هالووین
هالووین چه روزی است؟ | جزییات جشن هالووین
هالووین یکی از سنت های باستانی کشورهای اروپایی است که چند سالی است که در ایران هم برگزار می شود.
به گزارش شما نیوز: هالووین یک جشن است که در کشورهای غربی برگزار می شود. هالووین در ایران هم طرفداران چشمگیری را به خود جلب کرده است. جشن هالووین در ایران بصورت رسمی برگزار نمی شود و برگزار کنندگان این مراسم تصاویر و فیلم های آن را با دیگران به اشتراک می گذارند. هالووین یک آیین باستانی در کشورهای اروپایی است و جشن هالووین ریشه در ترس مردم از ارواح دارد.
هالووین در لغت به معنی شب عید و یا شب مقدس است؛ جشن هالوین نیز یکی از گرانترین و بزرگترین جشن های دنیای غرب بعد از کریسمس است.
تاریخ دقیق جشن هالووین در تقویم سال ۱۴۰۰
تاریخ جشن هالووین در تقویم شمسی برابر با یکشنبه ۹ آبان ماه سال ۱۴۰۰ است؛ در تقویم قمری برابر ۲۴ ماه ربیع الاول سال ۱۴۴۳ و در تقویم میلادی برابر ۳۱ اکتبر سال ۲۰۲۱ است.
ملزمات جشن هالووین
جشن هالوین، چند سالی است که در کشور ما نیز رواج پیدا کرده است؛ این جشن از تاریخ ۳۱ اکتبر به مدت ۳ شبانه روز برگزار می شود و از نمادهای این جشن کدو تنبل و شبح و روح های پارچه ای هستند. رنگ نارنجی و سیاه نیز، جزو رنگ های اصلی تم هالوین هستند. گاهی اوقات نیز از حیوانات نیز در این جشن بکار گرفته می شود که اغلب این حیوانات کلاغ، خفاش و عنکبوت هستند پس اگر می خواهید جشن مهیجی برگزار کنید حتما باید از این موارد در جشن خود استفاده کنید.
ریشه این جشن به آیین باستانی سامهِین یا شامِهین (Samhain) باز میگردد. قوم «سلت» که حدود ۲ هزار سال پیش در مناطقی از اروپا (که امروز با نام ایرلند، انگلیس و فرانسه شناخته میشوند) زندگی میکردند، شروع سال جدید خود را همزمان با برداشت محصولات کشاورزی در اول نوامبر جشن میگرفتند که برای آنها نماد پایان تابستان و آغاز فصل تاریکی و سرما بود.
از آنجا که با فرارسیدن فصل سرما، مرگ و میر انسانها در آن زمان بیشتر میشد مردم در آن زمان باور داشتند که با برافروختن آتش و پوشیدن لباسهای عجیب از پوست حیوانات و استفاده از صورتکهای ترسناک یا قرار دادن سر بریده شده حیوانات بر رروی سر خود میتوانند ارواح سرگردان آنها را از خود دور کنند یا حداقل مانع از شناسایی خود، توسط آنها شوند. این تصور در آن زمان، بیشتر ریشه در ترس آنها از تاریکی داشت.
آنها همچنین جلوی درب خانه خود برای ارواح نوشیدنی و غذا میگذاشتند تا مانع از ورود آنها به خانه شوند و در مسیرهای مختلف نیز شمع یا مشعلهای بزرگ روشن میکردند تا ارواح بتوانند راه خود را برای بازگشت به دنیای دیگر پیدا کنند!
این آیین سنتی، قرنها به همین صورت، ادامه داشت تا اینکه «پاپ گرِگوری سوم» در قرن هشتم میلادی رسما اول نوامبر را با افزودن یک چاشنی مذهبی به آن، روز گرامیداشت قدیسان و کشتهشدگان در راه خدا نامگذاری کرد. البته با گذر زمان، جشن سنتی هالووین، از حالت یک آیین مذهبی، خارج شد و فعالیتهای مفرح از جمله ترساندن یکدیگر و انجام فعالیتهای مورد علاقه کودکان را نیز در برگرفت و همراه با مهاجران ایرلندی و اسکاتلندی به جامعه آمریکا نیز راه پیدا کرد.
امروزه مراسم هالووین بیشتر به عنوان فرصتی برای تفریح کردن شناخته میشود و گفتن داستانهای مربوط به ارواح سرگردان چندان در آن جایی ندارد اما پوشیدن لباسهای عجیب و صورتکهای ترسناک همچنان جای خود را در این مراسم حفظ کرده است.
یکی از نمادهای این جشن که پس از قرنها به صورت دستنخورده باقیمانده، استفاده از کدو تنبل است. بسیاری از خانوادهها به عنوان بخشی از این مراسم، درون یک کدو تنبل را خالی کرده و برای آن چشم و ابرو و دهان میگذارند و با روشن کردن شمع در داخل آن، جلوهای ترسناک به آن میدهند.
در حال حاضر، جشن هالووین، پس از کریسمس، دومین جشن بزرگ غربیها و به ویژه آمریکاییها محسوب میشود به طوری که آنها هر سال بیش از ۶ میلیارد دلار را صرف برگزاری این جشن میکنند.
هالووین در ایران
گستردگی بیش از حد رسانهها، سهولت دسترسی و نفوذ آنها به زندگی مردم سراسر جهان، برای انسان امروزی فرصت شناخت خصوصیات فرهنگی مردم سایر نقاط جهان را فراهم کرده است.
طی چند سال اخیر، اجرای بعضی از آداب و رسوم شادی آور کشورهای دیگر جهان در ایران، باب شده است و این ماجرا از طرفی خوب است چون اجرای این رسوم، هر چند در اندازه ای بسیار کوچک و در حد خانه، مدرسه و مهد کودک، به هرحال میتواند بهانه ای برای شادمانی مردم باشد و از طرفی بد است؛ چون ما معمولا بدون اطلاع از اصل و ریشه آن که لطف این مراسم را صد چندان میکند فقط ظاهر ماجرا را از روی فیلمها یا کانالهای ماهواره کپی میکنیم و کم کم مصداق ضرب المثل «کلاغ خواست راه رفتن کبک را یاد بگیرد، راه رفتن خودش را هم فراموش کرد» میشویم.
این مراسم یا جشن، در ایران، بهصورت رسمی انجام نمیشود؛ زیرا برخی معتقد هستند این کار، شیطانپرستی است. با اینحال، عدهای از مردم این جشن را انجام داده و فیلمها و عکسها از اجرای آن را در اینترنت و شبکههای اجتماعی، بارگذاری میکنند. بسیاری از لوازم مربوط به هالووین، در ایران از طریق شیرینیفروشیها در دسترس هستند.