سخنان جنجالی روحانی در روز دانشجو
اظهارنظر جدید روحانی درباره همهپرسی را در این صفحه بخوانید .
به گزارش شمانیوز به نقل از پارسینه : رییس جمهور در جمع دانشجویان و اساتید دانشگاه گفت :
۴۰ سال است با هم بحث میکنیم، پس اگر به نتیجه نرسیدهایم راهش این است که در همهپرسی از مردم بپرسیم. نمیشود که همیشه دعوا کنیم.
میگویند روی پای خود بایستیم، درست است. میتوانیم در شرایط تحریم زندگی را بگذرانیم اما رشد و توسعه بدون تعامل با دنیا نمیشود.
دانشگاه و حوزه اداره آینده جامعه را به عهده دارند
وی ادامه داد: مجموعه دانشگاه و حوزه اداره آینده جامعه را به عهده دارند. مسلما آنهایی که در دانشگاه درس میخوانند در حین درس خواندن مسئولیت اجرایی به عهده ندارند اما از زمانی که وارد دانشگاه میشوند احساس میکنند که مدیران آینده هستند و لذا اگر شغل هم برای فارغالتحصیل دانشگاه یافت شود، راضی نیست و دنبال یک سمتی است و یا سمتی که متناسب با تحصیلات او باشد.
اعتراف میکنیم که حتما نواقص وجود دارد
روحانی افزود: بیتردید دانشگاهها مسئولیتهای بسیار سنگینی را امروز به دوش دارند و متقابلا دولت و جامعه هم مسئول است؛ این که خدمات دولت به اندازه کافی هست یا نیست و اینکه ما برای دانشجویان از لحاظ تغذیه و خوابگاه به اندازه کافی امکانات را مهیا کردهایم یا نه، اینجا اعتراف میکنیم که حتما نواقص وجود دارد اما همیشه علاقمند هستیم مشکلات را حل کنیم.
رئیسجمهور گفت: اینجا در دانشگاه تهران ما زمانی برای ورزش همینجا میآمدیم و الان تبدیل به مرکز نماز شده است؛ گرچه حالا برای نماز جمعه مصلی درست شده است و آن فضا جزو فضای ورزشی دانشگاه بود و من تاکید میکنم به وزرا و روسای دانشگاهها که به ورزش جوانها، سلامت، تغذیه و رفاه آنها به همان اندازه که برای سیاست آنها و یادگیری وقت میگذاریم، وقت بگذارند. به دانشجوی عالم، سالم، با نشاط، متحرک، دلسوز و شیفته کشور و مملکت نیاز داریم و اینها همه باید در کنار هم قرار بگیرند تا بتوانیم به وظیف اصلی خود عمل کنیم.
گسترش فضای دانشگاه بدون کیفیت مطلوب ما نیست
روحانی گفت: اینکه از لحاظ کمی دانشگاهها مدیریت میشوند و کیفیت بالا میرود جای خوشحالی است، گسترش فضای دانشگاه بدون کیفیت مطلوب ما نیست.
وی ادامه داد: خوشبختانه ۴۱ سال بعد از انقلاب با وجود مشکلات، جنگ و تحریم، دانشگاه به وظایف خودش عمل کرده و ما نه تنها نسبت به منطقه و کشورهای همسایه نسبت به جوامع پیشرفته عقب نیستیم و حرکتهای علمی خوبی داشتهایم.
دانشگاه ما باید تبدیل به دانشگاه مهارتمحور شود
رئیسجمهور با اشاره به گفتوگوی خودش با یکی از متخصصان ایرانی که در کشور آلمان مسئولیت ارگانی پزشکی هم برعهده دارد اما برای درمان یکی از اقوامش او را به ایران آورده بود، گفت: وقتی از او پرسیدم علت این کار چیست، گفت که ایران از نظر کیفیت و رسیدگی پایینتر نیست و در ضمن از نظر بهداشتی مراکز ما بهتر از اروپا است.
وی با بیان اینکه اینهمه مهندسان، اساتید و پژوهشگران برای ما جای افتخار است، گفت: دانشگاه ما باید تبدیل به دانشگاه مهارتمحور شود؛ محور ما نباید علم باشد، البته علم پایه مهارت و پیشرفت و توسعه است اما نباید به آن اکتفا بشود.
