رتبه ایران در کاردرمانی/ خبری خوش برای کودکان فلح مغزی
معاون پژوهشی گروه کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، گفت: ایران بعد از آمریکا و کانادا رتبه سوم دنیا در کاردرمانی را دارد.
به گزارش خبرنگارشمانیوز و به نقل از مهر: گروهی از محققان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با بومیسازی بسته جامع تمرین درمانی راهکاری برای توانبخشی کودکان فلج مغزی و بیماران دچار سکته مغزی، ضایعات نخاعی، ام اس و پارکینسون ارائه کردند.
نادر علیرضالو، مجری این طرح روز دوشنبه در نشست خبری، طراحی و ساخت تجهیزات کمک توانبخشی برای اصلاح اختلال حرکتی در کودکان دچار فلج مغزی را از دستاوردهای این مطالعات نام برد و گفت: این بسته شامل دو بخش قفس عنکبوتی و لباس فضایی است که بخش لباس فضایی این محصول شامل کلاه، جلیقه، شلوارک، زانوبند و کفشبند است که در پنج اندازه طراحی و تولید شده است.
وی با تاکید بر اینکه این بسته توانبخشی توسط کشورهایی چون روسیه، آمریکا، لهستان و برزیل تولید شده است، یادآور شد: این وسیله کمک توانبخشی کار درمانی، پس از انجام تغییرات لازم و طراحی قطعات مورد نیاز از سوی مهندسان بیومکانیک، متالوژی و قالب سازی در دانشکده توانبخشی به تولید رسید.
علیرضالو با تاکید بر اینکه با اجرای این مطالعات امکان طراحی و تولید تجهیزات مورد نیاز و دانش فنی این بسته در کشور ایجاد شده است، خاطر نشان کرد: کاهش دوره توانبخشی، کاهش هزینهها و ایجاد عملکرد طبیعی در بدن بیماران از جمله ویژگیهای این بسته توانبخشی به شمار میرود.
مسئول تیم طراحی بسته توانبخشی با اشاره به اثرات درمانی این بسته، تاکید کرد: پروسه توانبخشی در حالت عادی، طولانی و فرسایشی است؛ اما با استفاده از این وسیله، طول دوره درمان به طور چشمگیری کاهش مییابد، به گونهای که روند درمان فلج مغزی کودکان با استفاده از این دستگاه بسیار سریعتر است.
به گفته وی، کودکان بیمار با روشهای قبلی حتی امکان ایستادن را نداشتند، اما با استفاده از این وسیله بعد از چهار هفته قادرند روی پا خود بایستند.
علیرضالو با بیان اینکه دستاوردهای این اختراع به ثبت رسیده است، از امکان در اختیار قرار دادن بسته توانبخشی طراحی شده به مراکز توانبخشی کودکان و خانوادههای دارای کودک مبتلا به فلج مغزی خبر داد و یادآور شد: فنون و پروتکلهای علمی کمک توانبخشی کاردرمانی در قالب یک دوره آموزشی ۶ روزه به درمانگران ارائه میشود تا بتوانند خدمات مطلوب را به کودکان دچار فلج مغزی ارائه دهند.
این محقق دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی عمدهترین کاربرد این سامانه را درمان فلج مغزی کودکان دانست و اظهار کرد: اما از آن میتوان برای توانبخشی افراد دچار سکته مغزی، ضایعات نخاعی، ام اس، پارکینسون، مشکلات ارتوپدی خاص و بیماری عضلانی استفاده کرد.
علیرضالو با تاکید بر اینکه فلج اطفال با فلج مغزی متفاوت است، افزود: فلج مغزی به بیماری گفته میشود که آسیب به مغز در دوران بارداری، حین زایمان و تا پنج سالگی کودک ایجاد شده است. بر اثر این بیماری، اندامهایی از بدن معلولیت پیدا میکنند. آمار دقیقی از تعداد بیماران در کشور وجود ندارد اما پیشبینی میشود که تعداد زیادی از کودکان دچار این بیماری هستند.
ابراهیم پیشیاره معاون پژوهشی گروه کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز رشته کاردرمانی ایران را یکی از رشتههای پیشرو و قوی در خاورمیانه دانست و گفت: راهاندازی کار درمانی در کشورهایی مانند کویت و اردن با همکاری ما بوده است، علاوه بر آن کشورهای همسایه از جمله بحرین و آذربایجان در این زمینه از کشور ما درخواست برگزاری کارگاه آموزشی کردند.
به گفته وی، ایران بعد از آمریکا و کانادا رتبه سوم دنیا در کاردرمانی را دارد.
پیشیاره با تاکید بر اینکه رویکردهای درمانی فلج مغزی تغییر کرده است، خاطر نشان کرد: رویکرد درمانی بعد از سال ۲۰۱۰ میلادی به سمت یادگیری حرکتی است و در همان وضعیتی که کودک مشکل دارد، کاردرمانی انجام میشود. بر این اساس درمان کودکان فلج مغزی از طریق الگوهای یادگیری حرکتی رخ میدهد و برای کودک فلج مغزی هیچ درمان دارویی نداریم.
وی با تاکید بر اینکه ۸۰ درصد کودکان فلج مغزی اسپاستیک هستند، توضیح داد: فلج مغزی اسپاستیک بیماری است که کودک براثر آن دچار سفتی عضلانی و عضلات کوتاه شده میشود و نمیتواند عضلات خود را در توالیهای درست حرکتی به کار گیرد.