معاون نظارت، حقوقی و وصول مطالبات بانک صنعت و معدن:
در سال گذشته مبلغ ۴۶۵ میلیون یورو از مطالبات ارزی و ۶۱۸ هزار میلیارد ریال از مطالبات ریالی این بانک وصول و به چرخه تسهیلات دهی بازگشت/ وصول مطالبات یک فرآیند مستمر و ضروری برای تداوم فعالیت های مؤثر شبکه بانکی است
شهاب گرجی: یکی از مهمترین فعالیت ها در شبکه بانکی وصول مطالبات و بازگرداندن منابع به چرخه تسهیلات دهی است که این مهم در بانک صنعت و معدن به دلیل نقش موثری که در حوزه تولید و اشتغال کشور بر عهده دارد، از اهمیت مضاعفی برخوردار است و در همین راستا در سال گذشته مبلغ ۴۶۵ میلیون یورو از مطالبات ارزی و ۶۱۸ هزار میلیارد ریال از مطالبات ریالی بانک صنعت و معدن، وصول و به چرخه تسهیلات دهی بازگشت.
وی ضمن بیان مطلب فوق با اشاره به مهمترین چالش ها و اقدامات بخش وصول مطالبات درجهت تحقق راهبردهای برنامه پنجساله بانک عنوان داشت: بانک در سال های گذشته تحت تاثیر سیاستها و تصمیمات دولت های وقت و در راستای اهداف ملی و توسعه ای برای ایجاد زیرساختها و واحدهای برزگ صنعتی بدون توجه لازم به مقوله ریسک تمرکز، درگیر اعطای تسهیلات به شرکت هایی شده است که متاسفانه پس از ایجاد و راه اندازی و ارائه خدمات به کشور به دلایل گوناگون تمایل و یا توانایی بازپرداخت ندارند و هم اکنون بانک را با چالش جدی برگشت منابع مواجه کرده است. به طوریکه بالغ بر ۵۳% از حجم مطالبات ارزی بانک تقریبا معادل ۶۳۵۴ میلیون یورو، مربوط به ۲۰ مشتری عمده است.
وی ادامه داد: این مطالبات شرایط خاص دارند که وصول آن ها از روش های معمول وصول مطالبات امکانپذیر نبوده و مستلزم تعاملات فراسازمانی با محوریت هیات مدیره بانک می باشد و عمده این تسهیلات نیز مربوط به شرکتهای دولتی و یا شرکتهای خصوصی متاثر از تصمیمات دولتی است که با توجه به اهمیت و حساسیت پیگیری وصول مطالبات از این شرکتها، لازم است اقدامات لازم به صورت جداگانه و در چهارچوب سیاستهای کلان بانک پیگیری شود.
معاون نظارت، حقوقی و وصول مطالبات بانک صنعت و معدن افزود: در این راستا به منظور استفاده از همه امکانات و ظرفیتهای موجود در بانک، کمیته ویژه وصول مطالبات بانک در عالیترین سطح با حضور اعضای هیات مدیره بانک تشکیل شده است که ضمن تعیین استراتژی کلی بانک در پیگیری پروندههای کلان بر روند اقدامات جاری در خصوص این پرونده ها نیز نظارت دارد. همچنین با تدوین برنامه جامع وصول مطالبات بانک، ضمن طبقه بندی این مطالبات، برنامه ریزی برای هرطبقه تا سطح پرونده صورت گرفته است.
این مدیر ارشد بانکی تصریح کرد: این روند در قالب اصول مدیریت پروژه، ادامه پیدا کرده و با توجه به عدم حصول نتیجه از طریق مذاکره و تفاهم در خصوص تعدادی از بدهکاران، با احصاء و استفاده حداکثری از اهرم های در اختیار بانک مانند اعمال محدودیت در فروش ارز حاصل از صادرات شرکت ها در سامانه نیما، اعمال فشار به شرکت ها از طریق ایجاد محدودیت برای سهامداران عمده آن ها، غیرجاری نمودن و الزام به تمرکز حساب شرکت ها در بانک و… تاثیر مثبتی بر روند افزایش میزان وصول مطالبات بانک ایجاد شد و در سال ۱۴۰۱ در حدود ۲۶۲ میلیون یورو و در سال ۱۴۰۲ نیز ۴۶۵ میلیون یورو از مطالبات ارزی این بانک وصول شد. در خصوص مطالبات ریالی نیز باید گفت در سال ۱۴۰۱ در حدود ۴۷۲ هزار میلیارد ریال و در سال ۱۴۰۲ نیز ۶۱۸ هزار میلیارد ریال از مطالبات این بانک وصول و به چرخه تسهیلات دهی بازگشت.
گرجی در پایان در مورد بخشودگی جرایم و تسویه بدهی و امهال به مشتریان در سال ۱۴۰۲ اظهار داشت: در راستای اجرای بخشنامه وزارت امور اقتصادی و دارایی و کمک به واحدهای تولیدی و تعیین تکلیف بدهی مشتریان، تعداد ۳۲۶ پرونده تسهیلاتی با بخشودگی جرایم به مبلغ ۸۸۶ میلیارد ریال در سال گذشته تسویه شده و بدین ترتیب مبالغ قابل توجهی از مطالبات معوق بانک وصول شده است. همچنین طی مدت مذکور بدهی تعداد ۹۹ مشتری در چارچوب ضوابط دستورالعمل بانک مرکزی، امهال و فرصت احیاء واحد تولیدی به آن ها داده شده است.