فنوباربیتال داروی صرع کودکان چه عوارضی دارد؟
قرص فنوباربیتال (Phenobarbital) برای درمان انواع مختلف صرع به خصوص در کودکان استفاده میشود.
قرص فنوباربیتال (Phenobarbital) برای درمان انواع مختلف صرع به خصوص در کودکان استفاده میشود. خواب آلودگی و افسردگی از عوارض قرص فنوباربیتال است، فنوباربیتال (Phenobarbital) در تمام انواع صرع کوچک و در حمله مداوم صرعی به کار میرود. فنوربابیتال تزریقی برای درمان اضطراری بعضی از حملات تشنجی حاد از جمله حملات همراه با اکلامپسی ،مننژیت و واکنشهای سمی به استریکنین و همچنین جهت پیشگیری و درمان حملات تشنجی ناشی از تب مصرف میشود.قرص فنوباربیتال را میتوان قدیمیترین داروی ضد تشنج به حساب آورد. این دارو هنوز هم توسط پزشکان برای کنترل تشنج و برخی مشکلات عصبی همچون صرع تجویز میشود.
فنوباربیتال جز دسته داروهایی است که به اصطلاح باربیتورات خوانده میشوند. مصرف این دارو سرعت فعالیت مغز و سیستم عصبی فرد مصرف کننده را آهستهتر میکند. با توجه به این خاصیت از این دارو برای درمان عارضه تشنج یا پیشگیری از وقوع آن در فرد مصرف کننده استفاده میشود. داروی فنوباربیتال همچنین به عنوان یک داروی آرام بخش و برای کمک به حصول آرامش و راحتی ذهنی فرد مصرف کننده در زمانی کوتاه استفاده میشود. این دارو ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که در این راهنمای دارویی ذکرشده، استفاده شود.
قطع مصرف فنوباربیتال
در قطع مصرف قرص فنوباربیتال در بزرگسالان به ازای هر 100 تا 200 mg از باربیوتورات و یا داروی خواب آور غیر باربیوتراتی که بیمار در هر روز مصرف داشته است، به اندازه 30mg خوراکی در سه تا چهار دوز منقسم مصرف می گردد. اگر بیمار در روز اول قطع دارو، علائم قطع را بروز داد یک دوز سرشار 100 تا 200 mg از راه عضلانی برایش تزریق می گردد.
در نوزادانی که به شکل 3_10 mg/kg/day خوراکی استفاده می کنند، دوز مصرفی را طی دو هفته به تدریج کم و قطع می کنند.
چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز فنوباربیتال را فراموش کنید؟
به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریباً موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید. برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.
اگر فنوباربیتال را بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟
با مراقبتهای پزشکی اورژانس و یا کمکهای اضطراری برای مسمومیت، تماس بگیرید. سو مصرف این دارو میتواند دارای عوارضی بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد.نشانههای سو مصرف داروی فنوباربیتال ممکن است شامل تنفس آهسته یا سطحی، ضربان قلب ضعیف، پوست سرد و یا سرد و مرطوب، کمی ادرار یا عدم توانایی در دفع ادرار، مردمک سوزنی شکل و احساس سرماخوردگی یا غش و یا ضعف کردن است.
عوارض جانبی فنوباربیتال
قرص فنوباربیتال نیز همانند دیگر داروهای شیمیایی عارضه های جانبی خطرناکی به همراه دارد که به شرح زیر می باشد:
خواب آلودگی
افسردگی ذهنی
عدم تعادل
پواکنش های آلرژیک پوستی
تحریک پذیری
بی قراری
اغتشاش شعور در سالمندان
هیجانات و فعالیت های غیر عادی در کودکان
کم خونی مگالوبلاستیک
و به طور تخصصی در دیگر دستگاه های بدن اثرات فنوباربیتال به شکل زیر می باشد:
دستگاه عصاب مرکزی: خواب آلودگی، لتارژی، سرگیجه، تضعیف CNS، تهنیج متناقص و آشفتگی، هیجان مفرط در کودکان
دستگاه قلب و عروق: کمی فشارخون، برادیکاردی، ترومبوفلبیت
پوست: اریتم مولتی فرم، نکروز، صدمه عصبی در محل تزریق، بثورات جلدی، تورم، کهیر، سندروم استینوس، جانسن
سیستم گوارش: حالت تهوع و استفراغ
دستگاه تنفسی: تضعیف تنفسی و آپنه
سیستم خونی: تشدید پورفیری
و وابستگی های فیزیکی و روانی را نیز موجب می شود.
هشدار ها در رابطه با فنوباربیتال
در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد کبد یا کلیه، اغمای کبدی، درد حاد و مزمن، حساسیت مفرط به دارو و ضعف تنفسی با احتیاط فراوان مصرف میشود.
منبع : ساعد نیوز