شمانیوز
شما نیوز

خواب

بلایی که بی‌خوابی سر دانش‌آموزان می‌آورد

بلایی که بی‌خوابی سر دانش‌آموزان می‌آورد

موضوع خواب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و معتقدیم هرقدر به این موضوع مهم در محیط مدرسه پرداخته شود و آموزش‌های درست آن به دانش‌آموزان آن هم در سنین پایه داده شود از بروز بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری می‌شود.

به گزارش شمانیوز : خواب یکی از نیازهای اساسی و حیاتی انسان است که به‌عنوان یک فرایند بیولوژیکی و روانی در حفظ سلامت جسمی و روانی شناخته می‌شود؛ فرایند خواب علاوه‌بر آن‌که به بازسازی و ترمیم بدن کمک می‌کند، نقشی کلیدی در فرایندها و عملکردهای شناختی نظیر یادگیری، حافظه و تفکر ایفا می‌کند.

 

براساس پژوهش‌های علمی انجام‌شده، خواب کافی و با کیفیت به‌ویژه در دوران رشد و تحصیل، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این دوران طلایی از رشد، مغز انسان به‌طور مداوم در حال یادگیری و پردازش اطلاعات مختلف و جدید است وخواب کافی به‌عنوان یک عامل کلیدی و مهم در تثبیت و سازماندهی این اطلاعات عمل می‌کند. 

 

در دنیای امروز، پیشرفت روزافزون فناوری و افزایش معضلات اجتماعی وواقتصادی، خواب ناکافی و کم کیفیت به یک معضل جدی برای دانش‌آموزان تبدیل شده است؛ بسیاری از دانش‌آموزان به‌دلیل استفاده مفرط از وسایل الکترونیکی و تغییر سبک زندگی خانواده ها، از بهداشت خواب مناسب برخوردار نیستند. این موضوع نه‌تنها بر روی کیفیت خواب دانش‌آموزان به‌طور مستقیم تأثیر نامطلوب می‌گذارد، بلکه می‌تواند به مشکلات جدی‌تری مانند اضطراب، افسردگی و انواع اختلالات رفتاری مانند بیش‌فعالی نیز منجر شود. 

 

تحقیقات نشان داده که خواب ناکافی و کم‌کیفیت می تواند باعث کاهش تمرکز، افت عملکرد تحصیلی، افزایش خطاهای شناختی و مشکلاتی در تصمیم‌گیری شود. دانش‌آموزانی که به اندازه کافی نمی‌خوابند، در اغلب اوقات دچار خستگی مفرط، تحریک‌پذیری و ناتوانی در مدیریت احساسات خود می‌شوند و این وضعیت نه‌تنها بر روی موفقیت تحصیلی کودکان و نوجوانان در سنین مدرسه تأثیر منفی برجا می‌گذارد، بلکه می‌تواند به کیفیت روابط اجتماعی و تعاملات بین فردی آن‌ها نیز آسیب بزند. 

 

علاوه‌بر این، در دهه اخیر سرعت بالای تغییرات اجتماعی فرهنگی نیز بر تغییر الگوی خواب دانش‌آموزان تأثیرگذار بوده است. فشارهای خانواده و مدرسه باعث شده دانش‌آموزان به‌ویژه در دوران کنکور، ساعات زیادی را به مطالعه اختصاص داده و در نتیجه زمان کمتری را به خواب اختصاص دهند و این وضعیت می‌تواند به یک چرخه معیوب منجر شود که در آن، خواب ناکافی باعث افت عملکرد دانش‌آموزان شده و موجب افزایش استرس و اضطراب گردد.

