جنگ پنهان در عراق
حوزههای بسیاری در عراق وجود دارد که به نوعی تحت نفوذ ایران است. این در کشورهایی مانند لبنان، سوریه، یمن و... هم صدق میکند و همین مسئله به شدت آمریکاییها را نگران افزایش روز افزون نفوذ ایران در منطقه کرده است
به نظر میرسد درگیری و اختلاف میان ایران و آمریکا در خاک عراق وارد فاز جدیدی شده و تنش میان دو کشور افزایش چشمگیری پیدا کرده است و این میتواند آغاز ماجراهای بسیاری باشد. چند ماهی است که فضای داخل عراق بسیار متشنج شده است و در ادامه اعتراضات ماه گذشته در برخی شهرهای این کشور از جمله بصره، کنسولگری ایران در این شهر به آتش کشیده شد و مقامات ایرانی بر این باور بودند که ایالات متحده آمریکا و عربستان در پشت پرده این ماجرا حضور دارند.
حالا بعد از گذشت مدتی نوبت به آمریکا رسیده است و بعد از اینکه کنسولگری آمریکا در بصره در جریان ناآرامیهای اخیر در این شهر هدف چند راکت و خمپاره قرار گرفت، مقامات این کشور در جدیدترین اقدام خود کنسولگری ایالات متحده در بصره را تعطیل و مدعی شده اند که حملات اخیر به این کنسولگری توسط سپاه پاسداران حمایت شده است و ایران در پشت این ماجرا حضور دارد.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه ایالات متحده در این باره گفت: «من به دولت ایران توصیه کردم که بدانند آمریکا آنها را مسئول مستقیم هرگونه آسیب به آمریکاییها و دیپلماتهای ما در عراق و هر جای دیگری که نیروهای ایرانی مستقیما و یا از طریق شبهنظامیان مورد حمایت آنها حضور دارند میداند. من برای ایران روشن کردم که ایالات متحده به هرگونه حمله این چنینی فورا و به طور مناسب پاسخ خواهد داد.
این در حالی است که مقامات عراقی اعلام کرده اند که هیچ مدرک و سندی در دست نیست که ایران را مسئول حملات اخیر به کنسولگری ایالات متحده نشان دهد و حتی تاکید کرده اند که این یکی دیگر از مواردی است که نشان میدهد آمریکا میخواهد از عراق (به عنوان بهانه) برای مقابله با ایران استفاده کند؛ بنابراین به نظر میرسد درگیری میان ایران و امریکا در عراق نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است و نوعی جنگ پنهان در جریان است.
آمریکا قصد دارد عراق را بهانهای برای تشکیل ناتو عربی کند
در همین خصوص حسن هانی زاده تحلیلگر مسائل خاورمیانه طی گفتگو با فرارو اظهار کرد: «آنچه این روزها به عنوان رویکرد ایالات متحده در داخل عراق مشاهده میشود، بیش از هرچیز بیانگر شکست خوردن سیاستهای این کشور در عراق است. آمریکا و عربستان به دنبال این بودند که بتوانند یک فضای ضد ایرانی در داخل عراق ایجاد کنند و حمله به کنسولگری ایران در بصره هم در همین راستا بود، اما برخلاف انتظارات آنها این اتفاق رخ نداد و به وضوح مشخص است که الان به این نتیجه رسیدند که نمیتوانند از دروازه عراق به ایران آسیب بزنند و حالا به دنبال جنگ روانی هستند.» وی ادامه داد: «از سوی دیگر ما الان در آستانه مراسم اربعین قرار داریم و راهپیمایی در این روز قطعا تبدیل به فضایی علیه ایالات متحده آمریکا خواهد شد و مقامات این کشور را به شدت نگران گسترش موج ضدآمریکایی در عراق کرده است و به همین دلیل است که سعی دارند مقامات خود را از این کشور خارج کنند و به نوعی جو روانی علیه ایران به راه بیاندازند و با این اقدامات تلاش دارند یک جبهه قدرتمند علیه ایران در جامعه بینالمللی ایجاد کنند.
حتی میتوان این ادعاهای اخیر مقامات آمریکایی را در راستای تشکیل ناتوی عربی هم تلقی کرد.» او تاکید کرد: «اگر دقت کنید میبینید اینها در ادامه همان سیاستها و اظهار نظراتی است که این روزها از سوی نتانیاهو، ترامپ و عادل الجبیر در نیویورک انجام شد است، اما واقعیت این است که فضای عراق نشان داده است که بعد از جنگ میان این کشور و آمریکا، فضا بیش از آنچه انتظار میرفت به سمت ضدآمریکایی شدن پیش رفته است و الان ایالات متحده وضعیت بسیار نامناسبی در این کشور دارد و عرصه عراق تبدیل به زمینی برای تقابل با این کشور شده است و مقامات آمریکایی حالا میخواهند به نوعی از این وضعیت هم به نفع خودشان استفاده کنند.»