روحانی افزود: علم درکنار مهارت و نیازمندیهاباید دانشجو را برای ورود به اجتماع و برای به دوش گرفتن بار مسئولیت و مدیریت آماده کند.
رئیسجمهور با بیان اینکه شاید بگویید چرا کسی که از دانشگاه فارغ التحصیل میشود بیکار است و علت آن را وضعیت اقتصادی، نبود توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری به اندازه کافی بدانید، همه اینها سر جای خودش درست است، گفت: فارغالتحصیل مهارت محوری که میتواند مسئولیت به عهده بگیرد نسبت به عالمی که تئوری خوب بلد است و در دانشگاه تئوریمحور بوده راحتتر میتواند وارد بازار کار شود.
در دانشگاه مهارت لازم را یاد نگرفتیم
وی یادآور شد: در دانشگاههای مختلف لیسانس گرفته بودیم و به ظاهر آنچه که لازم بود را یاد گرفتیم، اما وقتی وارد دادگاه شدیم، دیدیم چیزی بلد نیستیم و نمیدانیم باید چهکار کنیم. رئیس دفتر دادگاه از یک لیسانه بهتر میدانست که چکار کند.
روحانی با تاکید بر اینکه در دانشگاه مهارت لازم را یاد نگرفتیم، ادامه داد: در کارآموزی قضایی یاد گرفتیم که چه کار کنیم. در پزشکی قانونی تهران روبروی پارک شهر، بار اول که وارد شدیم، سه چهار نفر در اولین ورود ما غش کردند، در آنجا یکی را میشکافند، یکی در حال دوختن جسد است و یکی اره میکند! آنجا بود که فهمیدیم پزشکی قانونی یعنی چه و فهمیدیم آن چیزی نیست که سر کلاس خواندهایم.
رئیسجمهور ادامه داد: باید مهارت لازم را یاد بگیریم. امروز کار سخت شده است، در گذشته چند سال میگذشت تا علم دوبرابر شود، اما امروز باید بگویم با گذشت چند روز دوبرابر میشود.
در زمینه علم به روز نیستیم و از علم روز عقبیم
وی با بیان اینکه پیشرفت دانشگاه باید منطبق با پیشرفت علم و سرعت علم باشد تاکید کرد که ما در زمینه علم به روز نیستیم و از علم روز عقبیم.
روحانی با اشاره به اینکه دانش و علم اساتید ما برای امروز نیست، افزود: اساتید ما هرچقدر هم مقاله بخوانند، باز هم از علم روز عقب هستند. آن کتاب و این استاد، حالا دانشجو را میخواهیم برای چه زمانی تربیت کنیم؟ برای آینده. همین حالا که در حال تحصیل در کلاسهای درس هستیم، علم در حال پیشرفت است و این کار ما را سخت میکند که چگونه به دانشجو مهارتی یاد دهیم که برای آینده نه تنها برای جامعه فعال باشد، بلکه بتواند مدیر باشد و جامعه را اداره کند.
وی ادامه داد: امروز کار ما به واسطه دسترسی به اینترنت و فضای مجازی آسان هم شده است. گاهی فرزندان و نوههای ما آیه قرآن را زودتر از ما پیدا میکنند، پس شرایط کاملا متفاوت شده است.
کاری کنیم که دانشجو همیشه بیاموزد
رئیسجمهور ادامه داد: ما باید دانشجویان خود را آماده کنیم برای فردایی که با امروز بسیار متفاوت است. ماشین خوب یا بد جای موجودات زنده را میگیرد. ما با اسب و شتر مسافرت میکردیم و اینها مرکب ما بودند. امروز این موجود زندهای که خوراک و مکان و استراحتش مخصوص بود، جایش را ماشین گرفته است و خوراکش هم بنزین است. یعنی کاملا متفاوت شده است. همه کارخانجاتی که کارگر در آن کار میکرد را روبات جایش را میگیرد.
