مارلبوروهای بیدود و بیضرر یا قاتلهای جدید بدون آتش؟
شیفت بزرگ، این تعبیر سایت آر تی است از بیانیه جدید شرکت فیلیپ موریس ، تولیدکننده سیگارهای مارلبورو . آنها ادعا دارند سیگار بی دود بی ضرر ساخته اند.
سیگار بدون دود؛ این جدیدترین راهکار غول سیگارسازی آمریکاست برای فرار از قوانین سخت محیط زیستی که روی درآمدهای سرسام آورشان سایه انداخته است.
آنها ادعا دارند با تغییر شیوه سوختن تنباکو به فرمولی رسیده اند که مارلبوروهای نسل جدید سرطان زا و سمی نیستند و حدود۶ میلیون مصرف کننده سیگارهایشان در سراسر دنیا میتوانند پوکهای سلامت به این سیگارهای بی دود بزنند! غول بزرگ صادرات مرگ!
فیلیپ موریس اینترنشنال شرکت دخانیاتی بزرگی است که امروزه با نام تجاری مالبرو موفق شده بهخوبی بین مردم جهان شهرت پیدا کند و توانسته کنار تولید کنندگان بزرگی، چون کمل، چستر فیلد و لاکی استرایک به رقابت در تولید سیگار بپردازد.
این شرکت ابتدا کار خود را از یک خرده فروشی در لندن شروع کرد، سپس در سال ۱۹۰۲ و با تاسیس یک کارخانه در نیویورک کار تولید سیگارهای خود را با نام تجاری مالبرو شروع کرد و باموفقیتهای روز افزون خود بخصوص بعد از جنگ جهانی دوم موفق شد که امروز در بین ۵۰۰ شرکت بزرگ جهان قرار بگیرد.
این غول بزرگ بین المللی که امروزه دوازده نوع سیگار مختلف را تحت نامهای گوناگون به فروش میرساند و در مجموع حدود ۱۶ درصد از بازار دخانیات جهان را در اختیار خود دارد، چندین سال است که بهعلت وضع قوانین سختگیرانه و محیط زیستی در آمریکا دچار مشکل شده تا آنجایی که حتی مجبور شد بخشی از تولیدات خود را به سوئیس انتقال دهد. ادعای بزرگ خبر بزرگ سازندگان مارلبورو، خبرجدیدشان درباره سیگارهای نسل نو است.
بنظر میرسد که این شرکت موفق شده راه حلی را برای فرار از قوانین سخت و دست و پاگیر مبارزه با دخانیات پیدا کند. خبرگزاری آر تی در خبری با تیتر «تغییر روش بزرگ» نوشته است شرکت فیلیپ موریس قصد دارد تا با معرفی تکنولوژی جدیدی تحت عنوان سیگار بدون دود تحولی بنیادین و تاریخی را در صنعت سیگار رقم بزند.
فیلیپ موریس در بیانیه جدید خود اعلام کرده: «هزینهی چندین میلیارد دلاری، سرمایه گذاری بزرگی را برای توسعه تکنولوژی تولید سیگار بی ضرر انجام داده و امیدوار هستیم که حدود ۵.۹ میلیون نفر در سراسر جهان سیگارهای سنتی خود را کنار بگذارند و به این فناوری جدید روی آورند.»
اخبار تائید نشده حکایت از این دارند که سیگارهای جدید بدون دود این شرکت به جای آتش زدن تنباکو، آن را از طریق داغ کردن میسوزانند تا این گونه بخار حاوی نیکوتین جذب شده و باقی مواد سمی موجود در سیگار که ضرر زیادی را با خود به همراه میآورند، به درون ریه راه پیدا نکنند.
این در حالی است که منابع خبری مختلف از سرمایهگذاری ۴.۵ میلیارد دلاری این شرکت در این حوزه آن هم از سال ۲۰۰۸ صحبت میکنند و احتمال میدهند که نردیک به ۴۰۰ دانشمند و محقق نیز درگیر این پروژه بحث برانگیز هستند. تجربه شکست خورده، عامل ترس! این البته اولین تجربه برای ساخت سیگارهای بدون دود نیست. چند سال پیش هم سیگار بدون دودی با نام IQOS توسط این شرکت به فروش رسید که نتوانست فراگیر شود، چون برخی از دانشمندان مدعی شدند ضرر آن از سیگار هم بیشتر است. سیگارهای الکترونیکی دودی که دودشان به بهرانی برای فیلیپ موریس بدل شد و منتقدان علمی این نوآوری، تولیدکننده مارلبورو را به استفاده از محققان بیتجربه متهم کردند..
حالا پرسش کلیدی این است: آیافیلیپ موریس واقعا انقلابی در تولید سیگار بی خطر ایجاد کرده یا این پروژه تنها بلوفی رسانهای است؟ آنها که سهم مهمی از بازار لاکچری دخانیات را در اختیار دارند، آیا میتواند با این کار سهم خود در بازار جهانی دخانیات را افزایش دهند و از گزند قوانین مبارزه با تولید دخانیات در امان باشند؟