علل تبخال پوستی چیست + راه درمان
تبخال های دهانی ضایعاتی تاولی شکل و دردناک هستند و زخم سرد نیز نامیده می شوند، معمولا در نواحی اطراف این ضایعات خارش و سوزش وجود دارد. علامت اولیه بروز تبخال دهانی معمولا حس گز گز و سوزش لب و اطراف لب است.
تبخال های دهانی ضایعاتی تاولی شکل و دردناک هستند و زخم سرد نیز نامیده می شوند، معمولا در نواحی اطراف این ضایعات خارش و سوزش وجود دارد. علامت اولیه بروز تبخال دهانی معمولا حس گز گز و سوزش لب و اطراف لب است. حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد بالغین تجربه ابتلا به این ضایعات تبخالی اطراف دهان را دارند. ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک که عامل ایجاد تبخال دهانیست اغلب سبب ایجاد ضایعات تاولی کوچک و خود محدود شونده در اطراف لب ها می شود. عفونت اولیه با این ویروس که در سن کودکی رخ می دهد معمولا سبب ایجاد علائم شدیدی مانند تب و خونریزی از لثه می شود. پس از عفونت اولیه، ویروس در داخل گانگلیون عصب تریجمینال، که از اعصاب صورت می باشد، باقی مانده در صورت استرس، خستگی بیش از حد، تماس با نور شدید مجدد شعله ور شده و باعث ایجاد ضایعات پوستی در اطراف لب می شود. ویروس از طریق تماس پوست با پوست به راحتی منتقل می گردد. تماس با اجسامی مانند حوله نیز در صورت وجود ویروس، می توانند آن را منتقل کنند.
عوامل تحریک کننده بروز تبخال دهانی
شامل:
- تب
- عادت ماهیانه
- حوادث پر استرس
- خستگی
- تغییرات هورمونی
- عفونت های دستگاه تنفس فوقانی
- تمایس با هوای بیش از حد گرم
- تضعیف سیستم ایمنی
- جراحی اخیر و یا انجام کارهای دندان پزشکی
درمان
درمان ضایعات با پاد زینک اکساید و کرم های ضد ویروسی موضعی نظیر آسیکلویر در کاهش مدت بروز علائم موثر است. استفاده از داروهای ضد ویروس خوراکی نیز در افزایش سرعت بهبودی تاثیر دارند. به افرادی که سابقه ابتلا به تبخال دهانی راجعه دارند توصیه می شود هرگاه با عوامل تحریک کننده بروز تبخال که در بالا گفته شد مواجه شدند بلافاصله از کرم های موضعی آسیکلوویر و زینک اکساید استفاده کنند. استفاده این کرم ها تا حد زیادی از بروز تبخال جلوگیری می کند.