این عضو شورای عالی سران سه قوه با اشاره به سفرش به ژاپن گفت: من آنجا کارخانهای دیدم که هیچ انسانی آنجا کار نمیکرد و همهاش روبات و ماشین بود. الان یک کامپیوتر با داده میتواند پیشبینیهایی کند که دانشمندان کار یک ساعت آن ماشین را نمیتوانند انجام دهند. ممکن است جراحی هم در آینده از راه دور انجام شود. این موارد در آینده امکانپذیر است. پس تحولات بسیار سریع است و مسئولیت ما این است که چگونه دانشجو را برای دنیای فردا آماده کنیم.
روحانی تاکید کرد: در بعضی کشورها اگر مهارت کافی برای فضای مجازی نداشته باشند او را به جایی راه نمیدهند. معلوم است سواد و علم کاملا متفاوت شده است و ما باید کاری کنیم که دانشجو علاوه بر اینکه برای دنیای فردا آماده میشود وسایلی برایش فراهم کنیم که همیشه بیاموزد. ز گهواره تا گور دانش بجوی نیاز امروز و فردای ماست. اینکه در دانشگاه چه چیزی حفظ کردیم، مهم نیست. این انتظاری است که ما از دانشگاهها داریم. دانشگاه جایی است که برای اداره و تنظیم فعالیت آموزشی و پژوهشی باید برنامه داشته باشد.
باید خود را برای انتخابات آماده کنیم
رئیس جمهور افزود: پژوهش فروشی هم درست است اما شما باید تحقیقاتی کنید که برخی که میخواهند آن را از شما بگیرند برای آن تحقیق سر و دست بشکنند. شما باید تلاشی کنید که آن تلاش و پژوهش شما با ارزش بالا در دنیا و در جامعه خودمان متقاضی داشته باشد. اتصال دانشگاههای ما به صنعت مهم است و باید انجام شود. در دنیا بسیاری از دانشگاهها هستند که از دولت کمک نمیخواهند یا کمک کمی میخواهند. این را باید به بخش خصوصی متصل کنیم.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: کاسب مغازه چشمش به این است که چه موقع مشتری میآید و کارمند اداری به دنبال این است که چه زمانی مشتری تمام میشود. صاحب مغازه منتظر است که صف باشد و از این خوشحال میشود. درنتیجه کار شخصی خصوصی با کار دولتی فرق دارد و ما باید تولید و برنامهریزیمان با وضعیت نو آماده شود.
روحانی تاکید کرد: ما به انتخابات نزدیک میشویم و در پایان امسال انتخابات مهم مجلس شورای اسلامی را داریم و دانشگاهها در همه انتخاباتهایی که داشتیم نقش بسیار ارزشمندی داشتند، هم اساتید و هم دانشجویان و هم فضای دانشگاهها اینها هستند که فضا را گرم نگاه میدارند. زمان انقلاب هم دانشگاه یا حوزهها بود که فضا را گرم نگاه میداشت و اینها پیشتاز بودند و امروز باید خود را برای انتخابات آماده کنیم.
بهترین راه حل اشکالات صندوق رای است
وی ادامه داد: سرنوشت آینده ما را انتخاباتهای ما تعیین و تایید میکند. راجع به انتخابات نقص و اشکال هم داریم اما با این حال بهترین راه صندوق رای است. راه برای اصلاح جامعه صندوق، برای شایسته سالاری و افکار حق مردم صندوق است. صندوق رای بهترین راه است. با تجربه میگویم که راه دیگری نداریم. راهی جز فضای پرشور انتخابات نداریم، علیرغم همه اینها تنها راه برای ما انتخابات است. هرکه بهتر و شایستهتر است و مفیدتر است و هرکه عاقلتر و فهیمتر است و از افراط بیشتر فاصله دارد و هرکه برای کشور آماده فداکاری است، مرد یا زن آنها را برگزینیم و هرکه خود را شایسته میداند خود را کاندید کند. شاید مشکلی پیش بیاید ولی اشکال ندارد.
رئیسجمهور افزود: این یک وظیفه بزرگ ملی ماست که یکی از مسائل مهم امسال ما انتخابات است. عرض میکنم اگر انتخابات پرشکوه بانشاط و پررونق با حضور اکثریت مردم در سراسر کشور شاهد باشیم قدرت سیاسی کشور ما بالا میرود.
اولین پرچم انتخابات، امید است
روحانی تصریح کرد: مردم به نظام و آیندهشان امید دارند اولین پرچم انتخابات، امید است و همه آنهایی که به پای صندق میروند یعنی به آینده امید دارند.
