آیا کرونا ویروس در هوا پخش میشود؟
برخی از دانشمندان نسبت به رشد نشانهها و شواهد در مورد انتقال ویروس کرونا از طریق هوا هشدار داده اند، اما چه فعالیتهای موثری باید انجام بدهیم تا ایمن بمانیم؟
مطابق با اعلام سازمان بهداشت جهانی WHO، انتقال از طریق هوا یا انتقال هوایی شامل قطرات ریز حاوی ویروس است که به صورت معلق در هوا (تعلیق مایع یا جسم بصورت گرد و گاز در هوا) بوده که این معلقی در هوا در مدت زمان طولانی و در مسافتهای بیشتر از یک متر با جریان هوا حمل میشود.
این قطرات، کمتر از ۵ میکرون قطر دارند و حاوی ویروسهای کمتری نسبت به قطرات بزرگ تنفسی بوده، اما برخلاف این قطرات، به سرعت به زمین نمیافتند.
چگونه انتشار از طریق هوا نقش بزرگی در شیوع ویروس کرونا دارد؟
هنوز این نقش واضح و آشکارا نیست. برخی از آزمایشات آزمایشگاه ها، نشان داده که ویروس کرونا میتواند برای ساعتهای طولانی در هوا معلق بوده و زنده باشد، اما این موارد "شرایط واقعی زندگی" نیستند.
از سوی دیگر سازمان بهداشت جهانی WHO میگوید نمیتوان نقش انتشار از طریق ذرات معلق در هوا را در بین افراد در محیطهای شلوغ مانند رستوران ها، کلاسهای سرود و هم خوانی و باشگاههای تناسب اندام که سیستم تهویه هوا مناسبی ندارند، رد کرد و این خوشهها میتوانند از طریق انتقال با قطرات بزرگتر گسترده شوند.
پروفسور "دیوید هیمان" استاد اپیدمیولوژیست بیماریهای عفونی در دانشکده پزشکی و بهداشت حارهای لندن و رییس گروه مشاوره استراتژیک و فنی سازمان بهداشت جهانی در مورد خطرات عفونی، میگوید "می دانیم که انتقال کووید ۱۹ از طریق قطرات بزرگ ممکن است".
در حالی که این بیماری میتواند توسط ذرات معلق در هوا انتشار پیدا کند، اما این اپیدمیولوژیست میگوید "نشانههای کمی (به جز در مکانهای پزشکی که پتانسیل تولید کننده این ذرات معلق در آنها وجود دارد) از انتقال ویروس در فاصلههای زیاد، توسط ذرات معلق در هوا وجود دارد. "
وی گفت: "نشانههای محدودی وجود دارد که ویروس از طریق ذرات معلق در هوا ناشی از صحبت، سرفه یا عطسه کردن میتواند بیش از یک متر انتشار پیدا کند و نشانههای محدودی وجود دارد که انتقال از طریق ذرات معلق در هوا نقشی قابل توجهی در انتشار کووید ۱۹ در جامعه داشته باشد. ".
اما هرکسی با این موضوع موافق نیست. در نامه سرگشاده هفته گذشته به سازمان بهداشت جهانی، ۲۳۹ دانشمند از سراسر جهان، نگرانی خود را نسبت به افزایش انتقال ویروس از طریق ذرات معلق در هوا در فواصل طولانیتر را مطرح کرده اند.
انتقال هوا چه معنایی برای پوشش ما ایجاد میکند؟
"هیمان" میگوید: پوششهای پارچهای برای محافظت افراد در برابر فرد آلوده به کووید ۱۹ به ویژه زمانی که رعایت فاصله گذاری اجتماعی خیلی سخت است، امری خیلی مهم میباشد که این اقدام میتواند در صورت شیوع ویروس از طریق ذرات معلق در هوا نیز مهمتر و موثرتر باشد.
برای حفاظت در برابر عفونت از طریق پوشش ها، ماسکهای تنفسی ۹۵ N بهترین نوع ماسک میباشد. برای عفونت از طریق چشمها نیز، کارشناسان هشدار داده اند که شیلدها تنها محافظ در برابر قطرات بزرگ میباشند که باید بیشتر زمانی استفاده شود که افراد در مدت زمان طولانی و در فاصله نزدیک با دیگران هستند (مانند آرایشگاه ها)
چه اقدامات دیگری باید انجام شود؟
نویسندگان این نامه سرگشاده میگویند شستن دستها و رعایت فاصله اجتماعی مهمترین اقدام است، اما آنها میگویند برای کنترل آلودگیهای هوایی باید با استفاده از فیلترهای هوا و لامپهای UV تهویه مناسبی را در داخل محیط ایجاد کرد.
پروفسور "کاترین نایکس" استاد مهندسی محیط زیست دانشگاه لیدز که این نامه سرگشاده را امضا کرده است میگوید: "نشانههای کمی از انتقال کووید ۱۹ به وسیله ذرات معلق در هوا برای مسافتهای طولانی وجود دارد، اما ذرات معلق در هوا میتوانند خطری را در سراسر محیط بسته ایجاد کنند"
پروفسور "پل هانتر" استاد پزشکی دانشگاه آنجلیای شرقی میگوید "شواهد نشان میدهد که انتشار قطرات مهمترین فاکتور برای کنترل این بیماری است، اما اگر انتقال هوا قابل توجه باشد میتواند پیامدهای مهمی برای محیطهای بسته باشد. دیگر ما نباید هیچ محیطی بستهای را دوباره باز کنیم. نباید هیچ سالن ورزشی باز شود حتی اگر مردم از ماسک نیز استفاده کنند. "
وی اضافه میکند" این بدین معنا خواهد بود که فاصله اجتماعی باید بیشتر از ۲ متر باشد و استفاده گسترده از ماسکهای N ۹۵ را در بیمارستانها شاهد خواهیم بود. "
باید در مورد سیستمهای تهویه نگران باشیم؟
خطر گرفتن کووید ۱۹ در مکانهای عمومی و خارج از خانه نسبت به داخل خانه بیشتر است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده آمریکا توصیه میکند که در محیطهای بسته پنجرهها را باز نگه دارید یا سیستم تهویه مطبوع را تنظیم کنید.
پروفسور "لیندا بولد" استاد سلامت عمومی دانشگاه ادینبورگ میگوید "با بازگشایی مجدد بیشتر مکانها، تهویه مناسب از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود و میتواند به معنای عادت کردن در باز گذاشتن پنجرهها حتی در زمستان باشد"
آیا سیستمهای تهویه مطبوع (Air Conditioning) امن هستند؟
بولد میگوید "شواهد در مورد تهویه مطبوع تا به امروز قوی نیست، اما برخی از سیستمهایی که هوای داخل را به سادگی گسیل میکنند، احتمالا فواید محدودی داشته و ممکن است خطراتی را ایجاد کنند"
گزارشی از مرکز کنترل و پیشگیری از بیمارهای اروپا، به این نتیجه رسیده است که سیستمهای گرمایشی، تهویهها و سیستمهای تهویه مطبوع (HVAC) میتوانند قطرات بزرگی که حاوی کرونا ویروس باشد را فیلتر کنند، اگرچه جریان هوا قادر است این قطرات را به فواصل طولانی انتقال دهد.
این گزارش همچنین میگوید چنین سیستمهایی میتوانند در صورت چرخش هوا منتشر کننده ذرات کووید ۱۹ معلق در هوا باشند. اما این گزارش اضافه کرده است "در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر آلودگی انسان به کووید ۱۹ ناشی از ذرات معلق در هوا از مجاری سیستم تهویه HVAC وجود ندارد".
منبع: ایسنا