سرطان
با خوردن این غذا سرطان می گیرید
خوردن غذاهای سوخته و نیمه سوخته از عوامل اصلی ابتلا به سرطانهای مری، معده و روده است.
به گزارش شمانیوز: خوردن غذاهای سوخته و نیمه سوخته از عوامل اصلی ابتلا به سرطان های مری، معده و روده است. محمد شاطرپور کارشناس ارشد سم شناسی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: امروزه محققان به این نتیجه رسیدهاند که مصرف غذای سوخته و نیمه سوخته خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد و این موضوع تا حد زیادی به دلیل شکلگیری مادهای به نام آکریل آمید است که هنگام پخت غذا در درجه حرارت بالا ایجاد میشود.
او با بیان اینکه ماده آکریل آمید در بعضی از غذاها مثل؛ غلات، چیپس، سیبزمینی و سایر غذاهای حاوی نشاسته، قهوه، بیسکویت، نان برشته، گوشت کبابی، سیبزمینی کبابی و ... وجود دارد، افزود: یکی از عوامل اصلی سرطانهای مری، معده و روده مصرف زیاد مواد غذایی سوخته است.
شاطرپور با بیان اینکه آکریل آمید موجود در غذای سوخته علاوه بر افزایش سرطانهای روده و مثانه سبب آسیب رساندن به سیستم عصبی و همچنین باعث ناباروری در مردان میشود، اظهار داشت: این ماده در گوشت، محصولات لبنی و غذاهای دریایی یا غذاهای خام و گیاهی وجود ندارد و آب پز و بخارپز کردن غذا از شکل گیری آن جلوگیری میکند.
کارشناس ارشد سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی دزفول در پایان به عموم مردم توصیه کرد: جهت تضمین سلامتی خود و خانواده، غذاها را کمتر سرخ کنیم، از مصرف غذاهای آماده تاحد امکان خودداری کرده و از غذاهای سالم خانگی بیشتر استفاده نماییم.
خطرات مصرف غذای سوخته برای سلامتی بدن
پزشکان همواره عوارض خطرناک مصرف غذای سوخته را به ما گوشزد کردهاند. در بررسیهای انجام شده نشان داده شده است که یکی از عوامل اصلی سرطانهای مری، معده و روده، مصرف زیاد مواد غذایی سوخته است. علاوه بر این، آکریل آمید سبب آسیب به DNA شده و در نتیجه احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
زمانی که آکریل آمید وارد بدن میشود، توسط سیستم گوارشی جذب شده و وارد چرخهی سوختوساز (متابولیسم) بدن میشود. نتیجهی سوخت و ساز آکریل آمید، تولید مادهای به نام «گلایسید آمید» است، که عامل اصلی جهش ژنها و رشد تومور در بدن است.
بر اساس گزارشات سازمان غذا و داروی آمریکا، آکریل آمید موجود در غذای سوخته در افزایش سرطان روده، مثانه و کلیه نقش دارد و علاوه بر آسیب به سیستم عصبی، باروری در مردان را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
به توصیههای زیر توجه کنید:
غذاها را کمتر سرخ کنید
روشهای مختلفی برای پخت غذا وجود دارد. روش سرخ کردن منجر به شکلگیری آکریل آمید میشود. غذاهایی مثل سیبزمینی را به هیچ وجه در حرارت بالا سرخ نکنید و اجازه ندهید برشته یا سوخته شود.
کاهش مصرف غذاهای سرخ کردنی به حفظ یک رژیم غذایی سالم و البته کاهش میزان آکریل آمیدی که میخورید، کمک میکند. سعی کنید غذاها را به روش آبپز یا بخارپز آماده و مصرف کنید.
غذاهای سالمتر بخورید
بهترین روش برای کاهش آکریل آمید، گنجاندن مواد غذایی سالم مثل میوهها، سبزیجات، غلات غنی شده، شیر و محصولات لبنی فاقد چربی یا کم چرب، گوشت کم چرب، گوشت ماکیان مثل مرغ و بوقلمون، ماهی، لوبیا، تخم مرغ و آجیل در رژیم غذایی است.
همچنین باید سعی کنید میزان چربیهای اشباع شده، چربیهای ترانس، کلسترول، غذاهای پرکالری، نمک و شکرهای اضافی را هم کاهش دهید.
از مصرف غذاهای آماده خودداری کنید
تا جایی که امکان دارد از مصرف غذاهای آماده اجتناب کنید. برای اطمینان از سالم و بهداشتی بودن غذاها، تا جایی که امکان دارد پیتزا و کیک را در خانه تهیه کنید. هنگام خرید نان سوخاری یا شیرینیجات آماده، حتما آنهایی را انتخاب کنید که رنگ روشنی دارند و قهوهای سوخته نیستند.