وی با بیان اینکه ما در کشور یک سری مسائل داریم که حل و فصل آنها خیلی مشکل نیست ولی در دو یا سه سال میتوان آنها را حل کرد؛ از جمله این مشکلات آب، محیط زیست و غیره هستند که با چند سال کار حل میشود اما یک سری مشکلات در جامعه در زمان کوتاه قابل حل نیست و بلندمدت است که اساتید و دانشگاهها در آن نقش بیشتری دارند و آن استراتژی حرکت کشور است.
عدهای میگویند جز قدرتنمایی و کشتن دشمن خبیث و تقابل راه دیگری نیست
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه اقدامات کاربردی و روزمره نسبت به کارهای راهبردی آسانتر است، گفت: پیشرفت کشور و آینده کشور در سایه تعامل با دنیا است یا تقابل؟ شاید بگویید که جواب ساده است جایی که امکان داشت تعامل میکنیم و جایی هم که نشد تقابل.
وی خاطرنشان کرد: ۴۰ سال است که ما به جواب قطعی در این باره نرسیدهایم یک عده میگویند تامل سازنده انجام دهیم و یک عده میگویند تعامل مستمر؛ عدهای میگویند جز قدرتنمایی و کشتن دشمن خبیث و تقابل راه دیگری نیست، یک عده هم میگویند بسیاری از مشکلاتمان با دنیا را میتوان با تعامل مستمر حل کنیم.
روحانی اظهار کرد: اینکه تعامل سازنده یا تعامل مستمر باشد اساس کشور است چیزی که سالها روی آن تفکر، بررسی و بحث کردهام.
رسانه ملی باید به صورت مساوی در اختیار همه جناحها و افکار قرار گیرد
رئیسجمهور ادامه داد: همدیگر را قانع نکنیم، دانشگاه باید این را برای جامعه توضیح دهد، البته رسانه ملی هم وظیفه بزرگی دارد و باید به صورت مساوی در اختیار همه جناحها و افکار قرار گیرد، بزرگترین وسیله رسانه آزادی است و باید فضای آزادی را در جامعه به وجود آورد.
روحانی ادامه داد: تمام دعواهای سیاسی ما سر چیست؟ دعواهای ما بر سر برجام نیست، برجام که دعوا ندارد. دعوا یک چیز بزرگتری است و بر سر مساله بزرگتری است.
عدهای میگویند حرف زدن با خارجیها وقت تلف کردن است
وی ادامه داد: یک عده میگویند حرف زدن با خارجیها وقت تلف کردن است و عمر شریف را تلف میکنید. باید قوی شویم، نباید در برابر خارجیها تواضع کنیم. یک عده هم معتقدند راه این نیست و با جنگ مداوم به نتجه نمیرسیم.
روحانی افزود: ممکن است یک جایی هم جنگ لازم باشد که آن استثنا است. وقتی پهپادی وارد فضای ما میشود و به اخطار ما گوش نمیدهد ناچاریم موشک شلیک کنیم. اما در کل باید چه راهی را برگزینیم؟
مذاکره برای عدهای کوهی بود که بر سرشان خراب شد
رئیسجمهور ادامه داد: یک عده به ما میگفتند در مذاکره با آژانس بینالمللی وقت تلف میکنید. آژانس در دستان آمریکا است. اما این مساله سالها وقت برد و به نقطهای رسیدیم که با همین آژانس مساله «پی ام دی» را حل کردیم و این برای بعضیها خیلی سنگین است.
روحانی ادامه داد: مذاکره بمبی است که سر عدهای کوبیده میشود! شما که گفته بودید با مذاکره چیزی حل نمیشود، اما یک عده هم خوشحال میشوند که با مذاکره مشکل حل و فصل شد.
وی با بیان اینکه مذاکره طولانی و سخت ما در نهایت به توافق رسید، تصریح کرد: مذاکره بر سر عدهای یک کوه بود که بر سر آنها خراب شد.
