سبزه عید
طرز تهیه سبزه عید | آموزش کاشت سبزه عید در کمتر از هفت روز
سبزه عید، سمبل تولد دوباره و زایش یکی از الهامبخشترین نمادهای سفره باستانی هفت سین است.
به گزارش شمانیوز: شما میتوانید برای سبزه عید خود از بذرهای متفاوتی استفاده کنید. سبزههای گندم، جو، ماش و عدس هر کدام میتوانند سبزهای زیبا در سفره هفت سین شما باشند. فقط طول مدت جوانه زدن و سبز شدن آنها متفاوت است.
سبز کردن شاهی، خاکشیر و تخمه آفتابگردان نیز در بعضی از شهرهای ایران رواج دارد. در صورتی که مایل به سبز کردن این بذرها هستید، بهتر است عجله نکنید و یک هفته پیش از عید برای درست کردن آنها وقت بگذارید؛ زیرا این بذرها زودتر از بقیه سبز میشوند.
بعضی از قدیمیترها معتقد بودند درست کردن سبزه به دست آدمها بستگی دارد. اگر کسی دست خوبی داشته باشد، بذرهایش به سبزهای پرپشت و سالم تبدیل میشود. فارغ از درست یا غلط بودن این اعتقاد، برای تهیه سبزه، به رویش و سبزی باور داشته و مثبتاندیش باشید.
مواد و لوازم موردنیاز برای درست کردن سبزه عید
بذر به مقدار لازم (یک استکان برای یک ظرف متوسط سبزه مناسب است)؛
ظرف برای خیساندن و مرطوب نگهداشتن؛
ظرف سبزه عید؛
پارچه نخی در اندازه مناسب.
طرز تهیه سبزه عید با گندم
مرحله اول
۱۰ روز پیش از عید، گندمها را به مدت دو شب خیس کنید. در این مدت باید چند بار آب داخل ظرف را عوض کنید تا بذر شما ترش و به اصطلاح گندیده نشود.
مرحله دوم
پس از اینکه گندمها جوانه زدند آنها را آبکشی کنید و درون پارچه نخی نمدار قرار دهید. نباید پارچهای بسیار نازک و یا بیش از اندازه ضخیم را برای نگهداری بذرها انتخاب کنید.
مرحله سوم
بذرهای گندم را کاملا با پارچه بپوشانید و هر چند ساعت یکبار با اسپری آب، آن را نمدار کنید. اگر پارچه خشک باشد، ممکن است بذرها خراب شوند. همچنین بدانید که خیس بودن بیش از اندازه به رشد زودهنگام بذرها کمکی نمیکند. پس تعادل را در آبرسانی رعایت کنید.
مرحله چهارم
پس از چند روز جوانههای ریز و سفیدرنگ، سبز میشوند. این یعنی کارتان را درست انجام دادهاید. حالا باید این دانهها را به ظرفی که برای سبزه انتخاب کردهاید، منتقل کنید. ظرف سفالی بهترین گزینه برای این کار است.
میتوانید پیش از انتقال بذرها، کمی ماسه کف ظرف بریزید. خاک ماسهای به حفظ رطوبت کمک میکند. اما نبود آن هم مشکلی ایجاد نمیکند.
مرحله پنجم
اکنون فقط باید صبر کنید و شاهد رشد سبزه باشید. البته که نباید آبدادن و مرطوب نگهداشتن بذرها را فراموش کنید.
قراردادن سبزه در جای خنک به آن طراوت بیشتری میدهد. سبزه را در جای نورگیر بگذارید؛ البته گرفتن نور مستقیم ضروری نیست.
طرز تهیه سبزه عید با عدس
مرحله اول
دانههای عدس را در ظرفی گود ریخته و روی آنها آب بریزید. آب باید کاملا دانههای عدس را بپوشاند. عدس باید ۱ روز خیس بخورد. حواستان باشد که عدس آب را به خودش میکشد، بنابراین باید مرتب به ظرفتان آب اضافه کنید.
