گام بلند پتروشیمی نوری برای صیانت از محیط زیست
افزایش چشمگیر سود نوری با اجرای طرح بازیابی گازهای ترش فلر و تولید کود سولفات آمونیوم
با مشخص شدن شرکت مهندسین مشاور ناموران به عنوان برنده مناقصه طرح «بازیابی گازهای مشعل» پتروشیمی نوری، مراسم انعقاد قرارداد اجرایی این پروژه با سرمایهگذاری حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان، برگزار شد.
به گزارش شمانیوز به نقل از روابط عمومی پتروشیمی نوری، این مراسم با رعایت پروتکلهای بهداشتی در شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی و با حضور مدیر عامل و مدیران پتروشیمی نوری، مدیرعامل شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی و همچنین مدیران شرکت برنده مناقصه برگزار شد.
در این مراسم مدیرعامل پتروشیمی نوری با بیان اینکه گازهای تولیدی در فرایندهای این مجتمع در شبکه سوخت مجتمع یا فلر سوخته میشود، که این موضوع به یکی از دغدغههای جدی ما تبدیل شده بود.
مهندس صانعی افزود: برای بازیابی گازهای مذکور، همکاران ما در واحد پژوهش و فناوری طرح های مختلفی را بررسی کردند و در نهایت با بررسی طرح تولید کود سولفات آمونیوم، طرح بازیابی گازهای مشعل (زیروفلرینگ) را تدوین کردند.
وی با بیان اینکه گوگرد امروز یک مشکل اساسی در عسلویه است گفت: با اجرای این فرایند ما شاهد کمک قابل توجهی به محیط زیست خواهیم بود و البته در اجرای این پروژه بسیار حساس ایمنی باید در حداکثر استانداردها رعایت شود تا هیچ مشکلی در زمان بهرهبرداری مجتمع پیش نیاید و امیدواریم که در مدت ۲۶ ماه این پروژه به دست متخصصان ایرانی ساخته شود.
در این مراسم همچنین مدیرعامل شرکت مدیریت توسعه صنایع پتروشیمی با اشاره به تجربههای گذشته در اعتماد به متخصصان ایرانی در صنعت پتروشیمی، گفت: در روزگاری که شرکتهای مطرح دنیا در ایران حضور داشتند و متخصصان ایرانی راه سختی را برای اثبات خود شروع کردند؛ با کیفیت خوب محصولات خود و همچنین درخششی که در دوره تحریم داشتند امروز به وزنه قابل اتکا در صنعت پتروشیمی تبدیل شدهاند.
مهندس صفرعلی بابایی تصریح کرد: پروژه زیرو فلرینگ یک تکنولوژی پیشرفته و پیچیده است که امروز شاهد آن هستیم که توسط متخصصان ایرانی و در دوران تحریم به عنوان یک پروژه زیست محیطی و در عین حال سودآور به صورت کاملاً ایرانی اجرا خواهد شد.
گفتنی است، با عقد قراداد طرح «بازیابی گازهای مشعل » شرکت پتروشیمی نوری که برای نخستین بار در کشور انجام میشود، نه تنها فلرهای این پتروشیمی در راستای حفظ محیط زیست خاموش خواهد شد، که پیشبینی میشود سود خالص سالیانه افزایش قابل توجهی کند.
این شرکت در راستای پیشبرد اهداف کیفی مجتمع، طرح بازیابی گازهای ترش فلر و تولید کود سولفات آمونیوم را اجرا میکند که طی آن، گازهای هیدروکربنیترش خروجی واحدهای 250، 950 و 270، شیرین سازی و به محصولات ارزشمندی تبدیل میشود.
هدف از اجرای طرح بازیافت ترکیبات سنگین از گازهای ترش مجتمع نوری، در درجه اول کاهش آلودگی محیط زیست از طریق حذف ترکیبات سمی گوگردی موجود در گازهای ترش تولیدی در واحدهای مختلف مجتمع نوری است، همچنین به منظور افزایش بهرهوری و سودآوری مجتمع، استحصال هیدروکربنهای سنگین موجود در گاز شیرین سازی شده که شامل مقادیر قابل توجه LPG است نیز در این طرح در نظر گرفته خواهد شد.
در استحصال ترکیبات LPG، یک روش مبتکرانه، کم هزینه و جدید در واحدهای آروماتیک که مبتنی بر تجربیات مهندسی است، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. همچنین در این طرح ترکیبات گوگردی جدا شده از گاز نیز در واحد جداگانهای به کود شیمیایی آمونیوم سولفات تبدیل خواهد شد که با توجه به نیاز بخش کشاورزی از یک سو و از سوی دیگر مشکلات بازاریابی انواع دیگر محصولات جانبی گوگردی استحصال شده در سایر مجتمعهای شیمیایی، مزیت قابل توجهی محسوب میشود.
از سال گذشته مراحل برگزاری مناقصه اجرای طرح بازیابی گازهای مشعل پتروشیمی نوری آغاز شد و سرانجام شرکت ایرانی ناموران برنده این مناقصه شد که با امضای قرارداد امروز، کار مهندسی، تأمین تجهیزات و اجرای آن در مدت 26 ماه در زمینی به مساحت 6 هزار مترمربعِ و درسایت فرآیندی پتروشیمی نوری انجام میشود.
میزان گازترش ورودی به این پلنت، 452 تن در روز است و از گاز شیرین شده 199 تن در روز به واحد بازیابی LPG منتقل میشود. همچنین خوراک واحد سولفات آمونیوم، گاز اسیدی خروجی از واحد آمین، در حدود 53 تن در روز است. به این ترتیب ظرفیت واحد آمین 149 هزار تن در سال، تولید LPG واحد 65 هزار تن در سال و تولید کود سولفات آمونیوم نیز 60 هزار تن در سال خواهد بود.
پیشبینی می شود با اجرای این طرح و بازیابی گازهای خروجی فلر ،سود خالص حاصل از فروش کود سولفات آمونیوم این شرکت نیز افزایش یابد و در مدت حدود 36 ماه بازگشت سرمایه انجام شده این طرح صورت گیرد.
گفتنی است توجه همزمان این طرح به حفظ محیط زیست، افزایش بهرهوری و همچنین تکیه بر دانش فنی بومی میتواند آن را به عنوان الگویی بسیار خوب و قابل استفاده در بخشهای مختلف صنعتی کشور تبدیل سازد.