روحانی با بیان اینکه بحث و مذاکره با شش قدرت بزرگ دنیا کار بزرگی بود، ادامه داد: یک حقوقدان میداند یعنی چه که آنها حاضر شوند، شش قطعنامه اصلی را پس بگیرند. در هیچ یک از قطعنامههای سازمان ملل قید نشده است که فعالیت هستهای کشوری را قبول داریم؛ اما ایران تنها کشوری بود که در قطعنامه سازمان ملل آمده است میتواند از اختیارات هستهای استفاده کند.
به ما میگفتند مگر عقلتان را از دست دادهاید که به دادگاه لاهه رفتهاید
روحانی گفت: به محض اینکه توافق برجام را در سال ۹۴ امضا کردیم رشد اقتصادی ما در دنیا اول شد. ما وقتی آمدیم در اول دولت یازدهم تورم را کاهش دادیم و برخی به من ایراد گرفتند که چرا از تورم شروع کرده است، باید اول رکود را میشکست و گفتند رکود که عمیق شود نمیتوان شکست. وقتی ما تورم را تک رقمی کردیم و رشد اقتصادی ما ۱۲.۵ درصد در سال ۹۵ شد دنیا را به شگفتی واداشتیم. اینکه میگویند مدیریت ضعیف است این همان مدیریت است که تورم را بعد سالیان دراز برای سه سال تک رقمی کرد و این همان مدیریتی است که ما را در گندم خودکفا کرد.
وی ادامه داد: در همان زمان بود که با فشار عربستان و اسرائیل آمریکا از برجام خارج شد. حالا آنها که میگفتند برجام بد است بینند چه تفاوتی ایجاد شده است. به ما میگفتند مگر عقلتان را از دست دادهاید که به دادگاه لاهه رفتهاید؛ مگر میشود در دادگاه لاهه پیروز شد. حالا میبینید که ما در سه نوبت پیروز شدیم و ادامه میدهیم.
برای رشد و توسعه رابطه و تعامل با دنیا نیاز است
روحانی افزود: کسی فکر نمیکرد دادگاه لاهه بگوید در خروج آمریکا از برجام من صلاحیت دارم؛ این پیروزی اول ما است و بعد حکم موقت خواستیم و آنها این حکم را دادند و این پیروزی دیگر برای ما در دادگاه لاهه است. در این دادگاه موفق شدن کار سختی است و این ملت بزرگ ما قادر است که اگر دست به دست هم دهیم و از نیروهای کارآمد استفاده کنیم به نتیجه برسد.
رئیسجمهور گفت: در زمان تحریم میتوانیم زندگی را بگذرانیم و دست در دست هم دهیم اما برای رشد و توسعه رابطه و تعامل با دنیا نیاز است.
اگر سالها بحث کردیم و به نتیجه نرسیدیم، باید راه را از طریق همهپرسی پیش ببریم
رئیسجمهور گفت: همین الان هم که داریم شرایط را اداره میکنیم باید از برخی کشورهای همسایه که به تحریمهای آمریکا بیاعتنا بودند، تشکر کنیم. ما داریم صادرات و واردات میکنیم در همین شرایط داریم وارد یک اتحادیه اقتصادی میشویم. این نمونه تعامل است. حتی اگر سالها بحث کردیم و به نتیجه نرسیدیم، باید راه را از طریق همهپرسی پیش ببریم از مردم بپرسیم. ۴۰ سال است داریم با هم بحث میکنیم. راه را باید انتخاب کنیم. از دانشگاهها میخواهم نظرات اقتصادیشان را به ما بگویند. همین امروز هم دانشگاههای ما تلاش فراوان کردند.
روحانی در پایان با اشاره به پشرفت ایران در زمینه پدافند هوایی گفت: من هفت سال فرمانده پدافند بودم و امروز میبینم که کار بزرگی انجام شده و این کار شرکتهای دانشبنیان و دانشگاه است. نخبگان از لحاظ استعداد گاهی دارای پرش هستند. همه میتوانند راه روند اما نخبگان میتوانند پرواز کنند. ما در شرایط سختی هستیم همه باید همدیگر را همراهی کنیم. بیتردید از این مشکلات با سختی عبور خواهیم کرد. شرایط امسال ما نسبت به پارسال یک قدم بهتر است. باید در کنار هم باشیم، دولت در خدمت شماست. دولت میداند دانشگاه میتواند چه نقش بزرگی داشته باشد.