمال هم وجود دارد که اثرات آن در حد مطالعات انجام شده نباشد. بعلاوه اینکه همچنان به مطالعات انسانی بیشتری احتیاج است. این نوشیدنی می‌تواند برخی عوارض جانبی نیز داشته باشد:

  • مریم گلی حاوی ترکیبی به نام «thujone» است که عطر و طعم قوی مریم گلی از آن است و در دوز‌های بالا می‌تواند سمی باشد.

  • نوشیدن مقادیر زیاد دمنوش مریم گلی، یا مصرف آن به هر شکل دیگری، در یک دوره‌ی بلند مدت، اگر بیش از ۷ گرم thujone در روز مصرف شود، می‌تواند باعث بروز مشکلات قلبی، تشنج، استفراغ و آسیب کلیوی شود.

  • لازم است از خوردن اسانس گیاه مریم گلی یا افزودن آن به دمنوش پرهیز کنید، زیرا تنها ۱۲ قطره از آن می‌تواند سمی باشد.

  • گیاه مریم گلی مخدر: سالویا گیاهی از دسته مریم گلی است که در غرب به نام نعناع خانواده مشهور (جزء دسته مریم گلی) است. در برگ و ساقه این گیاه ماده مخدر روانگردانی وجود دارد که دارای اثراتی بسیار شبیه ال اس دی و گراس و حشیش است.

دمنوش مریم گلی در مقادیر متعادل بی‌خطر است، اما اگر نگرانی خاصی دارید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

 

سخن پایانی

گیاه مریم گلی سرشار از آنتی‌اکسیدان است که می‌توان آن را به طرق مختلفی مصرف کرد. این گیاه می‌تواند باعث تقویت سلامت پوست، دهان، مغز و اعصاب و همچنین کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی شود؛ اگرچه برای اثبات کامل این مزایا به تحقیقات بیشتری احتیاج است. شما می‌توانید آموزش کاشت مریم گلی در گلدان را نیز در ستاره بخوانید. 

 آیا شما تا به حال از گیاه مریم گلی برای درمان یا کمک به درمان یک وضعیت سلامتی استفاده کرده‌اید؟ چه تجربه یا تخصصی در این زمینه دارید؟

 

منبع : ستاره

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین
تبلیغات متنی