 

تحقیقات حاکی از آن است که کمبود خواب می‌تواند بر میزان اشتها و سوخت‌وساز بدن تأثیر بگذارد و می‌تواند منجربه افزایش سطح هورمون‌های گرسنگی مانند گرلین و کاهش سطح هورمون سیری مانند لپتین شود. این تغییرات هورمونی می‌تواند باعث افزایش اشتها و تمایل دانش‌آموزان به غذاهای چرب و شیرین و فست‌فودی شده و در نتیجه باعث ابتلای دانش‌آموزان به چاقی و اضافه‌وزن مفرط گردد که می‌تواند خطر ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی و دیابت و... در بزرگسالی را افزایش دهد؛ لذا شناسایی دلایل خواب ناکافی و تأثیرات آن بر دانش‌آموزان، امری ضروری و حایزاهمیت در سلامت آینده جامعه است.

 

عوامل متعددی نظیر تغییر سبک زندگی، عادات غذایی، بیشترشدن مدت زمان استفاده از فناوری‌های نوین و حضور بدون برنامه‌ریزی زمانی در شبکه‌های اجتماعی و حتی شرایط فیزیکی محیط خواب می‌توانند بر کیفیت خواب تأثیر بگذارند. توجه به این موضوع نه‌تنها بر ارتقای عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان کمک می‌کند بلکه می‌تواند موجب مراقبت از سلامت جسمی و روحی دانش‌آموزان نیز شود.

 

موضوع خواب از اهمیت بسیار بالایی برای تمام سنین به ویژه کودکان و نوجوانان آینده‌ساز جامعه برخوردار است و معتقدیم که هرچه قدر به این موضوع مهم در محیط مدرسه پرداخته شود و آموزش‌های درست آن به دانش‌آموزان آن هم در سنین پایه داده شود از بروز بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری می‌شود.

 

مشکل در گروه‌های مختلف همچون رانندگان تاکسی‌های اینترنتی دیده می‌شود و می‌بینیم که افراد زیادی هستند که در زمان خواب فعالیت دارند و در ساعت بیداری، کار و فعالیت می‌خوابند که این موضوع به مرور زمان مشکلاتی را برای آنها ایجاد می‌کند.

 

مشاغلی هستند که به‌صورت شبانه‌روزی فعالیت دارند، در زمانی که همه در خواب هستند آنها حال خدمت مردم هستند، اما این موضوع برای سایر گروه‌ها همچون دانش‌آموزان که باید در آن زمان در خواب باشند پذیرفته شده نیست؛ در زمان بحران کرونا دچار مشکلاتی در موضوعات کار، خواب، تغذیه و غیره شدیم که اکثر آنها به دلیل ترس‌های کاذب از این‌ بیماری همه‌گیر بود و اکنون که از این پاندمی خارج شده‌ایم و با مشکلات آن زمان مواجه نیستیم باید در جهت رفع مشکلات به‌وجود آمده در موضوعات مختلف از جمله خواب تلاش کنیم.

 

وضعیت خواب دانش‌آموزان مناسب نیست

 

اعظم گودرزی، مدیر کل دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش‌وپرورش در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در تبریز گفت: عمده مشکل خواب دانش‌آموزان مربوط به زمان کرونا و تحصیل در کلاس‌های درس مجازی بوده است؛ در آن مقطع به‌دلیل خواب دانش‌آموزان در ساعت‌های مختلف روز مشکلات زیادی ایجاد شده بود.

 

وی افزود: در جلسه‌ای که با دکتر مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور داشتیم خواستار کمک برای رفع مشکل خواب دانش‌آموزان و ارائه راهکارهای درست برای آموزش به آن‌ها در محیط مدرسه شدیم.

 

مدیرکل سلامت وزارت آموزش و پرورش با تأکید بر اینکه در موضوع خواب دانش‌آموزان و تشویق آن‌ها باید نقش والدین، معلمان و رسانه‌ها به‌خوبی دیده شود، گفت: باید در برنامه‌های شبکه پویا که مختص کودکان است، ساعت پایان مناسب‌تری لحاظ شود تا اخلال در خواب بچه‌ها به‌وجود نیاید.

