لانینا
لانینا دختر ترسناک کوچک به ایران میآید
طبق پیش بینی هواشناسی پاییز امسال رکورد کم آبی را میزند.
به گزارش شمانیوز: سایه تغییر اقلیمی همچنان روی سر شهرهای ایران سنگینی میکند. آنطور که کارشناسان پیشبینی کردهاند، پاییز گرم و خشک در راه است. طبق پیشبینی سامانههای جهانی هواشناسی، گستره ایران بهاحتمال ۵۰ تا ۷۰ درصد در پاییز سال۱۴۰۳ خشکسالی و کاهش چشمگیر بارندگی را تجربه میکند. بر اساس پیشبینیها، در فصلهای تابستان، پاییز و زمستان ال نینو می رود و «لانینا» بر کشور حاکم میشود.
ال نینو در زبان اسپانیایی به معنای پسر کوچک است. لانینا مشابه ال نینو ولی سردتر از آن و بخشی از نوسان جنوبی النینو است. واژه La Niña از زبان اسپانیایی به معنای «دختر» (در قیاس با El Niño به معنای «پسر») گرفته شدهاست.ال نینو و لانینا، از جمله پدیدههای جوی، اقیانوسی و حاصل فرآیندهای پیچیدهای هستند که تحت تاثیر انرژی تابشی خورشید به گردش در میآیند و بخش بزرگی از منطقه حاره را مستقیما تحت تاثیر تظاهرات خود قرار میدهند.
هشدار؛ پاییز خشک و گرم در راه است
صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا سازمان هواشناسی کاهش بارندگیهای پاییزی در مقایسه با میانگین بلندمدت ۳۰ساله را پیشبینی میکند و میگوید: این شرایط بیشترین تأثیر را بر استانهای واقع در زاگرس مرکزی دارد.
هوش مصنوعی چه میگوید؟
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی با بیان اینکه پیش بینیهای فصلی قطعیت ندارد، گفت: با توجه به متغیرها، پیشبینی خشکی پاییز و شدت و ماهیت آن از الان قابل پیشبینی نیست و اثرات آن را هم با دقت نمیتوان بیان کرد. با همه این تفاسیر و با توجه به تکنولوژیها و مدلهای هواشناسی و استفاده از هوش مصنوعی تا حدودی میتوان شرایط را پیشبینی کرد.»
احد وظیفه افزود:«مهمترین شاخصی که برای پیشبینی فصلی در مراکز مهم هواشناسی دنیا مورد استفاده قرار میگیرد، آب اقیانوس آرام و مناطق حارهای اقیانوسهاست. بهدلیل کم بودن تغییرات در این مناطق، «النینو» و «لانینا» (فاز گرم و سرد اقیانوس آرام) رخ میدهد؛ در نتیجه شاخصهای مرتبط با آب اقیانوسها بهخصوص در مناطق حارهای یکی از شاخصهای مهم برای پیشبینی فصلی است. امسال انتظار میرود آب اقیانوس آرام، کمی سرد شود. غالب مدلهای عددی نشان میدهد که بارندگی پاییز امسال کمتر از نرمال و گرما بهطور تقریبی یک تا ۲درجه بالاتر از میانگین بلندمدت است.»