اگر متوجه شدید آب حبابدار یا کفدار شده است، سریع آن را عوض کنید. این نشانه گندیدگی آب است و بذرهایتان را خراب میکند.
مرحله دوم
پس از این مدت، دانههای عدس را در ظرفی پهن بگذارید و روی آنها را با پارچه نخی نمدار بپوشانید. ظرف را در مکانی نورگیر بگذارید و حواستان باشد پارچه همیشه نمدار باشد.
مرحله سوم
پس از ۲ تا ۳ روز عدسها جوانه میزنند. حالا پارچه را بردارید و اگر ظرف سبزه عید جداگانهای دارید، عدسهای جوانهزده را به آرامی به آن منتقل کنید.
مرحله چهارم
اکنون باید دانههای عدس را به حال خود بگذارید. در طول روز آنقدر به آنها آب دهید که جذب جوانهها شود، طوریکه وقتی ظرف را کج میکنید آب سرازیر نشود.
مرحله پنجم
پس از ۱۰ تا ۱۲ روز عدسها ۶ تا ۷ سانتیمتر رشد میکنند. سبزه عید شما آماده است.
قراردادن سبزه عدس در برابر نور مستقیم، سرعت رشد آن را بیشتر میکند.
طرز تهیه سبزه عید با ماش
مرحله اول
۱۰ تا ۱۲ روز پیش از عید، دانههای ماش را برای یک شب خیس کنید.
مرحله دوم
روز بعد آب ظرف را خالی کنید و ماشها را در ظرفی پهن قرار دهید. روی آنها را با پارچه بپوشانید و آن را مرطوب نگه دارید.
مرحله سوم
پس از اینکه ماشها جوانه زدند و در اندازه تقریبی یکسانتیمتری سبز شدند، پارچه را بردارید. میتوانید جوانههای ماش را به ظرف دیگری منتقل کنید. در طول روز بهاندازهای به آنها آب دهید که جذب جوانهها شود، طوریکه آب اضافه در ظرف باقی نماند.
مرحله چهارم
آب دادن به جوانهها را آنقدر ادامه دهید تا ارتفاع سبزه به اندازه دلخواهتان شود. معمولا بعد از ۷ تا ۱۰ روز سبزهها به قد مناسبی میرسند.
میزان گرمای محیط در سرعت رشد سبزه مؤثر است. اگر رشد سبزه به نظرتان زیادی سریع یا کند است، جای آن را عوض کنید.
بهترین زمان برای گذاشتن سبزه چه زمانی است؟
اگر میخواهید سبزهتان تا روز سیزدهبهدر همچنان قبراق باشد، باید بین ۱۵ روز تا ۱ هفته قبل از عید برای گذاشتن سبزه اقدام کنید. این زمان بسته به نوع بذر و فرصتی که دارید، متغیر است. مثلا سبزه عدس را باید حدود دو هفته و سبزه دانه خرفه را یک هفته قبل از عید آماده کنید.
بذر مناسب برای سبزه عید چه بذری است؟
انتخاب بذر به سلیقه و زمانی که در اختیار دارید، بستگی دارد. اگر دیر جنبیدهاید و وقتتان تنگ است، بهتر است سراغ بذرهایی بروید که سریعتر سبز میشوند، مثل گندم و شاهی.
ظرف مناسب برای برای درست کردن سبزه عید چه ظرفی است؟
بهترین ظرف برای این کار ظروف سفالی هستند؛ اما اگر ظرف سفالی ندارید، ظرف چینی جایگزین خوبی است. ظرف چوبی هم گزینه خوبی است. اما برای درست کردن سبزه از ظروف فلزی استفاده نکنید.
کیفیت نور برای پرورش سبزه عید چگونه باید باشد؟
پس از جوانهزدن باید سبزه را در مکان نورگیر قرار دهید. نور غیرمستقیم هم کافی است. نور مستقیم سرعت رشد سبزه را تحتتأثیر قرار میدهد. اگر زمان کمی دارید، سبزه را در معرض نور مستقیم خورشید بگذارید.