 

گودرزی تصریح کرد: بیشتر بچه‌هایی که خوابِ کمی داشته‌اند در سنین بزرگسالی با مشکلات مختلفی همچون دیابت مواجه شده‌اند و برای پیشگیری از این موضوع خواستار همراهی و همکاری همه نهادهای مسئول ازجمله صداوسیما هستیم.

 

وی با بیان اینکه وضعیت خواب در دانش‌آموزان ایران مناسب نیست، تأکید کرد: بیشترین مشکل به‌وجودآمده در این گروه، بحث چاقی و اضافه وزن بوده و باید با همکاری مجموعه‌های مختلف ازجمله متولیان حوزه سلامت کار مؤثری در جهت رفع این مشکل صورت پذیرد.

 

مدیرکل سلامت وزارت آموزش‌وپرورش با بیان اینکه امضای تفاهم‌نامه همکاری در موضوعات مختلف ازجمله سلامت دانش‌آموزان خوب است، اما مهم‌تر از آن اجرای برنامه‌های آن است، نه آنکه تفاهم‌نامه‌ای منعقد شود و کار موثری انجام نشود، گفت: امیدواریم دولت چهاردهم نگاه ویژه‌ای در این حوزه داشته باشد و با همکاری مشترک دو وزارتخانه آموزش و پرورش و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کارهای مؤثری برای دانش‌آموزان و رفع مشکلات آن‌ها انجام شود.

 

بیش‌فعالی یا اختلالات خواب؟

 

ویدا ایمانی، فوق متخصص اختلالات خواب در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، گفت: حجم انبوه داده‌ها و اطلاعات که کودکان با استفاده از تلفن‌های هوشمند دریافت می‌کنند موجب مضطرب شدن و در نتیجه کاهش آرامش قبل از خواب کودکان می‌شود.

 

وی اظهار کرد: براساس مطالعات انجام‌گرفته، نور صفحه تلفن‌های هوشمند با ایجاد تأخیر در ترشح هورمون خواب منجربه کاهش کیفیت و عمق خواب شده و در نتیجه کودکان علاوه‌بر خواب نامناسب، خواب در زمان کمتری را نیز تجربه می‌کنند.

 

این فوق متخصص اختلالات خواب ادامه داد: همچنین ترشح هورمون خواب با ترشح هورمون رشد در ارتباط است که این مسئله می‌تواند به تأخیر در رشد جسمانی کودکان مانند کوتاه قدی منجر شود.

 

ایمانی افزود: همچنین اختلالات خواب با علائم افسردگی و بیش‌فعالی در کودکان همراه است و حدودا 50 درصد کودکان که برچسب بیش‌فعالی به آن‌ها زده می‌شود، درواقع به اختلالات خواب مبتلا هستند.

 

وی خاطرنشان کرد: از سویی، ممکن است ضریب هوشی کودکان مبتلا به اختلالات خواب تا حد 10 درجه نیز کاهش پیدا کند.

 

این متخصص، با توصیه خواب به‌موقع و باکیفیت به خانواده‌ها، تأکید کرد: خانواده‌ها علائم اختلالات خواب در کودکان مانند سرحال نبودن در طی روز، تحریک‌پذیری و بی‌قراری، مشکلات در تعامل کودک با دیگران را جدی گرفته و با اجتناب از مصرف داروهای خواب‌آور و توصیه‌های غیرعلمی، برای درمان و مشاوره به متخصصان مراجعه کنند.

 

مهناز امینی، معاون آموزشی انجمن خواب ایران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، گفت: 25 سال از عمر مفید هر ایرانی در خواب می‌گذرد و باید به خواب درست و در زمان استاندارد آن توجه شود تا در زمان بیداری اثرپذیری لازم را داشته باشیم.

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
جهت مشاهده نظرات دیگران اینجا کلیک کنید
copied

  • اخبار داغ
  • پربحث‌ترین ها
  • اخبار روز
  • پربیننده ترین