شمانیوز
شما نیوز

شکسته شدن رکورد عمر نسوز پاتیل مذاب در فولاد مبارکه

شکسته شدن رکورد عمر نسوز پاتیل مذاب در فولاد مبارکه

بعد از گذشت بیش از ۱۰ سال از رکورد قبل، در تاریخ ۱۲ فروردین سال ۱۴۰۴، رکورد جدیدی برای عمر نسوز پاتیل مذاب در فولاد مبارکه به ثبت رسید.

مدیر مرکز تعمیرات نسوز فولاد مبارکه، ضمن اعلام این خبر گفت: در اواسط سال ۱۴۰۳، پروژه‌ای با هدف افزایش عمر نسوز پاتیل در مرکز تعمیرات نسوز تعریف و با انجام اقدامات متعددی که در این زمینه در قالب کارگروهی تعیین و اجرا شد، نتایج بسیار خوبی به دست آمد. خروجی این پروژه تاکنون ثبت عمر ۲۰۶ ذوب در پاتیل شماره ۴۵ در تاریخ ۲۵ اسفندماه سال ۱۴۰۳ و عمر ۲۱۰ ذوب در پاتیل شماره ۱۸ در تاریخ ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ بوده است.

به گفته پدرام فتاح‌المنان، افزایش عمر پاتیل، علاوه‌بر کاهش مصرف نسوز به ازای تن فولاد مذاب که منجر به کاهش هزینه تولید می‌شود، مزایای دیگری نیز دارد که از آن جمله می‌توان به افزایش ظرفیت فولاد مذاب در پاتیل، کاهش توقفات پاتیل مذاب به‌دلیل افزایش تعداد پاتیل‌های در دسترس تولید و همچنین کاهش ریسک ایمنی فعالیت‌های آماده‌سازی پاتیل مذاب اشاره کرد.

وی با بیان اینکه نسوز این دو پاتیل از جنس آلومینا اسپینل بوده و در شرکت‌های داخلی تولیدکننده محصولات نسوز تولید شده گفت: آخرین رکورد به‌دست‌آمده با آجرهای آلومینا اسپینل به تعداد ۲۰۴ ذوب برای پاتیل شماره ۳۱ در اردیبهشت ۱۳۹۳ و ۲۰۵ ذوب برای پاتیل شماره ۲۳ در مرداد ۱۳۹۳ ثبت شده و طی ۱۰ سال گذشته تا اسفند ۱۴۰۳ عمر بیشتر از ۲۰۵ ذوب به دست نیامده بود.

مدیر مرکز تعمیرات نسوز فولاد مبارکه کسب این رکورد ارزشمند را به کلیه کارکنان، پیمانکاران، ذی‌نفعان و شرکای کسب‌وکار گروه فولاد مبارکه تبریک گفت و در همین زمینه از همکاران همکاری و تلاش کارگروه‌های مرکز نسوز، ناحیه فولادسازی، خرید مواد مصرفی، آزمایشگاه‌ها و همچنین تولیدکنندگان داخلی نسوز که با همت و تلاش، همراهی و همدلی و کنترل‌های مستمر خود در کسب این رکورد ایفای نقش کردند، تشکر و قدردانی کرد.

در پی کسب این رکورد برخی از سرپرستان، رؤسا و کارشناسان این حوزه چنین گفتند:

علیرضا نادری، سرپرست تعمیرات نسوز متالورژی ثانویه و LTS

یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین ظروف تولید و حمل مذاب در فولادسازی، پاتیل مذاب است، زیرا در طول زمانی که حدود ۲۰۰ تن مذاب از کوره درون پاتیل تخلیه و سپس در واحد متالورژی ثانویه عملیات تصفیه و تنظیم دما و در انتها مذاب ریخته‌گری می‌شود، پاتیل مذاب در کل فولادسازی در حال گردش است؛ بنابراین انتخاب نوع نسوزِ باکیفیت با ضریب ایمنی و عمر قابل‌قبول از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. مورد دیگری که باید مدنظر قرار گیرد بازرسی دقیق نسوز پاتیل بعد از هر ذوب با حساسیت ویژه در واحد lts وتخریب و بازسازی دقیق خط سرباره و بلوک‌ها با ضریب اطمینان بالا در جهت ذوب‌گیری بهینه از نسوز بدنه پاتیل است که توسط تعمیرات نسوز پاتیل فولادسازی انجام می‌گیرد و از کلیدی‌ترین موارد در جهت افزایش عمر نسوز پاتیل محسوب می‌شود.

در مجموع، با اقدامات مهمی که با حمایت مدیریت مرکز نسوز در شش‌ماهه گذشته توسط واحد اجرای نسوز، سرویس پاتیل و دفتر فنی با همراهی واحد متالورژی ثانویه انجام شد، موفق به دست‌یابی عدد غرورانگیز ۲۱۰ ذوب از نسوز پاتیل شدیم.