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در خصوص حمله به کنسولگری ایران و جو ضد ایرانی که در چندماه اخیر در بصره رخ داد، اظهار کرد: «واقعیت این است که آمریکاییها هنوز ارتباطات مناسب و قوی با حزب بعث عراق دارند و با استفاده از این ارتباط سعی کردند شرایط ایران را در عراق متشنج کنند. اما اکثریت ملت عراق همسویی خاصی با ایران دارد و این اتفاقات اخیر را نباید به معنا و مفهوم ضد ایرانی بودن مردم عراق تلقی کرد. به هرحال ممکن است بخشی از عراق هم با ایران زاویه داشته باشند، اما این دیدگاه عمومی و ثابت در میان مردم این کشور نیست.»
هانی زاده در پاسخ به این سوال که تقابل شکل گرفته میان ایران و امریکا در عراق با توجه به نفوذ هردو کشور را چگونه ارزیابی میکنید، عنوان کرد: «باید قبول کنیم که حوزههای بسیاری در عراق وجود دارد که به نوعی تحت نفوذ ایران است. این در کشورهایی مانند لبنان، سوریه، یمن و... هم صدق میکند و همین مسئله به شدت آمریکاییها را نگران افزایش روز افزون نفوذ ایران در منطقه کرده است؛ لذا از هر ابزاری برای تقابل و انزوای ایران استفاده میکنند.
با اینحال هرچند عراق تبدیل به یک زمین برای تقابل میان ایران و عربستان و آمریکا شده است، اما با توجه به جایگاه ایران در این کشور و مرز ۱۴۰۰ کیلومتری که با این کشور دارد، به نظر میرسد که بازنده نهایی ما نباشیم. نباید این نکته را فراموش کنیم که به دلیل همین مرزی که میان ما و عراق وجود دارد، هرگونه ناامنی در این کشور میتواند امنیت ملی ما را هم تهدید کند و این در حالی است که آمریکا از هزاران کیلومتر آنطرفتر وارد این کشور شده است؛ بنابراین ما حق داریم که نگران وضعیت عراق باشیم.»
آمریکا تاوان اشتباهاتش در عراق را میپردازد
همچنین عماد آبشناس تحلیلگر مسائل عراق عنوان کرد: «آمریکاییها و سعودیها الان در تلاش هستند که رابطه میان ایران و عراق را به هم بزنند، اما چون تا این لحظه آنها دستاوردی در این مسیر نداشتند، حالا سعی دارند روشهای دیگری را به کار ببندند.
یکی از آنها کمک به گروههای تروریستی است که در خاک ایران اقداماتی انجام دهد و نمونه آن را هم اخیرا در اهواز مشاهده کردیم یا اینکه یک سری افراد را اجیر کنند که به کنسولگری ایران در بصره حمله کنند. اما با توجه به اینکه ایران دارای جایگاه مردمی در عراق است اقدامات اخیر انها در بصره نه تنها نتوانستد برای ایالات متحده و عربستان دستاوردی داشته باشد بلکه الان تاوان همان اشتباه را میپردازند.»
او ادامه داد: «نگرانی که الان آمریکاییها دارند این است که مبادا با توجه به رویدادهای اخیر و تحرکات آنها در این کشور موجب شود که طرفداران ایران در عراق واکنش تندی نسبت به آمریکاییها در این کشور نشان دهند. به همین دلیل حالا سعی دارند افراد خود را که در کنسولگری حضور داستند یا تبعه آمریکا هستند را از این کشور خارج کنند و، اما نمیگویند که نگران نتیجه کار خودشان هستند و میخواهند این را به گردن ایران بیاندازند تا با این راه هم به ایران ضربه بزنند، اما از زیر تبعات اقدامات خود فرار کنند.»
وی افزود: «الان با توجه به اینکه به مراسم راهپیمایی اربعین ایرانیان نزدیک میشویم و این مراسم نوعی قدرتنمایی شیعیان و ایران در عراق به حساب میآید، آمریکاییها سعی دارند که هرطور شده این مراسم به هم بخورد یا در ابعاد گسترده برگزار نشود. اما مسیری که برای رسیدن به این هدف انتخاب کردند اشتباه بود. محاسبات آنها اینگونه بود که اگر بتوانند در بصره کنسولگری ایران را به آتش بکشند و شرایط را برای ایران متشنج کنند، اعضای حزب بعث و حتی داعش میتواند پیگیر ادامه ماجرا شوند و مانع از برگزاری مراسم اربعین شود و ایران در موضع ضعف قرار میگیرد.»
آبشناس تصریح کرد: «اصلا اینجا بحث نفوذ ایران مطرح نیست. موضوع این است که عراق و ایران به صورت سنتی رابطه خوبی با هم داشتند و دارند. الان هم عراقیها در ایران ارتباطات خوبی دارند هم ایرانیها در عراق روابط مناسبی دارند. این ماجرا یک مقوله تاریخی است و اینکه عربستان و آمریکا گمان میکنند میتوانند آن را تغییر دهند، یک اشتباه استراتژیک است؛ بنابراین من اصلا کلمه نفوذ را قبول ندارم و معتقدم آنچه میان ایران و عراق وجود دارد صرفا یک ارتباط بسیار صمیمی است که در گذر تاریخی ایجاد شده است.»