جنگ ظریف با گاندو تمامی ندارد
گفته میشود، اخیرا به دنبال پخش سریال «گاندو» که در آن تصویر نادرستی از وزیر و مجموعه وزارت خارجه نشان داده شد، «محمدجواد ظریف» در نامهای به رهبرمعظم انقلاب از موج توهینها و تهمتها گلایه کرده و نوشته است: «حتی اگر بخشی از این حجم تخریب درست باشد، ادامه خدمت در سمت وزارت امورخارجه شرعا جایز نیست.»
آن طور که «محمد مهاجری» نقل کرده، شنیده شده که حضرت آیت الله خامنه ای در پاسخ ظریف فرموده اند: من مطلقا راضی نیستم که به شخص شما کمترین اهانتی بشود. حالا یکی از نمایندگان اصلاح طلب و عضو فراکسیون امید مجلس در همین زمینه اظهارنظر کرده و خواهان تعیین سطح اختیارات وزیر امور خارجه شده است.
«محمد جواد فتحی» نماینده تهران در مجلس در خصوص نقش وزیر امور خارجه با توجه به تنشهای منطقهای و بینالمللی، اظهار داشت: به نظر من، در سطح کلان کشور، باید وظایف و اختیارات وزارت خارجه تعیین شود. نمی شود که ما از وزیر خارجه انتظار داشته باشیم سیاست های دیپلماتیک و سیاست خارجی را کنترل و نظارت کند و در عین حال اختیاری نداشته باشد.
وی گفت: این موضوعات با اختیاراتی که وزیر دارد، قابل جمع نیستند و باید تعیین تکلیف شود. وزارت امور خارجه در ساختار نظام جمهوری اسلامی باید مشخص شود که چکاره است و چه حدود و وظایف و چه میزان از اختیارات را باید داشته باشد. من نمی گویم که اختیار وزیر خارجه کم است، ولی می گویم که باید وظایف مشخص شود.
این نماینده اصلاح طلب افزود: اکنون برای ما این وظایف مشخص نیست، به عبارت دیگر حدود وظایف وزیر خارجه ما در ساختار جمهوری اسلامی مشخص نیست. خیلی از امور را ما به مراجع دیگر ارجاع می دهیم؛ از شورای عالی امنیت ملی گرفته تا مجلس و حتی نهادهای نظامی و امنیتی در آن ورود می کنند.
وی تأکید کرد: به همین دلیل، به نظر من باید یک بار برای همیشه وظایف وزیر خارجه و وزارت خارجه را مشخص کنیم تا بعد از آن بتوانیم آن را بازخواست کنیم، چون در این شرایط است که می شود از وزیر پرسید چرا، کدام حرف را در کجا زده است و یا فلان عملی که انجام داده، در حدود وظایفش نبوده است.
فتحی افزود: متأسفانه در کشور ما هم اکنون یک امام جمعه سیاست خارجه را مشخص و تعیین تکلیف می کند؛ بنابراین باید این ایراد در کنار ایرادات ساختاری دیگری که در کشور وجود دارد اصلاح شود.
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، تأکید کرد: هم اکنون موضوعات سیاست خارجی از مسائل پیچیده ای است که عواقب تأثیرگذار اعم از حُسن یا عیب، خسارت یا منفعت برای کشور دارد؛ بنابراین، اصلاح ساختار و تعیین حدود و اختیارات ضروری است تا ما ورزیدهتر عمل کنیم و کمتر تحت تأثیر آسیبهای خارجی قرار بگیریم.