احمدرضا ایرانپور، رئیس دفتر فنی نسوز

کار تیمی در فولاد مبارکه نهادینه‌ شده و یکی از دستاوردهای آن رکوردهای بی‌شماری است که در تمامی نواحی به دست می‌آید. رکورد ۲۱۰ ذوبی عمر نسوز بدنه پاتیل نیز که در فروردین‌ماه جاری حاصل شد یکی از این دستاوردهاست.

ازآنجاکه پاتیل یکی از سه تجهیز اصلی فرایند ذوب‌گیری در ناحیه فولادسازی است و از حساسیت ایمنی زیادی هم برخوردار است، باید توجه داشته باشیم که مصارف نسوز در هزینه‌های تولید، توقفات و میزان کمّی و کیفی تولید نقش تعیین‌کننده‌ای دارد؛ ازاین‌رو برای افزایش عمر نسوز بدنه پاتیل از سال قبل هدف‌گذاری و برنامه‌ریزی شد. در این زمینه پروژه شناسایی و اولویت‌بندی نقاط قابل‌بهبود نسوز بدنه تعریف و پیگیری شد.

یکی از فعالیت‌های انجام‌شده جهت افزایش عمر نسوز بدنه پاتیل تغییر کیفی و ابعادی نسوزهای استفاده‌شده در نقاط مختلف بدنه پاتیل (zoning) بود که با موفقیت انجام شد.

یوسف شرافت، کارشناس تعمیرات نسوز پاتیل و مسئول پروژه

با تلاش مستمر تیم اجرایی و فنی مرکز نسوز فولاد مبارکه، رکورد جدیدی در افزایش عمر نسوز پاتیل به ثبت رسید. این موفقیت حاصل شناسایی عوامل تأثیرگذار بر فرسایش پاتیل و اجرای راهکارهای نوین برای کاهش آن‌ها بوده است.

در این راستا اقدامات کلیدی سیاری انجام گرفته است و از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد: شناسایی عوامل کاهنده عمر نسوز و تحلیل دقیق تأثیر هر یک بر فرسایش پاتیل؛ اجرای پیشنهادهای تخصصی تیم، ازجمله ساخت قالب برای جرم پاشنه پاتیل به روش ریختنی که استحکام و ماندگاری این بخش را افزایش داد؛ تقویت آجرهای ناحیه بحرانی بین بدنه پاتیل و خط سرباره برای مقاومت بیشتر در برابر خوردگی؛ بهبود فرایند بازدیدهای دوره‌ای در هنگام توقف پاتیل جهت تخریب و بازسازی و نظارت دقیق بر شرایط پاتیل به همراه گردش بهینه پاتیل در خط تولید.

این اقدامات نه‌تنها موجب کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری شده، بلکه به افزایش پایدار بهره‌وری فرایند تولید منجر شده است. تداوم این رویکرد، افق‌های جدیدی را در صنعت فولادسازی ترسیم خواهد کرد.

علی نوری، کارشناس دفتر فنی نسوز

این افزایش عمر باعث کاهش زیادی در هزینه‌ها و زمان می‌شود که می‌تواند کاهش مصرف مواد نسوز پاتیل، کمتر شدن زمان توقفات، کاهش مصرف گاز و انرژی، کاهش هزینه نفر ساعت نیرو، کاهش ضایعات نسوز و… را در پی داشته باشد.

ازجمله عواملی که در این رکورد تأثیر داشته‌اند می‌توان به بهبود کیفیت متریال نسوز مصرفی بدنه و کف پاتیل، تغییر در روش نسوزچینی پاتیل (چیدمان به‌صورت فازبندی)، ابداع روش‌های ترمیم پاشنه پاتیل، استفاده از آجرهای ناحیه ترانزیشن زون مابین آجرهای خط سرباره و بدنه پاتیل، کاهش توقفات پاتیل و کاهش زمان‌های ذوب در پاتیل اشاره کرد. همچنین افزایش دقت در بازرسی‌های مستمر پاتیل و تحقیقات و پیگیری‌های لازم در ارتقای کیفیت مواد نسوز تولیدی و پروژه‌های بهبود تأثیر فراوانی داشته‌اند.

این رکورد در شرایط تولیدی فولاد مبارکه که دارای واحدهای LF و RH و ریخته‌گری مداوم است به‌نوبه خود استثنایی بوده و نسبت به شرکت‌های مشابه عمر بالایی محسوب می‌شود و ثبت آن به همت تولیدکنندگان داخلی صورت گرفته است. برنامه‌ریزی برای افزایش عمر نسوز پاتیل همچنان ادامه دارد و امید است با ادامه این روند و تلاش کارکنان و زحمت کشان صنعت نسوز و فولاد در آینده نزدیک به عمرهای بیشتر نیز دست یابیم.

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین